sobota 11. marca 2017

NAJHORŠIE ZAHRANIČNÉ OBÁLKY POPULÁRNYCH KNÍH

Po úspechu článku o najhorších prerobených slovenských a českých obálkach (ktorý môžete nájsť TU) som si povedala, že netreba zabúdať ani na zahraničné nepodarky, ktorých je (ako to pri obálkach býva) neúrekom. Tu je niekoľko výkvetov zahraničnej grafiky na knihách, ktoré všetci dobre poznáme.

1. Dracula - Bram Stoker



Neviem, či by ma pri čítaní týchto vydaní vydesil viac príbeh alebo obálka. Prvý Dracula si namiesto rakvy odskočil do prázdneho betónového kvetináča na námestie a ten druhý asi nedopatrením vypil krv z besnej veveričky.

2. Harry Potter - J.K.Rowling


Harry Potter vyšiel v toľkých edíciách a v toľkých jazykoch, že je takmer samozrejmé, že niektoré z vydaní nebudú vydarené. No tú hrôzu, na ktorú som natrafila pri hľadaní, som naozaj nečakala.


Prvá obálka zľava je holandské vydanie Relikví smrti. CGI drak a neurčitá šmuha naspodu jeho grafikovi asi slávu nepriniesli. Obálka v strede patrí fínskemu Kameňu mudrcov a zatiaľčo ilustrácia nie je úplne najhoršia, pozrite na chúďatko Hermionu. A na Rona. A na podivné psychotické tváre šachových figúrok. Posledná obálka je talianske vydanie Kameňa mudrcov a tu naozaj rozmýšľam, na akých drogách fičal grafik čo mi ušlo pri čítaní, keď má Harry na hlave myšaciu hlavu. A prečo pri ňom sedí obrovská krysa. Niekto nejaké nápady?

3. Lolita - Vladimir Nabokov



Toto japonské vydanie Lolity asi veľa čitateľov na čítanie klasiky nenaláka. Možno som znova nečítala pozorne, ale opäť nevidím žiadne prepojenie príbehu s obrázkom na obale knihy. Ale na druhej strane, toto nie je jediná vec, ktorej na Japonsku nerozumiem.


4. Žiarenie (Shining) - Stephen King



Kingovo Žiarenie nepatrí k mojim obľúbeným knihám, no to, čo s ním urobili v Brazílií neželám ani najhoršej knihe na svete. Pamätáte na časopis Burda? Ten mal presne takéto obálky. Alebo vintage Bonprix. Vogue z roku 1984. No máte predstavu. :D A ak neviete o čom Žiarenie je, tak to je ten film s Jackom Nicholsonom, kde sa tvári ešte šialenejšie ako zvyčajne. O rodine, ktorá zostala sama na zimu v prekliatom hoteli. Určite nie o mladých krajčírkach, ktoré dobývajú New York koncom osemdesiatych rokov, ako naznačuje brazílske vydanie.

5. Charlie a továreň na čokoládu - Roald Dahl




Keď pred pár rokmi Penguin vyšiel na trh s týmto vydaním Charlieho, verejnosť ho označila za najhoršiu obálku všetkých čias. Samotná fotografia je prevzatá z módneho editoriálu z roku 2008 a nikto netuší, prečo práve ona skončila na obálke populárneho detského príbehu.

6. Iskra v popole - Sabaa Tahir



Nemecké vydanie obľúbenej dystopie má nielenže najhoršiu obálku zo všetkých, ktoré vyšli, ale z neznámych príčin aj názov. Grafika sama osebe nie je najhoršia, ale v porovnaní s pôvodnou obálkou (alebo aj s našou alebo českou) má čo doháňať. Nuž, iný kraj - iný mrav.


7. Princess Bride - William Goldman



Neviem, kto rozhodol, že polonahá žena s vtákom na hlave a obkolesená hadmi a lebkami je vhodným obrazom na obálku rozprávkovej fantasy knihy, ale tento človek by mal prehodnotiť svoje zamestnanie.

8. Carrie - Stephen King



V nemeckej verzií Kingovho románu zrejme zmenili zápletku a Carrie má namiesto telekinetických schopností na hlave brokolicu. Doba popularity vrstvenia fotografií si vyžiadala svoju daň.

9. Dorothy a Čarodejník z Krajiny Oz - L. Frank Baum



Kto by nepoznal príbeh o Dorothy a jej výlete do krajiny Oz? Smaragdové mesto, žltá kľukatá cestička a ... stíhačky na Marse? Krajina Oz prešla zjavne značným vývinom odkedy som o nej čítala naposledy.

10. Stratený svet - Arthur Conan Doyle



Dobrodružná klasika, Stratený svet, je napínavým príbehom o osude sveta, ktorý napadnú plastové dinosaury. Má ľudstvo nádej na prežitie? Odhadované škody sú obrovské.

11. BONUS - Tarzan - Edgar Rice Burroughs



Toto vydanie je také zlé, až je úplne skvelé. Tú opičku chcem domov!

Ktoré najhoršia obálka je vaša obľúbená? Poznáte nejaké iné? Dajte mi vedieť v komentároch! :3

19 komentárov:

  1. Mne sa nemecké vydanie Iskry v Popole neskutočne páči. Spolu s druhým dielom, kde je na obálke Laia, na mňa príbeh pôsobí osobnejšie. Podľa mňa tieto obálky presne vystihujú atmosféru príbehu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za názor! Je pravda, že úplne najhoršia tá obálka nie je, mne sa iba viac páčia tie iné, hlavne americké :)

      Odstrániť
  2. Ježiš. Burda. Presne to som si pomyslela ešte predtým, ako mozog rozkódoval autora a názov, že "to som zvedavá, čo dostalo obálku ako Burda" :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Brazílií bola asi Burda extrémne populárna, keď si mysleli, že jej vzhľad zaručí predajnosť Kingovi :D

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. keby len on :D ale odniesol si to asi najhoršie v tomto kole :D

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Kto by povedal, že v Brazílií fičali na Burde :D

      Odstrániť
  5. Asi si přestanu stěžovat na české obálky :D Ten Harry s myší na hlavě :D Všechny jsou ujetý a mimo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás máme aspoň Harryho bez myšej hlavy, nemôžeme sa sťažovať :D

      Odstrániť
  6. Německá obálka Jiskry mi nepřijde zlá, i když česká se mi líbí víc :D
    Napadá mě obálka k The Eyre Affair od Jaspera Ffordeho, ale jenom vydání z r. 2008, ty ostatní nejsou tak hrozný. :D Česky to se stejnou obálkou vyšlo jako Malér Eyrová. Pokud se však vzhledem nenecháš odradit, příběh není špatný ani trochu... Já osobně ho považuji za jeden z nejlepších, co jsem kdy četla (a že to už budou nějaké tři čtyři roky).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tip, pozriem sa na to! :3 A hej, je pravda, že tá Iskra nie je v porovnaní s tými ostatnými taká zlá :D

      Odstrániť
    2. Souhlasím! Obálka dost děs, ale příběh fajn :)

      Odstrániť
  7. Pane jo! :D Docela bizár! :D Boží článek, pobavil! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ten Ztracený svět mě dost pobavil. Už vidím, jak se profesor Challenger snaží přesvědčit vědeckou veřejnost, že někde v Amazonii je plošina posetá plastovými dinosaury. A Lord John Roxton chce jednoho do sbírky :D.
    I ty ostatní obálky stojí za to. Někdy člověk fakt nechápe. Zrovna dneska jsem kroutila hlavou nad českou obálkou Grišy, ale oproti tomuhle to je úplná nádhera :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď práve :D Nemôžeme iba závidieť krásne zahraničné obálky... takto to máme pekne v perspektíve :D a keď už nič iné, tak aspoň náš Harry nemé na hlave myš :D

      Odstrániť
  9. Skvělý článek k pobavení! :D Nejhorší mi tedy přijde obálka Lolity a taky Shining. Naproti tomu třeba Jiskra v popelu má asi nejméně odstrašující obálku ze všech. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Shining je veľmi zlééé :D stále rozmýšľam, aký umelecký zámer za tým bol :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.