utorok 1. augusta 2017

PREČÍTANÉ ZA JÚL 2017 // MINIRECENZIE


Júl bol pre mňa pracovne/školsky neskutočne vyťažený (preto aj taká smutná blogová aktivita), no aspoň knihy boli pre mňa záchranou od stresu. Dúfam, že vy trávite leto lepšie, niekde pri vode, s knihou v ruke, lebo mňa ešte stále čaká mesiac strávený pracovne. Aleee potom idem na 18 dní k moru a do hôr! A už teraz odrátavam dni! Ktoré knihy mi teda zmierňovali pracovné utrpenie tento mesiac?


1. A Torch against the Night (Iskra v popole #2) - Sabaa Tahir



Počet strán: 452
Žáner: YA fantasyDátum vydania: 30.8.2016 (CZ 14.9.2017 - Host)
Hodnotenie na GR: 4,34/5* (34  000+x)
Moje hodnotenie: 5/5*

Musím sa priznať, že na začiatku mesiaca sa mi do tejto knihy vôbec nechcelo, lebo je pomerne veľká a obávala som sa, že nedosiahne kvality prvej časti. Našťastie som sa prekonala a pustila som sa do nej a bola skvelá! Perfektne nadväzuje na príbeh tam, kde Iskra v popole skončila. Očakávajte akciu, napätie a dej, ktorý vás pohltí. Postavy si zamilujete ešte viac ako v prvej časti!  A ak nečítate po anglicky, nezúfajte - toto pokračovanie vychádza v češtine už 14.9.2017 pod názvom Plamen v temnotě (vydavateľstvo Host).

2. Gemina (Illuminae #2) - Jay Kristoff, Amie Kaufman, Marie Lu




Počet strán: 608
Žáner: YA sci-fiDátum vydania: 18.10.2016 (CZ 30.8.2017 - CooBoo)
Hodnotenie na GR: 4,56/5* (16  000+x)
Moje hodnotenie: 5/5*

Na túto knihu som čakala od momentu, keď som dočítala Illuminae, no dostala sa mi do ruky až teraz. A čakať sa oplatilo, lebo toto pokračovanie je ešte lepšie ako prvá časť! Rovnako ako Illuminae, aj Gemina je písaná formou dokumentov, prepisov a online konverzácií, no na rozdiel od Illuminae, táto kniha je viac príbehová a menej poetická, čo bude pre mnohých plus. Postavy sledujeme nové, no príbeh sa odvíja od udalostí v prvej knihe. A ilustrácie od Marie Lu sú dokonalé. Ak hľadáte unikátnu knihu, ktorá je umeleckým dielom nielen svojím obsahom, ale aj formou, táto séria je to pravé.

3. Roar (Stormheart #1) - Cora Carmack



Počet strán: 380
Žáner: YA fantasyDátum vydania: 13.6.2017
Hodnotenie na GR: 4,05/5* (2300+x)
Moje hodnotenie: 2,5/5*

Knihy z fairylootu sú väčšinou moje obľúbené, no táto u mňa trošku minula cieľ. Vadili mi typické YA trópy a pomalý dej, no veľmi zaujímavý bol systém mágie, sústredený okolo búrok. Kniha sa odohráva v prostredí, ktoré sužujú búrky a tieto búrky treba poraziť a stým získať ich silu, ktorá sa dá použiť na rôzne magické účely. Hlavná hrdinka, Aurora, je princezná, ktorá má s pomocou svojich schopností obraňovať kráľovstvo pred búrkami. No ona schopnosti nemá, čo sa ľud nesmie dozvedieť. Zápletka zaujímavá, no škoda, že nebola dotiahnutá do konca.


4. The Ghost Bride - Yangsze Choo



Počet strán: 368
Žáner: fantasy/romantika/historickéDátum vydania: 6.8.2013
Hodnotenie na GR: 3,73/5* (13 800+x)
Moje hodnotenie: 3,5/5*

Táto kniha vyhrala v roku 2013 Goodreads Choice Award v kategórií romance a tak som jej dala šancu, aj keď romantiku takmer vôbec nečítam. No záplatka bola zaujímavá - mladé dievča sa má podľa tradície stať nevestou nedávno zosnulého mladíka. Tak som sa začítala a čuduj sa svete - toto rozhodne nebola typická kniha s romantickou zápletkou. Dokonca by som povedala, že zápletka v nej nebola vôbec romantická. Ak však radi čítate o duchoch a fantasy svetoch, ktoré sa prepletajú s tým našim, toto je presne kniha pre vás. 


5. Lola and the boy next door (Anna and the french kiss #2) - Stephanie Perkins



Počet strán: 384
Žáner: YA contemporary/romantikaDátum vydania: 2011 (CZ 2013 - CooBoo)
Hodnotenie na GR: 4,00/5* (124 000+x)
Moje hodnotenie: 4/5*

Síce hovorím, že romantiku nečítam, ale zjavne klamem, lebo zasa čítam romantiku. Neviem prečo, ale tento žáner vždy prečítam rýchlo, väčšinou na jedno posedenie, tak ako aj v tomto prípade. No musím povedať, že prvá časť tejto série sa mi páčila o niečo viac (predsa len sa odohráva v Paríži a ešte k tomu na internátnej škole), no ako som sa začítavala, zisťovala som, že táto časť tiež nie je zlá. Hlavnou postavou je Lola, ktorá s Annou pracuje v kine, čiže stretávame aj Annu a St. Claira! Lola má rada módu a výstredné oblečenie, má staršieho priateľa a môžete hádať, čo nastane so susedovie chlapcom. Áno, opäť tu máme milostný trojuholník, podobne ako v prípade Anny a opäť mi to vôbec nevadilo. Ak hľadáte ľahké letné čítanie, ktoré síce nepredkladá žiadne zásadné filozofické otázky o zmysle života a smerovaní literatúry, no zanechá vo vás príjemné hrejivé pocity, Lola je to pravé. 

6. The Devil in the White City: Murder, Magic and Madness at the Fair that changed America - Erik Larson



Počet strán: 447
Žáner: non-fiction/historickéDátum vydania: 2003 (CZ 2017)
Hodnotenie na GR: 3,98/5* (348 000+x)
Moje hodnotenie: 5/5*

Nie som síce žiadny odborník na históriu, no celkom sa o ňu zaujímam a aspoň približne sa v nej vyznám, a preto ma prekvapilo, že o udalostiach v tejto knihe som nikdy predtým nepočula. A tak som čítala doslova s otvorenými ústami. Devil in the White City je o udalostiach, ktoré obklopovali svetový veľtrh v Chicagu v roku 1893, od jeho príprav, cez realizáciu, až po jeho dopad na rôzne udalosti po ňom. Táto dejová línia sa prelína s príbehom H.H.Holmesa, ktorý býva označovaný ako prvý sériový vrah Ameriky a práve on využil veľtrh na zrealizovanie svojho diabolského plánu - navrhol a nechal postaviť hotel, ktorý mu slúžil ako pasca na svoje obete, ktoré v ruchu veľtrhu a množstvi prichádzajúcich ľudí zostali dlho nepovšimnuté. 
A týmito udalosťami som nebola fascinovaná sama! Kniha nadchla Leonarda DiCapria natoľko, že skúpil práva na jej sfilmovanie. Film je už v produkcií a mal by sa dostať do kín v roku 2018! Zatiaľ nevieme, koho presne si Leonardo zahrá, no podľa všetkého pôjde práve o krvilačného H.H.Holmesa. A ak ešte nie ste presvedčení o kvalite tohto filmu, tak vedzte, že režírovať ho nebude nikto iný ako Martin Scorsese, ktorý ma na svedomí napríklad aj Vlka z Wall Street! 
Kniha zatiaľ nebola preložená do slovenčiny, no v češtine vyšla ako novinka tento rok vo vydavateľstve Argo.


7. Enderova hra (Ender´s game #1) - Orson Scott Card



Počet strán: 324
Žáner: sci-fi/klasikaDátum vydania: 1985 (CZ 2008)
Hodnotenie na GR: 4,3/5* (868 000+x)
Moje hodnotenie: 3/5*

Klasikou mesiaca je tentokrát scifi klasika Enderova hra, ktorú som doteraz vnímala ako film, ktorý si chcem pozrieť, no nikdy som sa k tomu neodhodlala. Ender je 6 ročný chlapec, ktorý je predurčený stať sa kapitánom vesmírneho loďstva a zachrániť tak ľudstvo pred inváziou nepriateľov z cudzích planét. Táto kniha sleduje jeho prípravu na túto úlohu na vesmírnej akadémií. Je v nej veľa akcie a bojových stratégií, čo mi vo všeobecnosti nevadí, no tu som mala pocit, že je toho až príliš (lebo viac menej nič iné ako cvičné boje a súperenie medzi žiakmi sa nedialo). Koniec mi pripadal úplne bizardný a preto asi v sérií pokračovať nebudem. No ten film si snáď už konečne pozriem.

8. The Sacred Lies of Minnow Bly (Posvátné lži Minnow Blyové) - Stephanie Oakes




Počet strán: 400
Žáner: contemporaryDátum vydania: 9.6.2015 (CZ 2017 - Host)
Hodnotenie na GR: 3,99/5* (6600+x)
Moje hodnotenie: 4/5*

Minnow Bly ušla z extrémneho náboženského kultu, kde strávila takmer celý život, no počas jej úteku sa dostala do potýčky a je obvinená z napadnutia a zadržaná vo väzbe. Tu sa učí spoznávať život v civilizácií a zároveň pomáha polícií odkrývať temné tajomstvá kultu, ktorý bol jej domovom po celé jej detstvo. Táto kniha mi trošku pripomínala seriál Orange is the new black, kvôli rovnakému prostrediu ženskej väznice, no dej bol omnoho temnejší. Kniha ponúka množstvo myšlienok o náboženstve a osobnej slobode, o tom, čo je správne a čo nie. Ťažké, ale krásne čítanie.

9. The Diviners (The Diviners #1) - Libba Bray




Počet strán: 578
Žáner: YA urban fantasy/historické - 20.rokyDátum vydania: 8.9.2012
Hodnotenie na GR: 3,96/5* (48000+x)
Moje hodnotenie: 4/5*

The Diviners ma pohlitili od prvej strany, pretože kniha má dokonalé prostredie - odohráva sa v New Yorku počas 20. rokov! Hlavná postava Evie sa sem dostáva za trest, má žiť u svojho strýka, pretože doma získala zlú povesť. Jej strýko je riaditeľom múzea paranormálnych artefaktov, kde Evie perfektne zapadá, pretože jej tento svet nie je vzdialený - sama má nadprirodzenú schopnosť - vie totiž z akéhokoľvek predmetu zistiť najhlbšie tajomstvá jeho majiteľa. To sa ukáže ako praktické, keď mesto začne desiť vrah, ktorý je tiež súčasťou paranormálneho sveta.
Libba Bray vie vytvoriť úžasnú atmosféru a postavy, hlavne Evie si zamilujete - je to rebelka, no s veľkým srdcom a je neuveriteľne vtipná. Jediným sklamaním knihy bol pre mňa miestami dej a hlavne záver, kde som čakala, že sa stane viac. Každopádne je kniha veľmi príjemná a napriek jej takmer 600 stranám sa číta rýchlo.

Celkový súhrn vyzerá takto:
Počet prečítaných kníh: 9
Žánre: fantasy 4,  scifi 2,  contemporary 2, non fiction 1 
Najobľúbenejšia kniha: The Devil in the White City
Najmenej obľúbená kniha: Roar
Klasika mesiaca (knižná výzva): Enderova hra

Čo ste čítali vy? Trávite leto s knihami? Aké knihy si beriete na dovolenku (ja už mám teraz zoznam :D ) 

6 komentárov:

  1. Na Jiskru čekám až vyjde... nejvíc mě zaujala ta čtyřka, škoda, že u nás nevychází. Jinak se mi líbí tvůj výběr, většina mě zaujala a jak vidím, tak vyjdou i u nás Super. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj ahoj, dlho som tu nebola, čaká ma posledná štátnica a už budem (modlím sa k všetkým možným svätým) konečne právnička, čiže moje leto je dosť biedne. Je pracovné a okrem toho sa učím, čiže na čítanie nemám veľa času. Z tvojho výberu som čítala Devil in the White city - v češtine. VÉÉÉÉĽMI DOBRÉÉ. Okrem toho, že som o tomto príbehu počula, a ako každé vražedné príbehy ma to fascinuje, knihy s týmto námetom vždy žeriem.(kupujem aj časopisy ako krimi revue, epocha špeciál o vrahoch,vraždách a spol, z čoho na mňa naši, frajer, a asi aj teta v stánku vždy divne pozerá :D ale písala som na podobnú tému aj diplomovku, čiže ma táto oblasť zaujíma aj profesne :D) Že bude film,o tom som netušila no o to viac sa teším! Druhú knihu čo mňa toto leto zaujala, ale koniec ma sklamal (prosím napíšte pokračovanie niektooooooooo) je Príbeh služobníčky - na netflixe beží dokonca aj seriál, ten som zhltla za jeden deň a noc - veľmi dobre sfilmované, môžem aspoň za mňa povedať že mi doplnil názor a nezodpovedané otázky z knihy. (čo sa teda skoro nikdy nestáva, že mi seriál/film dá niečo viac ako kniha) Chystá sa aj pokračovanie, takže ak niekto nejakým zázrakom nedopíše knihu, som vďačná aj za seriálové pokračovanie. Kniha je až strašidelne realistická (hoci ak si niekto prečíta len obsah, alebo dáku recenziu, môže si pomyslieť že ide iba o apokalyptický blud). Ale tá reálnosť...no ešte teraz mi naskočia zimomriavky. U mňa veľká radosť tento mesiac, 3.7. som stihla objednať fairyloot!!!!! A som nadšená, a teraz 3.8. som objednala ďalší. Musím povedať že keď mi balík doniesol kuriér, tešila som sa viac, ako keď mi príde balík plný oblečenia zo Zary :DDD. Knihy z tvojej recenzie si dávam do wishlistu, a čakám na deň po poslednej štátnici kedy vezmem beletriu do ruky bez akýchkoľvek výčitiek a stresu :D

    Barbora

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Príbeh služobníčky si chcem tiež prečítať, lebo stále okolo toho chodím na tom Netflixe, ale nechcem si to pozrieť skôr, ako si prečítam knihu :D Teraz čítam Kruh od Eggersa a tiež e to také realistické a stresujúce :D A gratulujem k Fairylootu!!! Ja sa úplne teším na ten septembrový, lebo aj téma znie super, aj tú knihu očakávam už aspoň pol roka :D
      A držím palce na štátniciach! :3

      Odstrániť
  3. Co odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust (Miloš Bondy) – ďalšia z mnohých ale opäť jedinečná. Veľmi sa mi páčil štýl. Spomienky z tábora prepletané s rodinnou históriou, odľahčenie i kus zatrpknutosti, ktorá k tomu celému (verím, že) patrí. 5/5

    Konkláve (Robert Harris) – výborný román o tom, ako sa po smrti pápeža rozbehne byrokratická mašinéria o voľbe nového. Intrigy i dobro, viera i náznaky toho, ako sú aj kardináli kolégia len ľuďmi a nie všetko má len dve strany. 5/5

    Temné proudy (Michael Connelly) – tradične dobrá detektívka s Harrym Boschom ako hlavným hrdinom. 4/5

    Vyhlídka (Michael Connelly) – ako vyššie spomenutá. 3,5/5

    Proroctví, Beze snů, Bohyně (Josephine Angelini, séria Starcrossed) – fantasy šmrncnutá gréckou mytológiou z teenagerského prostredia strednej školy v USA. Ako oddychovka ok. 3/5, 3/5 a 4/5

    Příběh Mount Everestu (Strhující příběh britských expedic z pohledu roku 1926), Francis Younghusband – kniha o prvých expedíciách na Everest – 1921, 1922 a 1924. Napísal ju výborný britský horolezec a predseda výboru pre Mount Everest, ktorý sa síce sám nezúčastnil týchto výprav ale veľmi dobre poznal horolezcov, ktorí tam šli. Kniha je zaujímavá tým, že je napísaná v čase, kedy ešte o úspechu z 1953 samozrejme nechyrovali a je zaujímavé sledovať vtedajšie domnienky, ako sa môže dobývanie Everestu vyvíjať – keďže hlavná výprava v roku 1924 skončila nielen neúspešne ale aj smrťou dvoch skvelých britských horolezcov. Štýl vystihuje dobu, je veľmi popisný a pedantný, takže nestrháva do nadšeného čítania, ale mne to nevadilo. 4/5

    Příběhy skutečné odvahy (Bear Grylls) – krátke príbehy rôznych dobrodruhov a objaviteľov, ktorí sa museli vysporiadať s extrémnymi situáciami či podmienkami. Bolo tam pár ľudí, ktorých som nepoznala, zvyšok bol pre mňa známy a samotné medailónky neboli také obsiahle aby znalcovi priniesli niečo nové. 3/5

    Na čem záleží (Emily Giffin) – contemporary oddychovka o tom, ako môže dôjsť v obyčajnej rodine k obyčajnej tragédii. 3/5

    Kouzelné koláče (Ellery Adams) – trochu romantika, trochu cozy mystery, trochu nadprirodzeno, veľa ženskej sily podanej ľahkou formou, dohromady je to čarovný román, ktorý by človek nemal čítať bez niečoho pod zub pri sebe. 4/5

    Vrahyňa v púšti, Vrahyňa v podsvetí (Sarah J. Maas) - pekné poviedky, ktoré priblížili svet zo série, pre mňa veľký bonus, že som to čítala pred Kráľovnou, lepšie som sa zorientovala. 4/5

    Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky (Miloslav Martínek) - prípady vrážd z daného obdobia. Spisy, výpovede, záznamy z vyšetrovaní, celkom zaujímavé vidieť ako postupovala polícia v časoch bez odtlačkov a DNA. 3/5

    Úklady královského dvora (Michelle Diener) – historický román/detektívka z čias Henricha VIII. ktorý by ale mohol byť zasadený do akéhokoľvek prostredia. Dej sa v ňom pomerne cyklicky opakuje až do úspešného konca. 2,5/5

    Kráľovná v tieňoch (Sarah J. Maas) – netreba nič hovoriť, štvorka so všetkým čo k tomu patrí i nepatrí. 4/5

    Stalinova dcéra (Rosemary Sullivan) – biografia Svetlany Allilujevovej, dcéry Josifa Stalina. Štýl mi až tak nesedel, ale faktograficky to bolo dobre spracované. 3/5

    Údolie zázrakov (Amy Tan) – príbeh z prostredia luxusných prostitútok v Číne a sklamanie mesiaca. Pre mňa jednoducho too much asi v každom ohľade. 2/5

    Krajčírka z Dachau (Mary Chamberlain) – fikcia z čias druhej svetovej vojny ako sa anglická nádejná krajčírka dostane do kontinentálnej Európy, kde ju zastaví vojna. A potom Ada robí jedno rozhodnutie za druhým, ktoré ďalej určujú jej osud. 3/5

    Eben (Ryszard Kapuscinski) – mozaika momentov z Afriky od jedného z najlepších reportážnych spisovateľov/žurnalistov. Esencia kontinentu na 350 stranách od človeka, ktorý mal nos na revolúcie, prevraty i zaujímavé udalosti bežného dňa. 5/5

    Plamene hriechu (Marek Zákopčan) – historická romanca i detektívka zároveň. Bola som príjemne prekvapená týmto dielom od slovenského autora. 4/5

    Takže je to 21 (alebo 19 ak nerátam poviedky k Trónu zo skla) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super číslo! Na Konkláve si už tiež brúsim zuby, tak som rada, že sa ti to páčilo, musím si to zohnať čo najskôr :D A ďakujem za ďalšie super odporúčania, hlavne tých o Evereste nie je nikdy dosť (a ani nepoznám veľa ľudí, čo to číta :D )

      Odstrániť
    2. Mám suseda, čo má Messnerove knihy, tak mám aspoň nejakú spriaznenú dušu, čo sa tohto týka :-D
      Konkláve bolo veľmi fajn, treba počítať s tým, že je to z veľkej časti aj "procesný" román, jednoducho podrobný opis toho, ako tam veci fungujú, aj na samotnom konkláve, aj veľa o kardinálskom kolégiu. Nie je tam veľa akčných naháňačiek, hlavné postavy sú starí muži, ktorí sú radi, keď sa každé ráno zobudia :-D ale mne to tam vôbec nechýbalo.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.