streda 25. apríla 2018

ELANTRIS - BRANDON SANDERSON // RECENZIA


"Elantris bývala výstavním městem s nádhernými paláci, jejichž vysoké věže zářily do daleka. Obyvateli tohoto města bývaly bytosti, o nichž se v sousedních sídlech věřilo, že jsou bohy. Krom fascinujícího vzhledu to byly i jejich magické schopnosti, pro něž je vyhledávali lidé z blízkého i dalekého okolí Arelonu. Vše bylo nádherné až do chvíle, kdy město zasáhl Reod - kletba, která zničila všechnu nádheru i kouzlo, pokryla místo páchnoucím slizem a z obyvatel udělala bytosti ani mrtvé ani živé..."

Už podľa anotácie som tak trošku predpokladala, že táto kniha bude presne niečo pre mňa. Tróp padlých mýtických miest je niečo, na čo mám slabosť a zistila som to už pri čítaní knihy Strange the Dreamer od Laini Taylor (v češtine vyjde pod názvom Snílek Neznámý už 30.6.2018, na slovenské vydanie si musíme počkať až do budúceho apríla). V oboch prípadoch je centrom príbehu "mesto bohov". Mesto, ktorého obyvatelia majú špeciálne schopnosti, vďaka ktorým sú bohatí, mocní a uznávaní. Až do dňa, keď sa všetko pokazí a mesto padne. A začne chátrať.

Sanderson mal veľmi zaujímavý nápad, keď prišiel s konceptom "Sheod", čo je akási mystická choroba, s ktorou keď ste sa jedného dňa prebudili, znamenalo to, že ste odsúdení byť Elantriďanom a získať všetky úžasné schopnosti ako všetci jeho obyvatelia. No po páde mesta je Sheod niečo ako zombie vírus a jeho obete zostávajú nemŕtve a odsúdené na nekonečné utrpenie v umierajúcom meste.

Príbeh začína v momente, keď sa princ Raoden zobudí a zistí, že ho postihol Sheod. Hlavná dejová línia potom sleduje jeho oboznamovanie sa s mestom a vysporiadavanie sa s tým, že je v podstate mŕtvy. Raoden je typický hrdina. Presne ten hrdinský typ, ktorý urobí limonádu, keď mu život dá citróny. A vždy je zaujímavé čítať o ľuďoch, ktorým život pripravil veľmi nepriaznivé podmienky, no oni z toho vyťažia niečo pozitívne. A presne taký bol Raodenov príbeh.

Druhá dejová línia sleduje princeznú Sarene, ktorá bola s Raodenom zasnúbená, no jeho nečakanou "smrťou" sa stala vdovou ešte skôr, než ho spoznala. Tak sa dostáva do cudzej zeme, kde takmer nikoho nepozná a čitateľ sleduje, ako sa snaží nenápadne prepracovať do politického života. Čo je tiež veľmi zaujímavé, lebo všetci ju podceňujú nielen preto, že je cudzinka, ale aj preto, že je žena. A ak hľadáte silné ženské hrdinky, Sarene jednou z nich rozhodne je.

Posledná dejová línia je silne nábožensky zameraná a sleduje Hrathena, vysoko postaveného kňaza jedného z náboženstiev v krajine. Hrathen je v podstate v meste preto, aby konvertoval kráľa a čo najviac vplyvných ľudí na svoju vieru. Bolo rozhodne desivé sledovať, kam sa až rozhodol zájsť, aby tento svoj zámer naplnil. Jeho kapitoly boli miestami pomalé, no boli zďaleka najkratšie, takže mi to pri čítaní vlastne vôbec nevadilo. 

Dej mal celkovo dosť rýchly spád (až na pár pomalších Hrathenových kapitol), no nebol prehnane akčný. Posledných 150 strán vás priková ku knihe až do konca, takže si radšej urobte dosť času, keď sa ku koncu knihy budete blížiť. Celkovo dej pôsobí dojmom, že kniha by kľudne mohla byť úplne samostatná jednotka, hoci je súčasťou série (ktorej druhá časť má vyjsť až v roku 2020, čiže vďaka bohu, že dej je na konci uzavretý).

Najlepšou časťou knihy bol však typicky sandersonovský svet a systém mágie. Autor vie vytvoriť živé a detailné prostredie, nezabúda na žiadny aspekt reálnej spoločnosti, keď podrobne opisuje rlzne národy a ich politiku a náboženstvá. Veľký dôraz kladie aj na jazyky, postavy majú často citeľný prízvuk a používajú cudzie slová, čo všetkému ešte pridáva na reálnosti. Systém mágie v knihe je veľmi originálny, doteraz som nenatrafila na nič podobné. Je postavený na tzv. Aonoch, symboloch, ktoré človek kreslí do vzduchu (alebo čokohoľvek iného) a ich presnou modifikáciou potom dokáže ovládať všetko okolo seba. Tieto symboly a celý princíp mágie je opísaný do najmenších detailov (moje vydanie knihy malo na konci dokonca ich nákresy), kompletne s ich históriou a vývojom, takže ak máte trošku úchylku na systémy mágie (ako ja), tak vás táto kniha nesklame. Celkovo je Elantris jednou z najlepších fantasy kníh, ktoré som čítala a ak obľubujete tento žáner, určite si ju nenechajte ujsť. Kniha vyšla v českom preklade v roku 2017 vo vydavateľstve Talpress. 


2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem četla a moc se mi líbila :) Díky ní jsem si oblíbila Brandona Sandersona :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Budem robiť aj súťaž o jeho podpísaný bookplate v blízkej dobe :3 jeden z mojich najobľúbenejších autorov... možno aj najobľúbenejší, čo sa týka fantasy určite

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.