nedeľa 26. februára 2017

MŔTVE DIEVČA NEKLAME (13 REASONS WHY) - JAY ASHER



Hannah Bakerová spáchala samovraždu. Dva týždne potom nájde Clay Jensen v schránke nahrávky, ktoré Hanna adresovala trinástim ľuďom zodpovedným za jej rozhodnutie. Trinásť ľudí a trinásť dôvodov prečo. A Clay je jedným z nich.



Kniha je písaná retrospektívne od momentu, keď Clay dostane nahrávky a má dvoch rozprávačov. Jedným je Clay, ktorý sa snaží pospájať si svoje spomienky na udalosti, ktoré Hannah opisuje. Druhým rozprávačom je samozrejme Hannah, teda jej hlas na nahrávkach. Dej má rýchly spád a kniha sa číta veľmi plynulo, no asi najdôležitejšia na knihe je práve jej myšlienka, že nikdy nevieme ako naše správanie ovplyvňuje iných ľudí. Všetky príhody z Hanninho života sú realistické a nie je ťažké si predstaviť, že podobné situácie zažíva množstvo mladých ľudí po celom svete. 

"Počúvam niekoho vzdávať sa. Niekoho, koho som poznal - koho som mal rád. Počúvam... no už je neskoro."

Keď si túto knihu prečítala Selena Gomez, okamžite spoznala význam toho, aby sa tento príbeh dostal medzi čo najviac ľudí a tak sa rozhodla dať mu vizuálnu podobu. V spolupráci s Netflixom vytvorili sériu, ktorá bude mať premiéru už o mesiac - 31.3.2017. Selena však tentokrát v seriáli neúčinkuje, ale zhostila sa úlohy producentky. 



Kniha vychádza v slovenčine 30.3.2017. Ak hľadáte silné YA contemporary s hlbokou myšlienkou, no bez zbytočného sentimentu, Mŕtve dievča neklame je správnou knihou pre vás. Špeciálne odporúčam pre fanúšikov Johna Greena, hlavne jeho knihy Kam zmizla Aljaška.

sobota 18. februára 2017

VEĽKÉ MALÉ KLAMSTVÁ//SEDMILHÁŘKY//BIG LITTLE LIES - LIANE MORIARTY


Liane Moriarty je obľúbená vďaka svojim románom, ktoré zobrazujú hlavne životy žien v strednom veku v súčasnej Austrálii, čo samo osebe neznie ako niečo s dramatickým potenciálom, no opak je pravdou. 

Veľké malé klamstvá začínajú vraždou - no čitateľ nevie, kto sa stal obeťou, ani kto bol za čin zodpovedný a tak dej plynie retrospektívne od tohto momentu a vysvetľuje udalosti, ktoré k nemu viedli. Avšak určite nečakajte žiadne kriminálne vyšetrovanie, ani detektívku - centrom príbehu je priateľstvo a životy troch žien, ktoré vidíme v bežných situáciách, ako napríklad zápis dieťaťa do školy a rivalita medzi rodičmi alebo problémy s bývalým manželom. Moriarty veľmi výnimočným spôsobom zobrazila tému domáceho násilia a hlavne otázku, prečo obete domáceho násilia zostávajú so svojimi partnermi. 



Postavy (hlavne ženy) sú napísané výnimočne dobre, majú bohatý vnútorný svet a pôsobia reálne, teda im budete počas čítania držať palce. Ich charaktery majú množstvo vrstiev a nikto nie je výhradne kladná, ani záporná postava, čo nesmierne oceňujem.

Napriek ťažším témam sa však kniha číta veľmi rýchlo a prirodzene, má takmer atmosféru klasických tínedžerských románov, čiže si ju určite môžete vychutnať, aj keď máte do stredného veku a problémov s ex-manželom ešte ďaleko. V príbehu sa tiež nachádza niekoľko dejových zvratov, ktoré nie sú zďaleka také predvídateľné ako v populárnejšej knihe autorky - Manželovo tajomstvo.



Ak však práve nemáte čas (alebo chuť) na tento druh knihy, Malé veľké klamstvá budú mať už zajtra (19.2.2017) premiéru na HBO a v hlavných úlohách so zvučnými menami - Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Sheilene Woodley (ktorú poznáme z Divergencie) a (!) Alexander Skarsgard (True Blood).


Čítali ste Veľké malé klamstvá alebo to máte v pláne? Zaujal vás seriál? Dajte mi vedieť v komentároch!

nedeľa 12. februára 2017

CARAVAL - STEPHANIE GARBER


Čerstvá novinka pre všetkých, ktorým učaroval Nočný cirkus alebo jednoducho pre priaznivcov originálneho fantasy - Caraval prináša do svojho žánru mnoho nového. 

Príbeh o dvoch sestrách, ich láske a hre, v ktorej sa stierajú rozdiely medzi tým, čo je a čo nie je skutočné. Presne nad tým budete totiž rozmýšľať až do konca. Počas Caravalu nie je nič také, akým sa zdá a ničím si nemôžete byť istý. No je to naozaj iba hra?

"Čokoľvek ste o Caravale počuli, nedá sa to ani len porovnať so skutočnosťou. Je viac než len hra alebo predstavenie. Je to to najbližšie k mágií, čo na tomto svete nájdete..."

Prostredie románu Stephanie Garberovej je skutočne originálne a v niečom dokonca pripomína magickú atmosféru Nočného cirkusu. Tam však podobnosti s touto knihou končia, pretože Caraval je omnoho akčnejší a jeho finále vás doslova pohltí. Ak ste niekedy videli film Dokonalý trik (Prestige), tak viete o čom hovorím (ak ste ho nevideli, tak to je chyba!). 



Celá kniha je orientovaná na dej, no postavy neboli nijako zanedbané, dokonca sú zvládnuté lepšie ako vo väčšine kníh - Scarlet, Donatella aj Julian majú každý svoju osobnosť a nikto nie je dokonalý, čo je občas v literatúre problém. Tu postavy robia chyby, sú ovládané svojimi túžbami a prízemnými lákadlami, no to im iba dodáva na reálnosti. Záporák je taktiež presne taký, aký má byť - desivý, tajomný a krutý. Celá kniha sa však nesie v znamení pochybovania o každej drobnosti, takže aj postavy nie sú nikdy čierno-biele a tak nebudete vedieť, kto patrí na ktorú stranu a koľko strán vôbec existuje. 



Štýl písania je o dosť jednoduchší, než pri Nočnom cirkuse, kniha je skôr určená pre mladšie publikum, čo však vôbec neprekáža, skôr naopak - číta sa vďaka tomu veľmi plynulo a rýchlo. 

Rýchly dejový spád zaujal aj filmové štúdiá, a tak práva na sfilmovanie Caravalu úspešne kúpilo štúdio 20th Century Fox. Či sa nakoniec adaptácia podarí (a v akom časovom rozmedzí) je otázne, takže nám zostáva len dúfať, že sa Hollywood nakoniec rozhýbe a Caraval uvidíme skôr, než desiaty remake Spidermana. 

Chystáte sa pustiť do Caravalu? A ak by ste mali možnosť naozaj ho navštíviť, zúčastnili by ste sa ako hráči alebo len pozorovatelia? Dajte mi vedieť!


utorok 7. februára 2017

JANUÁROVÝ FAIRYLOOT BOX // 2017


Už pred niekoľkými mesiacmi som podľahla vábeniu knižných boxov a niekoľko som ich aj vyskúšala (Owlcrate, The bookish box), no na Fairyloot som sa tešila najviac. Čo teda Fairyloot vlastne je? Ide o predplatený knižný box, ktorý príde každý mesiac priamo k vašim dverám a vždy obsahuje nedávno vydanú YA (hlavne fantasy) knihu - tento mesiac dokonca knihu, ktorá oficiálne ešte nevyšla. Okrem toho v ňom nájdete 5-7 (alebo viac) knižných drobností, ktoré všetky súvisia buď s knihou mesiaca alebo s témou mesiaca, ktorá je vždy ohlásené dopredu. Všetko ostatné je prekvapenie. Cena tohto boxu je aj s poštovným okolo 1200 CZK alebo 45-50 eur, v závislosti od aktuálneho kurzu. Box príde kuriérom, čo je skvelé, lebo ho máte doma už za 3-5 dní od odoslania z Veľkej Británie. Žiadne iné poplatky už neplatíte. A ak chcete box iba vyskúšať, je možnosť kúpiť si iba jeden, bez predplatného.

Januárová téma bola "Mystery and Mischief" a box mal byť ideálny pre fanúšikov Nočného cirkusu, Sherlocka Holmesa a Hier o tróny. Okrem toho sme sa dopredu dozvedeli, že v ňom nájdeme aj exkluzívnu knižnú sviečku od spoločnosti MerakiCandles (etsy).


Prvá vec, ktorú som si všimla hneď po otvorení, bola Mystery mini funko postavička zo sierálu Hry o tróny. V každej krabičke je jedna z 12 postavičiek, ja som dostala Aryu, s čím som maximálne spokojná.


Ďalšou vecou bol náhrdelník s príveskom ruže od spoločnosti Oh Panda Eyes a informačná kartička sľubuje, že práve ruže sú dôležitou súčasťou tohtomesačnej knihy.


Najviac miesta v boxe zaberala nádherná obliečka na vankúš s citátom z knihy Nočný cirkus od Erin Morgenstern. Musím povedať, že materiál ma svojou kvalitou dosť prekvapil, látka je hrubá a pevná a pôsobí veľmi príjemne.


Sľubovaná MerakiCandles sviečka prevoňala celý box (a po otvorení celú izbu), ešte predtým ako bola vôbec zapálená. Jej názov a vôňa opäť korešponduje s knihou mesiaca. A vonia perfektne!


Veľmi príjemným prekvapením bola bonusová kniha. Čiže tento mesiac dostal každý nielen knihu mesiaca, ale ešte bonusovú knihu, ktorá sľubuje každého naučiť spôsob myslenia podobný Sherlockovi Holmesovi. A to sa mi teda zíde!


A knihou mesiaca bola novinka Caraval od Stephanie Garber, ktorá bola dokonca podpísaná! Je to magický príbeh plný romantiky, napätia a nečakaných zvratov, perfektný pre fanúšikov Nočného cirkusu. Už sa neviem dočkať, kedy sa pustím do čítania. :3


Okrem toho bolo v boxe ešte množstvo papierových bonusov, záložiek, zápisník s motívom knihy Passenger, rozhovor s autorkou a jej list pre čitateľov, kód na stiahnutie úvodnej kapitoly knihy Jackaby a krásny print so zoznamom a popisom všetkých vecí.

Podľa mňa sa tento mesiac Fairylootu vydaril a vyššia cena je s prihliadnutím na obsah oprávnená. O niekoľko dní už očakávam februárový box, ktorý má byť viac scifi a obsahovať sviečku v plnej veľkosti. 

Skúšali ste už nejaké knižné boxy? Ktoré máte najradšej? Dajte mi vedieť v komentároch!

sobota 4. februára 2017

PREČÍTANÉ ZA JANUÁR 2017


Január bol celý zasnežený, takže sa doma v teple čítalo veľmi príjemne. Toto sú všetky knihy, ktoré som prečítala v januári!

1. Nočný cirkus - Erin Morgenstern



Krásna atmosferická knižka Erin Morgensternovej poslúžila ako perfektný začiatok čitateľského roka. Niektoré časti, hlavne zdĺhavé opisy, neboli moje obľúbené, no poetický štýl písania a krásny príbeh ľahko vyvážili všetky nedostatky. Celá recenzia TU

2. Sanctuary´s Fiend - Andrew Lynch



Väčšinou som skeptická voči knihám, ktoré si autori publikujú sami (hlavne, keď ide o často až príliš gýčové upírske urban fantasy), v tomto prípade som bola veľmi príjemne prekvapená. Kniha je plná humoru a napätia a to všetko spojené s tínedžerskou atmosférou americkej strednej školy, v ktorej nie všetci žiaci sú tak úplne ľudia. Určite odporúčam! (Ak si tiež niekedy radi prečítate niečo o dospievajúcich upíroch, nechajte mi v komentoch emailovú adresu a ebook vám rada pošlem, začo ďakujem autorovi!).

3. Dám ti aj slnko (I´ll give you the sun) - Jandy Nelson



Nádherné contemporary o súrodeneckej láske a malých zázrakoch je perfektnou voľbou pre všetkých fanúšikov Johna Greena, ktorého autorka dokonca v mnohom prekonáva. Jandy Nelson vytvorila postavy, ktoré si obľúbite od prvých stránok a pri konci knihy budete mať pocit, že ste ich poznali celý život. Noah a Jude sú dvojičky, ktorých vzťah poznačila rodinná tragédia, no snažia sa znova si nájsť k sebe cestu. Veľkú rolu hrá v príbehu osud a nadprirodzeno, takže nikdy nebudete vedieť, čím vás kniha prekvapí na ďalšej strane. 


4. The Vegetarian - Han Kang



Kniha, ktorá vyhrala niekoľko literárnych cien, no pre mňa bola veľkým sklamaním. Rozdelená do troch častí odohrávajúcich sa v Seoule (Kórea), každá skúma dej z iného uhla pohľadu, no okrem prvej časti neprináša žiadna nič nové. Prvá časť rozpráva príbeh ženy, ktorá kvôli snu prestala jesť mäso a živočíšne výrobky (čiže v podstate sa stala vegánkou, nie vegetariánkou), čo v podstate zničilo jej manželstvo a v konečnom dôsledku aj zdravý rozum. Ehm. Osobne vegetariánka nie som, no nezdá sa mi správne označovať vegetariánstvo za počiatočné štádium psychickej choroby. Zatiaľčo táto časť príbehu bola aspoň zaujímavá a dramatická, o ďalších dvoch sa to povedať nedá. Druhá časť by sa dala kľudne zaradiť k bežným pornografickým novelám, no ani medzi tými by nevynikala, keďže motív nevery nie je v tomto žánri ničím novým. O príbehu v tretej časti sa už ani hovoriť nedá, ide skôr o sled scén a pocitov, ktorý sa snaží byť umelecký, no veľmi sa mu to nedarí. No ak som si niečo pozitívne z tejto knihy odniesla, tak túžbu prečítať si viac z kórejskej literatúry, lebo prostredie bolo veľmi zaujímavé.


5. The man who mistook his wife for a hat and other clinical tales - Oliver Sacks



Kniha s veľmi dlhým názvom (Muž, ktorý si pomýlil svoju ženu s klobúkom) opisuje skutočné prípady pacientov s neurologickými poruchami vnímania, čo má za nasledok bizardné situácie, ako naznačuje samotný názov. Prípad muža, ktorý si skutočne poplietol svoju ženu s klobúkom je jednou z najznámejších častí knihy a čítať o podobných osudoch ľudí je facsinujúce (a desivé). Kniha má zároveň veľmi poučný charakter, keďže autor vysvetľuje príčiny rôznych porúch. Určite odporúčam.

6. Glitter (Glitter #1) - Aprilynne Pike



Táto kniha sa odohráva v asi najbizardnejšom prostredí v dejinách literatúry - futuristický palác Versailles, kde sa však obyvatelia rozhodli obliekať a zachovávať zvyky z čias Ľudovíta IX. A keby to nebolo málo, hlavná postava sa vo finančnej tiesni rozhodne zarobiť veľmi netypickým spôsobom pre YA literatúru. Začne predávať drogy. Uff. Znie to šialene, no pre mňa tento bláznivý koncept fungoval. Vďaka nemu sa kniha vyhýba rôznym gýčovitým dejovým zvratom. Uvidíme, či sa nejaké vydavateľstvo rozhodne preložiť Glitter do slovenčiny alebo češtiny, no budem dúfať, že áno.

7. Sabriel (Abhorsen #1) - Garth Nix



Fantasy klasika Sabriel nebude patriť k mojim obľúbeným. Svet bol pre mňa príliš zvláštnou kombináciou reálneho a fantasy a postavy sa takmer nevyvíjali. Celá recenzia TU

8. Havranie dievča - Erik Axl Sund



Solídne severské krimi, ktoré ničím neurazí, no bohužiaľ ani ničím neprekvapí. Určite lepšie ako Bjorkova Sova, no o žiadny zázrak sa nejedná. Kniha je často opisovaná ako "najdrsnejšie severské krimi", a je pravda, že neiktoré scény sú naturalistické, no to je koniec koncov pre severské krimi typické. Okrem kriminálnej dejovej línie opäť spoznávame rodinné zázemie viacerých postáv a bohužiaľ autori (knihu napísala autorská dvojica) opäť skĺzavajú do žánrovo typického zobrazenia rozpadu manželstva. Zároveň sú vinní z (podľa mňa) najviac ohraného dejového zvratu, v ktorom má vrah osobný vzťah s detektívom, ktorý vyšetruje prípad. To neexistujú žiadne iné zápletky? Odporúčam iba v prípade, ak nečítate severské krimi, lebo inak budete pravdepodobne vedieť predpovedať väčšinu deja.


9. Zárezy smrti (Carve the Mark) - Veronica Roth



Okolo tejto knihy je veľké množstvo kontroverzie, o čom si môžete viac prečítať TU - no aj bez toho je nová kniha Veronicy Roth sklamaním. Slabý príbeh a neoriginálne postavy môžete nájsť v každej druhej YA knihe. Divergenciu bohužiaľ neprekonáva.


10. Duchové K2: Na vrchol hory smrti - Mick Conefrey 



Jeden náhodný fakt o mne: som posadnutá horolezectvom. Viem, že na žiadnu osemtisícovku nikdy nevyleziem (ak mám byť úprimná, tak som zadýchaná už keď sa vyšplhám na 8 schodov), no možno preto mi všetko spojené s horami pripadá také fascinujúce. Možno je to hranica medzi životom a smrťou, ktorá je v extrémnych výškach taká strašne tenká. A v tejto knihe je to všetko. Dokumentuje prvé pokusy o zdolanie druhej najvyššej hory sveta, ktorá však svojou náročnosťou Everest v mnohom prekonáva. 

Celkový súhrn vyzerá takto:
Počet prečítaných kníh: 10
Žánre: fantasy 4, non fiction 2, contemporary 2, scifi 1, krimi 1
Najobľúbenejšia kniha: Duchové k2/ I´ll give you the sun
Najmenej obľúbená kniha: Vegetarian

Čo ste prečítali vy? Čo plánujete čítať vo februári? Čítali ste niektoré z týchto kníh? Dajte mi vedieť v komentároch! :3