streda 14. septembra 2016

FANÚŠIČKA (FANGIRL) - RAINBOW ROWELL


Ranbow Rowell je autorka, ktorá má mimoriadnu schopnosť písať knihy o tínedžeroch, ktoré ani dospelým nepripadajú hlúpe a vedia sa s nimi stotožniť. Darí sa jej obsiahnuť akúsi univerzálnu pravdu o vnútornom svete človeka, s ktorú vie precítiť každý, nezávisle na veku.

Fanúšička ma vtiahla do deja už na prvých stránkach, pretože rozoberá tematiku, o ktorej z nejakého dôvodu neskutočne rada čítam - život na univerzite. Možno preto, že toto obdobie je také prchavé, no zároveň vzrušujúce, že nestačí prežiť si ho raz. Ešteže máme knihy a môžeme sa do neho ponárať stále znova!

Okrem univerzitného života sa Fanúšička venuje aj téme písania a fenoménu fanfiction, čo je vlastne písanie príbehov o obľúbených postavách z kníh alebo z filmov. Napriek tomu, že ide o veľmi populárny trend, literatúra sa mu zatiaľ vyhýbala, takže je skvelé vidieť v príbehu niečo originálne. Z formálnej stránky je veľmi zaujímavé prelínanie textu s fanfic úryvkami alebo z "originálnymi" úryvkami príbehov Simona Snowa (čo je postava, o ktorej Cath fanfiction píše a veľmi pripomína nášho Harryho Pottera).

Samozrejme žiadna teen-contemporary sa nezaobíde bez zobrazenia lásky a vzťahov, no Rowellová bezpochyby vie ako na to. Kniha nemá žiadne "presladené" miesta a všetky vzťahy v príbehu pôsobia realisticky. 

Ak sa chcete ponoriť do nostalgického obdobia vysokoškolského života a zaspomínať na obdobie prvých vzťahov, určite siahnite po Fanúšičke,ktorá rovnako ako Rowellovej Eleanor a Park, nostalgiu vyvoláva vo veľkom. Príjemné nenáročné čítanie pre všetky vekové kategórie. S nádychom magickosti.


O čom radi čítate vy? ;-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.