sobota 10. decembra 2016

7 KNÍH O MÁGIÍ A ČARODEJNICIACH, KTORÉ NIE SÚ HARRY POTTER

Nedostatok Harryho Pottera je seriózny problém, ktorým sa treba zaoberať. Hoci J.K.Rowling vydala niekoľko "spin-off" kníh, divadelnú hru a podieľa sa na tvorbe filmov z čarodejníckeho sveta, stále to nestačí a svet plný mágie nám chýba stále viac. Čo teda čítať v takomto prípade?

1. Jonathan Strange a pán Norrell (Susanna Clarke)



Susanna Clarke pracovala na tejto knihe viac ako 15 rokov a výsledok je vskutku fenomenálny. Viac ako 1000 strán plných mágie a originálnych príbehov v nezvyčajnom spracovaní s poznámkami pod čiarou, ktoré bližšie vysvetľujú historické udalosti alebo informácie obsiahnuté v texte. To všetko dodáva knihe pocit reálnosti a dovoľuje čitateľovi naplno sa ponoriť do deja.
Jonathan Strange a pán Norrell je príbeh o snahe navrátiť mágiu do Anglicka. Časovo je dej zasadený do 19. storočia a vysvetľuje mnohé historické udalosti, ako napríklad Napoleonské vojny. Celkovo je však kniha veľmi hravá a zábavná a napriek jej objemnosti sa číta veľmi rýchlo. Ak však práve  nemáte čas na čítanie, nedávno podľa tejto knihy vznikol aj veľmi podarený seriál z dielne BBC (celé epizódy môžete bez problémov nájsť aj na youtube), tu je trailer:



2. Temnější tvár magie (V.E.Schwab)



Zaujímavou novinkou v českom preklade je Temnější tvár magie (A Darker shade of magic), ktorej dej sa tiež odohráva v Anglicku, no tentokrát ide o jeho viac fantasy verziu. Existujú tu totiž paralelné svety - paralelné Londýny (biely, červený a šedý), z ktorých každý má svoje zákonitosti a v niektorých dokonca funguje mágia. Hlavný hrdina má schopnosť cestovať medzi Londýnmi a doručovať správy medzi ich vládcami. Čo sa však stane ak prinesie aj niečo navyše?
V.E.Schwab dokázala vytvoriť veľmi komplexný svet plný zaujímavých postáv, ktorý vás ľahko pohltí svojou atmosférou. A keďže ide o trilógiu, môžete si ho vychutnávať ešte dlhšie.

3. Meno vetra (Patrick Rothfuss)



High fantasy séria, ktorej centrálym motívom je narábanie s mágiou a vyskytuje sa v nej dokonca aj škola pre záujemcov o magické náuky je veľmi populárne Meno vetra Patricka Rothfussa. Hoci mne osobne niektoré prvky autorovho rozprávania vadili (hlavný hrdina a nepodarené romantické scény), pravdou je, že téma mágie je v tejto knihe spracovaná perfektne. Niektoré vedľajšie postavy sú síce napísané lepšie ako hlavný hrdina, no práve vďaka nim a niektorým magickým momentom príbehu sa Meno vetra určite oplatí prečítať. Najnovšie správy dokonca porvrdili nadchádzajúce filmové a televízne spracovanie tejto série, ktoré bude viesť Lin-Manuel Miranda (v súčasnosti známy hlavne z broadwayského muzikálového hitu Hamilton).


4. Řeky Londýna (Ben Aaronovitch)


Ďalším magickým príbehom z prostredia Londýna je dielo Bena Aaronovitcha, ktoré je kombináciou fantasy a detektívky. Hlavným hrdinom je Londýnsky policajt, ktorého nezvyčajné schopnosti si všimne posledný anglický čarodejník. Náš hrdina sa stáva jeho učňom a dobrodružstvo sa môže začať. A pod termínom dobrodružstvo myslím objasnenie niekoľkých záhadných úmrtí, popri snahe naučiť sa rôzne kúzla a magické formulky. 


5. Série Trón zo skla a Na dvore z tŕňov a ruží (Sarah. J. Maas)



Aj keď Tró zo skla nie je typickou magickou sériou, obsahuje mnohé magické prvky, hoci niektoré sa objavujú až v jej neskorších častiach. Čarodejnice stretávame v tretej časti série (Dedička ohňa), no čakanie rozhodne stojí za to. 
Na dvore z tŕňov a ruží je autorkinou druhou veľmi populárnou sériou, a mágia v nej má taktiež svoje miesto. Okrem toho je porovnateľná s Harrym Potterom aj na iných úrovniach, napríklad schopnosťou autorky priblížiť postavy čitateľovi natoľko, že ho skutočne zaujíma, aké budú ich osudy. 

6. Nástroje smrteľníkov (Cassandra Clare)



Veľkosťou sveta, diverzitou postáv, inšpiráciou z mytológie a celkovým pocitom z čítania sú Nástroje smrteľníkov tým najbližším k Harrymu Potterovi, s čím som sa stretla. Hlavná hrdinka Clary sa dozvie, že patrí k Tieňolovcom, dávnym bojovníkom proti démonom a temným silám, a zrazu sa stáva súčasťou sveta, o ktorého existencií nemala predtým ani tušenie. 
Cassandra Clare je navyše veľmi aktívnou autorkou a z prostredia sveta Tieňolovcov vydala už niekoľko sérií a stále plánuje vydávať ďalšie (vyšla prequelová trilógia Pekelné stroje, práve vychádza pokračovanie Nástrojov smrteľníkov Dark Artifices a tento rok je plánované vydanie prvej časti pokračovania prequelov + vyšla séria poviedok Magnus Bane a Tales from shadowhunter academy a Kódex Tieňolovcov). Čiže ak sa ponoríte do tejto série, je pravdepodobné, že budete mať čo čítať najmenej niekoľko mesiacov.

7. Čarodejnice (Roald Dahl)



Jednou z mojich najobľúenejších kníh detských čias sú práve Čarodejnice Roalda Dahla. Hoci sa jedná o dielo určené primárne mladším čitateľom, kniha vyniká temnou a desivou atmosférou. Čarodejnice tu vystupujú ako záporné postavy, ktorých cieľom je zničiť všetky deti. Na tento účel vyvíjajú rôzne metódy a deti by preto mali poznať spôsoby ako sa voči nim chrániť. 
Určite odporúčam ako darček pre všetky deti vo vašom okolí alebo pre dospelých, ktorí ocenia dobrý čarodejnícky príbeh.


Poznáte nejaké iné knihy o mágií alebo čarodejniciach? Čítate takéto príbehy radi? 

4 komentáre:

  1. Skvělý nápad na článek :) Některé tipy vypadají hodně zajímavě, třeba na Jméno větru už se dlouho chystám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Meno vetra má určite zmysel prečítať, pre veľa ľudí je to najobľúbenejšie fantasy vôbec :)

      Odstrániť
  2. Takýchto kníh je pomerne veľa, ale vybrala si naozaj dobré tituly :-) Meno vetra je výborné, Jonathana mám rozčítaného, ale tam je ten dej výrazne pomalší a zo začiatku sa vyslovene vliekol, je to také kniha na dlhšie čítanie :D Každopádne super článok :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Snáď sa podarí jonathana dočítať čo najskôr, stojí to za to! Ja mám práve rozčítaného 900-stranového Outlandera už dva týždne a tiež sa to nejako vlečie :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.