pondelok 29. mája 2017

TEMNÁ HMOTA (DARK MATTER) - BLAKE CROUCH // RECENZIA


Temná hmota je perfektný a desivý thriller, ktorý je nabitá akciou a filozofickými otázkami, o ktorých radšej nechcete premýšľať, lebo samotná možnosť, že by sa niečo podobné mohlo stať, vám v noci nedá spávať. A keďže je kniha založená na teóriách z veľmi vysokej fyziky - teoreticky je všetko možné. A to je desivé. A ak patríte k fanúšikom kníh Dana Browna alebo seriálu Rick a Morty, Temnú hmotu si rozhodne nenechajte ujsť.

Jason Dessen učí fyziku na miestnej vysokej škole, má ženu a dieťa a celkovo spokojný život. No práve pre tento život obetoval svoju kariéru v oblasti výskumu paralelných svetov a neraz sa prichytí ako rozmýšľa nad tým, čo by bolo keby sa rozhodol venovať práci viac. Keď jeho bývalý spolubývajúci obdrží prestížnu cenu za úspechy na poli fyziky, Jason nad minulosťou premýšľa viac, než kedykoľvek predtým. No vtedy sa všetko zmení a jeho život už nikdy nebude ako predtým. Dostáva sa do sveta, kde je zrazu niečo iné. Do sveta, kde sa v minulosti rozhodol pre kariéru a prišiel s objavom, ktorý môže zmeniť svet. Až vtedy si uvedomuje, aký bol jeho život vlastne dokonalý.

Blake Crouch nie je žiadnym nováčikom na poli scifi - k jeho úspechom patrí aj knižná predloha k populárnemu seriálu Wayward Pines a preto nie je žiadnym prekvapením, že Temná hmota žne úspechy, kde sa len dá. Je napísaná štýlom, ktorý sa číta dobre a kniha vás nepustí, kým ju neprečítate celú. Je plná akcie a dejových zvratov, vďaka ktorým bude prestať čítať takmer fyzicky nemožné.

Postavy sú napísané takmer s chirurgickou presnosťou a správajú sa uveriteľne v situáciách, ktoré sú viac než hypotetické. Jason prechádza dramatickým vývojom a čitateľa bude nesmierne baviť sledovať, ako tento neuveriteľne inteligentný vedec rieši nepredstaviteľné situácie a prekážky. Budete mu držať palce aj v prípadoch, v ktorých je otázka morality druhoradá. 

Temná hmota je vzrušujúce a originálne scifi, ktoré vás prinúti premýšľať nad všetkým z inej perspektívy. Vrelo odporúčam.

Stručne o knihe

Názov: Dark Matter
Autor: Blake Crouch
Dátum vydania: 26.7.2016 (ENG - vyd. Crown), 2017 (SK - Zelený Kocúr), 2017 (CZ - Knižní klub)
Diel: 1 z 1 
Počet strán: 342
Hodnotenie na Goodreads: 4,11/5* (64000+x)
Moje hodnotenie: 5/5*

1 komentár:

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.