štvrtok 18. augusta 2016

HARRY POTTER A PREKLIATE DIEŤA- RECENZIA



Uf. Toto sa bude písať nesmierne ťažko, ale musím sa priznať, že Prekliate dieťa ma sklamalo na niekoľkých rovinách. Videla som niekoľko skvelých recenzí, niekoľko horších, no bola som si takmer istá, že všetky zlé recenzie vyplývajú iba z toho, že ľudia nie sú zvyknutí čítať divadelné hry. Mýlila som sa.

Avšak formát divadelnej hry určite prispel k mojej celkovej nespokojnosti - necháva totiž veľmi málo priestoru na vývoj postáv a práve tento priestor bol v hre kľúčový. Postavy sa správajú spôsobmi, ktoré by bolo potrebné vysvetliť omnoho viac do hĺbky. 

A keď sme pri postavách... Veľa ľudí kritizuje nové postavy, no tu som problém vôbec nevidela, Scorpius Malfoy aj Albus Potter boli skvelí (zasa raz škoda, že sme sa o nich nedozvedeli viac). Ron aj Hermiona pôsobili uveriteľne. No hlavný problém. HLAVNÝ PROBLÉM celej hry bol Harry. Jeho som vôbec nespoznávala. Správal sa naivne a miestami úplne hlúpo, dokonca arogantne. Harry by nebol arogantný a nikdy nikdy by nezneužil pozíciu moci na dosiahnutie svojich cieľov. 
doctor who no david tennant never disagree

Ďalší problém s touto knihou boli niektoré klišé repliky a klišé motívy príbehu - niekedy dokonca prvky, ktoré boli priamo okopírované z iných častí Harryho Pottera ("všehodžúsové" vlúpanie sa na ministerstvo, časovrat atď.). 

Škoda, škoda, škoda.
Ako divadelná hra to môže byť naživo super, no papierová podoba pre mňa nefungovala. 2/5

4 komentáre:

  1. Ja som to napríklad ani nechcela čítať, ale ten strašný hype ma sejmul a tak som si to ešte v júli stiahla. Spočiatku som myslela, že to ani nebude čítať teraz, lenže lákalo ma to viac ako CoLS s ktorým som sa tie dni len trápila a tak som sa cez to ešte v ten deň/ noc/ ráno (?) preklikala.
    Spočiatku to bolo cítiť tak známo a nostalgicky, ale potom sa začal Harry chovať neuveriteľne detinsky a ako píšeš, formát divadelnej hry nedovoľoval postavám sa nejako hlbšie vyvinúť či obhájiť svoje konania (čo ma zas hnevalo pri Albusovi). Delphi a jej "plot twist" nekomentujem.
    Keď tak nad tým rozmýšľam, ja som jednu hviezdičku dala za Scorpiusa, polhviezdičku za dramione narážku po toľkých rokoch a ešte jednu za tie bleskové scény Albusovho začiatku na Rokforte.
    Škoda, škoda že som sa nechala zlákať tými prvými nadšenými recenziami..
    Predtým ma hnevalo, že si Rowlingová nemohla nájsť nejaký čas spracovať to ako román (prepísať script sú predsa rýchlejšie prachy, no..), ale teraz som vlastne aj rada, pretože s tou "zápletkou" to nejak nie som pripravená akceptovať ako pokračovanie. Nie, nie, All was well mi skutočne stačí.

    /sorry za menší výlev, keď ja neviem písať normálne komentáre :D, myslela som tým len to, že s tebou v podstate súhlasím :D anyway/ Super recenzia a využitie gifov! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Čím dlhší komentár, tým lepšie! :D No, hovoríš mi z duše. Ešte včera som nad tým rozmýšľala pred spaním a naozaj som dospela k záveru, že aj ako román by to malo značné nedostatky... A pritom taký potenciálto malo... Nechápem prečo to nemohli normálne urobiť o Albusovom prvom roku na Rokforte, nechať Voldemorta Voldemortom a sústrediť sa tlak, ktorý vyplýval z toho, že je Harryho syn a to, ako spoznáva Rokfort... To mohlo byť také dobré :'( Cítim sa zradená :D

      Odstrániť
  2. Tááááááááááááááááááááááááákže :-)) Souhlasím s tím, že ta kniha se nemusela líbit každému, ovšem... já jsem při jejím kupování byla velmi skeptická, protože jsem si říkala, jestli to vůbec bude čtivé. Dokonce mě i taťka varoval, že budu zklamaná, ale... to se mi nestalo - já jsem tou knihou byla nadšená! Neskutečně se mi líbila dynamika celého děje, jak byl proměnlivý a celkově to vůbec nebylo špatné.
    Jediné, co mi teďkonc dochází z tvé recenze je, že máš nejspíš pravdu s tím, jak byl Harry poněkud arogantní - v tomhle směru ti musím dát za pravdu, a myslím, že to šlo o něco upravit.
    Každopádně za mě kniha má jedničku z hvězdičkou a klidně bych snesla i delší pokračování, protože - co si budeme povídat - abstinence bez Pottera a jeho světa je velká :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa ti kniha páčila! Úplne ma mrzí, že som si ju neužila viac aj ja :/

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.