štvrtok 20. októbra 2016

REBEKA - DAPHNE DU MAURIER - DESIVÁ ROZPRÁVKA PRE DOSPELÝCH




Zaujímavou alternatívou k moderným psychologickým thrillerom (ako Stratené dievča, Gillian Flynn) by mohla byť práve Rebeka od Daphne du Marier. Tento román s intenzívne temnou atmosférou vyšiel už v roku 1938 (čiže ochvíľu bude oslavovať okrúhlych 80 rokov) a dva roky potom sa dočkal aj slávneho filmového spracovania pod taktovkou samotného majstra hororov Alfreda Hitchcocka.



Celý film môžete v pôvodnom znení nájsť aj na youtube:



Príbeh má typicky "popoluškovskú" zápletku - mladé a chudobné dievča stretne staršieho a bohatého majiteľa slávneho sídla, zoberú sa a naše dievča sa presťahuje do tohto veľkého neznámeho prostredia, ktoré je popretkávané spomienkami na Rebeku - majiteľovu bývalú ženu, ktorá tragicky zahynula rok predtým. A všetko začína byť zvláštnejšie a zvláštnejšie...



Zaujímavým aspektom je rozprávač deja- spomínané dievča, ktoré však v celej knihe nedostane meno, vďaka čomu pôsobí príbeh ešte tajomnejšie. Rovnako je celý dej popretkávaný veľmi prekvapivými a napínavými momentami. Za zmienku stojí aj známa prvá veta - "Last night I dreamt I went to Menderley again", teda "Minulú noc sa mi snívalo, že som opäť išla do Menderley". Autorka dokázala brilantne jednou vetou vyvolať v čitateľovi hneď niekoľko otázok (Čo je Menderley? Prečo tam rozprávač už nie je? Prečo je zážitok z Menderley taký intenzívny, že sa rozprávačovi o ňom sníva?) a s tým aj túžbu čítať ďalej. Možno práve preto patrí tento úvod knihy k najlepším a najznámejším v dejinách literatúry.



Ak hľadáte ideálnu knižku na hmlistné a upršané jesenné počasie, zabaľte sa do deky s Rebekou na kolenách a nechajte sa unášať jej atmosférou. Príbeh určite osloví aj náročných čitateľov a priaznivcov modernej literatúry.




4 komentáre:

  1. Hezká recenze. :)
    Knížka vypadá velice dobře a to samé film. :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravim, rádi bychom Vám představili naší možnost spolupráce pro knižní blogery: http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.