nedeľa 18. decembra 2016

5 NAJHORŠÍCH KNÍH PREČÍTANÝCH V ROKU 2016

Povedzme si pravdu. Nie každá kniha, ktorú prečítame sa stane obľúbenou klasikou. Niektoré knihy pokladáme od polovice za nudné, niektoré majú neuspokojivý záver a niektoré nám nesadnú úplne celé, no chceme ich dočítať, lebo:
a) buď sú všeobecne populárne a my sa snažíme zistiť prečo (potom zostávame zmätení nad názormi ľudstva) alebo 
b) sa nám nechce veriť, že by kniha bola taká zlá a zaujíma nás koniec. Ktorý je bohužiaľ ešte horší. Toto sú knihy, ktoré pre mňa tento rok nefungovali. Statočne som s nimi bojovala až do konca, no zanechali vo mne takýto pocit:

reaction baby mad confused why

AVŠAK - to, že nasledujúce knihy sa nepáčili mne, neznamená, že sa nebudú páčiť vám. Literatúra je subjektívna záležitosť a to je na nej krásne ;-)

1. Sova - Samuel Bjork



Kniha s nádhernou obálkou a tak vysokou popularitou, že jej kópie na facebookových burzách miznú rýchlejšie ako banány za 19 centov. Pre mňa veľké sklamanie v podobe ohraného deja, plytkých charakterov a štylistických chýb. Celý hejt na túto knihu nájdete TU

2. Čo sa stalo Mare Dyerovej? - Michelle Hodkin



Na úvod do trilógie Michelle Hodkinovej som odvšadiaľ počúvala iba samé chvály, preto ma moje negatívne pocity z čítania zaskočili:

tv american horror story ahs fx surprise

Príliš jednoduchý jazyk a otravná hlavná hrdinka boli nič v porovnaní s najhorším prípadom instatnej lásky v dejinách literatúry (možno trošku preháňam, ale cítim sa dramaticky). Pritom táto kniha mohla byť dobrá - mladá hrdinka v sebe objaví mysteriózne a temné schopnosti... škoda, že väčšina príbehu pôsobí ako podpriemerná tínedžerská love story. Oh well.

3. Zenith - Sasha Alsberg




Známa booktuberka Sasha Alsberg (abookutopia) vydala spolu s autorou Lindsay Cunnings prvý diel vesmírneho scifi dobrodružstva s názvom Zenith, ktorý sa mal radšej volať Nepodarená napodobenina Trónu zo skla vo vesmíre. Dúfam, že pred oficiálnym papierovým vydaním knihy urobia autorky niekoľko zmien a čitateľ nebude natoľko pohltený záplavou zbytočných informácií, cudzích mien a nerealistických postáv.


4. Every Heart is a Doorway - Seanan McGuire


Fantasy ospevované mnohými ako jedna z najlepších kníh roka bolo pre mňa príliš detinské a predvídateľné nato, aby som si ho užila. A pod pojmom detinské nemyslím určené pre deti (detské knihy čítam veľmi náruživo), no tentokrát by ani deti neboli nadšené. Detektívna zápletka je taká predvídateľná, že vraha by odhalil aj podpriemerne inteligentný ľudoop a zvyšok deja sa približne v polovici knihy prenáša do bizardných rovín, ktoré by mohli konkurovať aj modernému umeniu z Národnej galérie. Napriek tomu má táto kniha stále vysoké hodnotenia (3,9/5 na goodreads), takže s týmito názormi som v jasnej menšine.

5. A Shadow Bright and Burning - Jessica Cluess



Fantasy z viktoriánskeho Londýna, desivé stvorenia, hlavná hrdinka, ktorá netušila, že má magické schopnosti, no zrazu sa dostáva pod ochranu staršieho a skúsenejšieho človeka do veľkého sídla, ktoré slúži ako výcvikové stredisko... ak máte pocit, že hovorím o sérií Pekelné stroje Cassandry Clare, tak sa mýlite. Vlastne nie, máte pravdu. Ae zároveň sa mýlite, lebo tentorkát som mala na mysli A Shadow Bright and Burning Jessicy Cluess. Podobnosť čisto náhodná? 

teen wolf star wars arrow celeb harrison ford

Ktoré knihy sklamali tento rok vás? Čítali ste niektoré z môjho výberu? Dajte mi vedieť v komentároch! Zoznam 10 najlepších kníh prečítaných v tomto roku coming soon ;-)

12 komentárov:

  1. Zrejme našťastie som žiadnu z kníh nečítala, hoci o niektorých som počula :-) Občas sa naozaj stane, že uznávaná kniha skrátka nie je pre každého až taká dobrá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slyšela jsem jenom o Sově (a to přirovnání s banány je perfektní :'D), ale po tvém článku mi nijak extra nevadí, že jsem je nečetla. :D
    Pro mě bylo velké zklamaní knížka Čtyřka a jsem si jistá, že se jich ještě pár najde. Taky na podobné téma připravuji článek. Nějaké to shrnutí tohoto roku přece musí být. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tom som už tiež počula, že to nie je nič moc, tak sa tomu vyhýbam :D Ale ja som nečítala ani Allegiant, aj keď Divergencia je jedna z mojich najobľúbenejších kníh, no všetci vravia, že je to úplne hrozný koniec, tak si nechcem pokaziť dojem :D

      Odstrániť
  3. Sovu jsem si htěla včera koupit, ale nakoec vyhrály Dábelské hry od Angely Marrson. Ostatní knihy neznám. Nicméně za mě bylo zklamání roku Červená lucerna, která mě totálně odpoudila od čtení dalších dílů
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kromě Sovy nevím,že by něco s toho vyšlo v češtině. Ale na tu mám stejný názor, velké zklamání.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že aj niekomu inému to tak pripadá, zatiaľ na Sovu počúvam len chvály :D a nechápem :D

      Odstrániť
  5. V lese visí anděl byl super, prostě odmítám věřit, že by druhej díl by byl špatnej :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Haha, neviem, čo je so mnou zle, ale tieto opačné rebríčky ma zaujímajú hádam viac ako tie najlepších kníh... Inak z tvojho zoznamu som čítala len Maru Dyer (lucky me?) a úplne s tebou súhlasím, bolo to silno o ničom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež také čítam najradšej, lebo keď už chcem minúť peniaze a hlavne čas na knihu, tak dúfam, že sa mi bude páčiť :D

      Odstrániť
  7. Ani jednu z těchto knih jsem nečetla. Every Heart is a Doorway skončilo mezi nejhoršími knihami u většiny booktuberů, které sleduju, přitom synopse zní dobře.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som práveže videla veľkú chválu od jednej booktuberky, tak som to hneď išla čítať a bolo to hrozné :D A to je na tom najsmutnejšie, že začiatok bol úplne super aj tá myšlienka je super, len prevedenie je hrozné :/

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.