utorok 4. októbra 2016

KEĎ JE FILM LEPŠÍ AKO KNIHA - DOMOV PRE NEOBYČAJNÉ DETI SLEČNY PEREGRINOVEJ


Každý už určite videl túto zvláštnu knihu s levitujúcim dievčatkom na obálke. Recenzie sa hrnú zo všetkých strán, no aká je vlastne táto kniha naozaj? Úprimne? Neobyčajná.

Ransom Riggs zozbieral množstvo starých fotografií, ktoré chcel vydať ako fotoknihu, no nakladateľ mu poradil, nech k nim vymyslí aj príbeh. A tak vznikol Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. A naozaj, autentické fotografie, ktoré dopĺňajú príbeh, boli pre mňa najzaujímavejšou časťou celej knihy, prezentujúce autorovu výnimočnú fantáziu a originalitu. Nehovoriac o tom, že zvýrazňovali temnú atmosféru príbehu.

Hlavnou postavou je 16-ročný Jake, ktorý sa snaží vyrovnať so smrťou svojho starého otca, a tak navštívi ostrov, ktorý jeho straý otec spomínal. Príbeh je pútavý a atmosferický, zobrazuje problémy dospievania a izolácie. Svet, ktorý autor vytvoril, je originálny, radostný a temný zároveň, čo je zložité dosiahnuť.

Problémy pre mňa nastali v záverečnej časti príbehu, ktorá pôsobí oponáhľane a neprirodzene akčne. Z desivej atmosféry typickej YA knihy sme prenesení do omnoho detinskejšieho "middlegrade" žánru, kde aj príšery pôsobia menej desivo a takmer komicky. Dej je stále viac a viac chaotický a je ťažšie sledovať smerovanie autora. Nebyť tejto nezvládnutej záverečnej časti, Domov slečny Peregrinovej mohol byť bez väčších problémov 5-hviezdičková kniha. Takto je to iba 3,5, no stále sa určite oplatí prečítať, hlavne kvôli originálnej forme a dejovým elementom.

AVŠAK všetky problémy, ktoré som s knižnou verziou mala, zobral do rúk Tim Burton a vytvoril niečo "burtonovsky" dokonalé. Takmer nikdy sa nestáva, že film je lepší ako jeho knižná predloha, no perfektným obsadením (Eva Green, Samuel L. Jackson, Judy Dench) a upraveným scenárom sa Burtonovi podarilo neočakávané a Riggsa prekonal na plnej čiare. 


Burton síce kompletne zmenil dejovú líniu zo záveru knihy, no urobil to spôsobom, ktorý žiadnemu čitateľovi nemôže vadiť. Do príbehu pridal množstvo humoru a nadhľadu a zo Samuela L. Jacksona vytvoril záporáka, ktorého chceme síce nenávidieť, no rýchlo sa stane naším obľúbeným charakterom. Ani zámena schopností Emmy a Olive (Emma má v knižnej verzií schopnosť narábať s ohňom, nie so vzduchom) mi vôbec nevadila, rozumiem, že bez nej by nebolo možné vytvoriť divácky efektné scény (scéna s loďou známa už z traileru). Jediné negatívum vidím v obsadení hlavnej postavy Jake-a, ktorého herecký výkon miestami pokryvkával, no celkovo to nebolo nič neodpustiteľné. 


Ktoré filmové adaptácie podľa vás prekonali svoje knižné predlohy?


4 komentáre:

  1. Z knížky jsem nijak nadšená nebyla, ale film chci rozhodně vidět. Už jenom kvůli Evě Green a tomu abych viděla jak se Burtonovi povedl překopat celý děj. :D

    Moc pěkný článek. :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem! :3 Film sa určite sa oplatí vidieť! Eva Green je vždy dokonalá :D

      Odstrániť
    2. Já teď sleduji Penny Dreadful a tam odvádí skvělý herecký výkon. :3

      Odstrániť
  2. Nemůžu nesouhlasit!
    První knihu jsem slupla jako malinu, ovšem u druhé přišel jakýsi zlom, kdy jsem se musela nutit do čtení (což je asi pro čtenáře vždycky to nejhorší, co může přijít - tyhle krize prostě a nesnáším! Ale kdo ano, že?) Každopádně třetí knihu jsem si koupila a přečetla pouze polovinu, načež jsem knížku půjčila babičce, která byla nadšená.
    Musím říctř, že děj, který jsem přečetla, se mi celkem líbil, ale pro mě asi by měla kniha větší kouzlo, nebo by mě více uchvátila, kdyby nikam nemuseli cestovat a zůstali v tom nádherném prostředí, kde se dům nacházel...
    Co se týče filmového zpracování, tak jsem jím jednoduše nadšená! Neskutečně se mi to líbilo! Opravdu skvělé a líbil se mi závěr příběhu... jenom trochu bych vytkla záměmu hlavních postav, ale možná byla Oliva poněkud lákavější, než Emma :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.