nedeľa 23. októbra 2016

ILLUMINAE (AMIE KAUFMAN, JAY KRISTOFF) - SCIFI NOVINKA, KTORÁ PREKVAPÍ


Illuminae je originálne dielo, ktoré poteší nielen fanúšikov literatúry, ale aj umenia všeobecne. Príbeh je písaný formou dokumentov, obrazov, zápiskov alebo vizuálnych hier so slovami, ktoré sa miestami čítajú ako poézia a do oblasti young adult literatúry prinášajú nový vietor. Illuminae je doslova návrat ku klasike, ktorý rieši morálne problémy umelej inteligencie a čo všetko sa môže stať, keď sa táto umelá inteligencia obráti proti človeku.


Centrálnym motívom deja je však základný stavebný kameň literatúry - príbeh lásky dvoch mladých ľudí. Romantika je v príbehu pomerne v silnom zastúpení, no nepôsobí umelo, ani neoriginálne. Je to príbeh dvoch ľudí z vesmírnej kolónie, ktorí boli pri útoku na ňu oddelení a počas vesmírneho boja o život hľadajú zároveň cestu k sebe.


Okrem toho je v knihe aj množstvo akcie, bojov, napínavých častí a dokonca aj niečo pre priaznivcov zombie seriálu The Walking Dead. K tomu nechýba ani zdravé množstvo humoru. Autori vytvorili dokonalý literárny mix námetov, žánrov a foriem, ktorý by teoreticky spolu vôbec nemal fungovať, no napriek tomu funguje perfektne. 


Aj keď má kniha viacero technických častí a tvoria ju rôzne druhy samostatných dokumentov, príbeh je veľmi dobre čitateľný. Práve vďaka tejto forme pôsobia udalosti vierohodnejšie a čitateľ má pocit,že sám postupne odkrýva ich časovú os, čím sa príbeh stáva takmer interaktívnym.


Ak máte pocit, že do ďalších Hviezdnych vojen je ešte príliš ďaleko (ach, tak ďaleko, v galaxií far far away), nechajte Illuminae uspokojiť túto túžbu po ďalekých vesmíroch a vydajte sa skúmať tajomstvá lodí Hypatia, Copernicus a Alexander. 

Illuminae spisy vychádzajú v češtine už 7.11. vo vydavateľstve Cooboo. 

2 komentáre:

  1. Všimla som si, že túto knihu ma rozčítaných viacero ľudí, ale akosi som už nezaregistrovala, že sa to odohráva no vesmírnej kolónii. Myslela som si, že je to niečo na štýl dnešných New Adultiek... vlastne ani neviem prečo. Zrejme som si to pomýlila s nejakou inou knihou. :D
    Ale ako skúmam tie fotky, kniha je aj celkom pekne graficky spracovaná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Noo viacmenej sa to odohráva na vesmírnych lodiach po zničení spomínanej kolónie, je to velmi vesmírne :D Ale tá grafika je naozaj najkrajšia časť knihy, niekedy som sa pri čítaní cítila ako v galérií... zaujímavé bolo, že nikdy som nevedela, čo čaká na ďalšej strane :D Je to krásne spracované :)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.