streda 11. októbra 2017

WICKED LIKE A WILDFIRE - LANA POPOVIC // RECENZIA


Wicked like a Wildfire je nádherné magické a slovanské (!) fantasy, ktoré vám opantá všetky zmysly. Odohráva sa v Čiernej hore a dôležitou súčasťou deja je práve naša slovanská Morena.

Všetky ženy z rodiny Maliny a Iris mali magické schopnosti, akési "žiarenie", ktoré vytváralo niečo krásne. Iris vie vytvoriť rozkvitnuté fraktály, čo využíva pri svojej umeleckej práci so sklom a Malina pretvára náladu do hudby. Ale ich matka sa to všetko snaží utajiť, nikto sa nesmie dozvedieť o ich schopnostiach, no hlavne sa nesmú nikdy zaľúbiť.

Ak čakáte sladkú tínedžerskú romacu, tak nemôžete byť ďalej od pravdy. Wicked like a Wildfire je kniha plná tajomna a akcie a hoci romantická línia tu je prítomná, nepatrí k najdôležitejším aspektom celého príbehu. A okrem toho, je napísaná dobre.


Za najväčšie pozitívum knihy však pokladám štýl písania autorky a nádherné prostredie, ktoré pomocou neho vytvorila. Kniha má v sebe istý druh poézie, a jej čítanie je pohladením pre všetky zmysly. Budete mať pocit, že ste obklopení horami a morom nádhernej Čiernej hory, budete cítiť vône jedla a počuť zvuky prístavu. Dej je originálny a nie typický pre young adult, začína záhadou unesenej matky a rozvíja sa do rovín, ktoré nebudete čakať. Záver bol pre mňa až príliš zvláštny, no ak máte radi symboliku a metafory, užijete si ho ešte viac. Okrem toho, čo bolo pre mňa veľkým lákadlom, v knihe sú prítomné čarodejnice. Klasické lektvary-variace, v chalúpke-bývajúce, strach-vyvolávajúce čarodejnice, prepojené so slovanským folklórom, čiže kniha nám je pravdepodobne bližšia, než anglicky hovoriacim čitateľom. Dočítate sa o slovanských mýtoch, bohoch a bohyniach, ako aj o zvykoch a pútnických miestach.

Zatiaľ som bohužiaľ nepočula o žiadnych plánoch na preklad, no vzhľadom na slovanské témy by bolo skvelé, keby sa nejaké vydavateľstvo rozhodlo túto knihu preložiť a vydať. Lebo stojí za to!

Ak aj nemusíte klasické YA, určite túto knihu dopredu neodsúďte, lebo je naozaj magická a krásne zobrazuje vzťah medzi dvoma sestrami, ako aj vzťah medzi matkou a dcérou. Ak čítate v angličtine, rozhodne odporúčam!

Dátum vydania: 15.9.2017 (ANG)
Diel: 1 z 2 (zatiaľ vydané 1) 
Počet strán: 405
Žáner: fantasy, young adult
Hodnotenie na Goodreads: 3,6/5* (726+x)
Moje hodnotenie: 3,5/5*


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.