sobota 12. novembra 2016

10 NAPÍNAVÝCH KNÍH, KTORÉ VÁS CHYTIA A NEPUSTIA

1. Čokoľvek od Gillian Flynn



Gillian Flynn je majsterkou moderného thrilleru. Okrem jej najpopulárnejšej knihy, ktorou bolo bez pochýb už aj sfilmované Stratené dievča, stoja za zmienku aj jej zvyšné dve  - Ostré predmety a Temné miesta. Najnovšie vydala poviedku s názvom Grownup, ktorá za jej doterajšou tvorbou v ničom nezaostáva. S jej magickou zápletkou a temnou atmosférou ju bez problémov prečítate na jedno posedenie. To je vlastne typické pre všetky Flynnovej diela, v ktorých okrem napínavého príbehu majstrovsky zvláda psychológiu ženských postáv. Žena s temnou minulosťou a zložitým vnútorným svetom, nadpriemerne inteligentná, no zlomená, často holdujúca alkoholu alebo iným návykovým látkam - to je typická hlavná hrdinka Gillian Flynnovej. Práve vďaka týmto charakteristikám bola k jej dielam porovnávaná Paula Hawkins a jej Dievča vo vlaku, čo mnohí odmietali hlavne kvôli odlišným elementom príbehu - Gillian Flynn píše tajomnejšie, s množstvom zvratov a spôsobom, že je takmer nemožné očakávať udalosti z rozuzlenia deja. No ak vás viac ako dej zaujíma práve psychológia postáv, siahnite tiež po Hawkinsovej a nebudete sklamaní. 

2. Rebecca - Daphne du Maurier



Skvelý atmosferický román zo začiatku 20. storočia,ktorý vás prenesie do tajomného vidieckeho sídla a ponúkne mysterióznu zápletku, vďaka ktorej nebudete vedieť knihu odložiť do poslednej strany. - Podrobná recenzia TU.


3. A head full of ghosts - Paul Tremblay


Pre priaznivco klasikých hororov je kniha Paula Trembleya dokonalým výberom. Plná narážok z hororovej kultúry, sleduje exorcizmus diečaťa z pohľadu jej sestry a natáčanie televíznej šou o celej udalosti. Odporúča dokonca samotný majster hororového žánru, Stephen King. Podrobná recenzia TU.

4. Klamári (We were liars) - E.Lockhart



Okrem tajomnej atmosféry a motívu duševnej choroby skrýva v sebe táto kniha omnoho viac, ako by sa na prvý pohľad dalo očakávať. Napríklad nečakaný dejový zvrat, ktorý môže hravo konkurovať spomínanému Stratenému dievčaťu Gillian Flynnovej. Na rozdiel od Gillianinej knihy sa však dá táto klasifikovať ako YA - Young Adult, lebo hlavné postavy sú podstatne mladšie a riešia problémy tomu úmerné. Takmer... 

5. Žena v klietke - Jussi Adler-Olsen



Doteraz si pamätám napätie a nervózne ohrýzanie nechtov spojené s čítaním tejto knihy. Je to to najlepšie, čo môže severské krimi ponúknuť - charizmatický, no osudom skúšaný detektív, neriešiteľný prípad, záporák hodný svojho mena. Bez pochýb moje najobľúbenejšie severské krimi. A dokonca sfilmované v roku 2013:


6. Thinner - Richard Bachman (aka Stephen King)



So Stephenom Kingom mám trošku komplikovanejší vzťah, no práve táto jeho menej známa kniha mi dodáva nádej, že raz si budem jeho príbehy užívať viac. Thinner je o cigánskej kliatbe na typicky ignorantského úradníka, ktorého nezaujímajú iní ľudia a dopad jeho rozhodnutí - predmetom kliatby je jeho chudnutie. Z nadváhy sa pomaly stáva ideálna hmotnosť, no keď chudnutie neprestáva a doktori si nevedia rady, je čas postaviť sa kliatbe čelom...

7. Bod klamu - Dan Brown


Bod klamu nepatrí k najpopulárnejším "brownovkám", no pre mňa bola táto kniha zaujímavá hneď z niekoľkých príčin. Orientuje sa na vedu a dokumentuje vedeckú prácu, no zároveň odhaľuje, ako veľmi politické môžu byť niektoré rozhodnutia. Určite odporúčam.

8. Mlčanie jahniat - Thomas Harris



Kto by nepoznal Mlčanie jahniat, však Clarice? Nezabudnuteľný výkon Anthony Hopkinsa ako Hannibala Lectera patrí do filmovej siene slávy už 15 rokov. No kniha ponúka úplne nový pohľad na známeho kanibala a mladú študentku Clarice Sterlingovú. Je rovnako (ak nie viac) napínavá a zaručene patrí k pokladom kriminálnej literatúry. 


9. Rudý úsvit (Red Rising) - Pierce Brown



Novinka v českom preklade, Rudý úsvit od Pierca Browna, je dystopické scifi o kolonizovaní Marsu a témami pripomína Hry o život alebo dokonca Hru o tróny. Podrobná recenzia TU.

10. Six of crows - Leigh Bardugo



Leigh Bardugo sa nechala inšpirovať filmom o kriminálnikoch Dannyho jedenástka (Ocean´s eleven) a vytvorila napínavé fantasy v bohatom svete plnom mágie a akcie. Šesť kriminálnikov sa pokúša o nemožné - vyslobodiť väzňa z najstráženejšieho väzenia na svete. Leigh Bardugo v tomto príbehu ponúka nezvyčajne dobre prepracované charaktery postáv so živou minulosťou a zložitou psychológiou. Rýchlo plynúci dej k tomu a dostaneme jedno z najlepších fantasy posledných rokov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.