piatok 5. augusta 2016

RECENZIA - Red Rising (Pierce Brown) SCI-FI/YOUNG ADULT


Ak obľubujete dystopické prostredie, žáner sci-fi alebo sériu Hra o tróny, určite dajte tejto knihe šancu. 

Darrow patrí k skupine pionierov, ktorí boli vybraní, aby pomohli budúcim generáciám kolonizovať Mars. Ťažia tu vzácnu látku, ktorá je kľúčová v tomto procese a celý ich život je venovaný ťažbe a odriekaniu. Všetko pre dobro budúcich obyvateľov. Alebo je to inak?

Politika a taktizovanie sú v príbehu kľúčovými. Spôsob, akým je kniha premyslená je fascinujúci a máloktorý autor je schopný budovať príbeh na toľkých úrovniach ako práve ukázal Pierce Brown. Futuristické prostredie je popretkávané motívmi antického Grécka, ktoré robia príbeh ešte zaujímavejším. 

Z iných Young Adult kníh pripomína Red Rising asi najviac sériu Hry o život alebo Divergenciu, no v oveľa dospelejšom vydaní. Má však veľmi podobnú atmosféru a rovnako schopnosť vtiahnuť čitateľa do deja takým spôsobo, že nebude vedieť knihu položiť do poslednej strany. Príbeh je veľmi akčný a obsahuje množstvo prekvapivých okamihov, ktoré robia knihu takmer návykovou. Napriek podobnostiam v podobe námetu a niektorých motívov je však Red Rising originálnym výtvorom, ktorý rozhodne stojí za to si prečítať.

Kniha je prvou knihou trilógie - druhá časť nesie názov Golden son a finále Morning star. Zatiaľ bohužiaľ nevyšli v slovenčine, no česká verzia sa pripravuje. 

Ktoré sci-fi knihy oslovili vás?



2 komentáre:

  1. Ja úplne milujem túto knihu aj celú trilógiu, zatiaľ som nečítala lepšie dystopické sci-fi. A som rada, že to konečne vyšlo aspoň v češtine a môžem to nakúpiť rodine pod stromček :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super nápad! Dokonca toto je podľa mňa jedna z kníh, ktorá sa bude páčiť všetkým nezávisle na veku alebo pohlaví :3

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.