štvrtok 29. decembra 2016

12 NAJLEPŠÍCH KNÍH PREČÍTANÝCH V ROKU 2016



Aj keď väčšina z nás za rokom 2016 rozhodne smútiť nebude, treba uznať, že dobrých kníh bolo vydaných veľa. Síce som nečítala len knihy vydané v tomto roku, no rok 2016 bol dobrým rokom pre knihy. Tu je zoznam 12 kníh, ktoré sa mi z 90 (ani sama tomu neverím), ktoré som tento rok prečítala, páčili najviac. (Zoznam tých, ktoré sami páčili najmenej nájdete TU.) Knihy nie sú nijako zoradené, lebo všetky mám rada ako svoje deti :D


1. Havraní chlapci (The Raven boys) - Maggie Stiefvater


Nikoho asi neprekvapí, že uvádzam hneď prvú túto knihu, keďže ju mám čerstvo v pamäti a nepatrí len k obľúbeným z tohto roku, ale aj celkovo. Hlavnú hrdinku Blue celý život desí proroctvo, že ak pobozká svoju pravú lásku, dotyčný zomrie. Stretnutie s Havraními chlapcami, študentmi miestnej prestížnej školy, však prekazí jej plány nikoho nepobozkať. Pozor! Romantická zápletka nie je hlavným motívom knihy ;-) Kompletnú recenziu (alebo skôr oslavnú pieseň) môžete nájsť TU


2. Stephen King - O písaní (On Writing)


So Stephenom Kingom mám veľmi naklonený vzťah (jeho kniha Tretie oko je asi najhoršia kniha akú som čítala vôbec), a o to viac ma prekvapilo, aká uchvátená som bola z jeho autobiografie, ktorá sa sústreďuje na momenty života, ktoré ovplyvnili jeho spisovateľskú kariéru. Okrem toho uvádza tipy, ktoré pomôžu začínajúcim autorom zlepšiť štýl písania. Na rozdiel od iných pseudo-návodov na správne písanie však rady Stephena Kinga dávajú zmysel a sú zároveň podporené príkladmi z jeho vlastnej tvorby alebo z tvorby iných autorov.

3. Will Grayson, Will Grayson - John Green



Greenovka, ktorá rozhodne stojí za to je príbeh Willa Graysona a druhého Willa Graysona, ktorých cesty sa náhodne skrížia jeden chladný večer v Chicagu. Krásny príbeh o objavovaní seba samého a prvých lások, s postavami, ktoré s vami zostanú aj dlho po prečítaní. Napríklad Tiny (netuším ako jeho meno preložili u nás, pravdepodobne niečo ako Drobec?), ktorý je jednou z najlepších postáv v literatúre vôbec. Každý by mal mať svojho Tinyho!

4. Útek do divočiny (Into the Wild) - Jon Krakauer



Skutočný príbeh o mladíkovi, ktorý miloval slobodný život v divočine natoľko, že sa rozhodol opustiť civilizáciu a zamieril do Aljašskej divočiny, čo sa mu nakoniec stalo osudným. John Krakauer skúma dôvody pre jeho rozhodnutie a spomína na svoje vlastné zážitky na pokraji smrti z čias jeho horolezeckých začiatkov. Celá recenzia (vrátane Chrisových fotografií) TU

5. Illuminae - Jay Kristoff, Amie Kaufman



Originálny scifi príbeh s nádychom romantiky, písaný formou dokumentov, online rozhovorov, zápiskov a obrazového materiálu je prekvapením nielen v rámci svojho žánru. Celú recenziu môžete nájsť TU.

6. Six of Crows - Leigh Bardugo




Šesť kriminálnikov sa pokúša vlúpať do najstráženejšieho väzania, zatiaľčo budúcnosť krajiny je v ich rukách. A to všetko vo fantasy svete, ktorý poznáme z trilógie Grisha (no netreba ho poznať, ani mať prečítané žiadne autorkine knihy, aby ste si Six of Crows užili). Táto kniha vyjde síce v slovenskom preklade až v polovici decembra 2017, jej pokračovanie (s názvom Crooked Kingdom) bude u nás preložené už tri mesiace potom (marec 2018), čiže čakanie nebude ani zďaleka také dlhé ako pri anglickom origináli. A podľa toho ako kniha končí zato budete veľmi vďační :D

7. Rebecca - Daphne du Maurier




Temné, atmosferické a mysteriózne - to všetko sa dá povedať o Rebeke, babičke mnohých dnešných psychologických thrillerov. Kompletná recenzia TU

8. Hlava plná duchov (A Head Full of Ghosts) - Paul Tremblay




Pre všetkých fanúšikov klasických hororov ako stvorená - Hlava plná duchov vás nepustí od začiatku do konca. Známa tým, že vydesila aj majstra hororu, Stephena Kinga, táto kniha sa perfektne zahráva s atmosférou a budovaním napätia až do poslednej strany. Až vtedy totiž zistíte, o čom kniha v skutočnosti je. Ak sa radi bojíte, táto kniha je presne pre vás. A nedávno konečne vyšla aj v slovenčine (no obálka nie je moja najobľúbenejšia, podľa mňa veľmi nevystihuje príbeh a pôsobí lacno, no to je iba môj názor). Kompletná recenzia TU.  

9. Dedička ohňa (Heir of Fire - Trón zo skla #3) - Sarah J. Maas



Hoci som v roku 2016 prečítala všetky doteraz vydané diely Trónu zo skla (celkovo 5 + zbierku noviel), Dedička ohňa vo mne zanechala najväčší dojem. Je to prvá kniha v sérií, ktorá pôsobí dospelo a prvá kniha v sérií písaná z pohľadu viacerých postáv. Dej je zrazu rozdelený do viacerých lokalít a stretávame nové postavy, ktoré všetko posúvajú na vyššiu úroveň (Manon!). Kompletnú recenziu a zamyslenie na tému originality v knižných sériách nájdete TU.  

10. Red Rising (Rudý úsvit) - Pierce Brown




Fenomenálne napísané dystopické scifi určite zaujme všetkých fanúšikov Hier o život. Kvôli spoilerom viac z deja neprezradím, no určite má zmysel dať tejto knihe šancu. Zároveň si myslím, že zo všetkých kníh na zozname je práve táto ideálnym darčekom pre všetkých chlapcov a mužov vo vašom živote, pretože je plná stratégie a skvelých mužských hrdinov.


11. Na Dvore z hmly a besu (A Court of Mist and Fury - ACOTAR #2) - Sarah J. Maas



Veľkým prekvapením roka bolo fantasy od Sarah J. Maas, založené na motívoch rozprávky Kráska a zviera Na dvore z tŕňov a ruží (u nás vychádza už 30.3.2017). Jeho pokračovanie však prekonalo všetky moje očakávania a stalo sa jednou z mojich obľúbených kníh (u nás vychádza 30.10.2017). Kvôli spoilerom opäť radšej neprezradím viac, no ak máte radi YA fantasy, táto séria je jedna z najlepších. 

12. Zlodejka kníh - Marcus Zusak



Krásne poetické spracovanie príbehu o láske a priateľstve z druhej svetovej vojny. Rozprávačom je vševidiaca a všadeprítomná Smrť. K čítaniu si pripravte veľa vreckoviek. 

Na čítaní je krásne, že nikdy neviem, či práve tá nasledujúca kniha nebude jedna z mojich obľúbených. A už sa teším, ktoré knihy to budú v roku 2017! Aké boli vaše obľúbené knihy z tohto roku? Čítali ste niektoré z mljho zoznamu? Dajte mi vedieť v komentároch! :3


6 komentárov:

  1. Skvělé kousky, Sarah J. Maas je knihu od knihy lepší a je jedno o jakou její sérii jde. Je pravda, že Dvůr Trnů a Růží pro mě byl trochu zklamáním, ale druhý díl mi to všechno vynahradil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už sa neviem dočkať na tretiu časť v máji! Snáď už čoskoro aspoň odhalia obálku, lebo ma z toho čakania porazí :D

      Odstrániť
  2. Rebeku jsem četla pár let zpátky a vím, že se mi tehdy hrozně líbila. Už nějakou dobu se chystám na re-reading, jen kdyby na to bylo trochu času. :( Zlodějku knih jsem si při čtení zamilovala, sice už je to taky nějaký ten rok zpátky, ale pořád se pro mě řadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rebeku si chcem tiež určite niekedy prečítať znovu, strašne ma zaujíma, čo si všimnem, keď už viem ako to skončí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľa zaujímavých titulov z rôznych žánrov. :) Illuminae práve čítam - bohvieako ma to nebaví a bez normálneho príbehu k tomu veľmi vzťah nemám.
    Cez rok by som sa však chcela dostať ku Kingovi a na základe tvojho odporúčania si prečítať aj Havraních chlapcov a Zlodejku kníh. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zlodějku knih jsem četla už před dvěma lety, když vyšla a jedním slovem jsem se do ní zamilovala a stala se z ní jedna z mých srdcových záležitostí, kterých bych se ani nedokázala vzdát. Liesel je skvělá a s doslova chirurgickou přesností, jak si autor pohrál s postavou vypravěče je jedinečný! Opravdový skvost za který jsem ráda, že jej mám v knihovně! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.