nedeľa 12. februára 2017

CARAVAL - STEPHANIE GARBER


Čerstvá novinka pre všetkých, ktorým učaroval Nočný cirkus alebo jednoducho pre priaznivcov originálneho fantasy - Caraval prináša do svojho žánru mnoho nového. 

Príbeh o dvoch sestrách, ich láske a hre, v ktorej sa stierajú rozdiely medzi tým, čo je a čo nie je skutočné. Presne nad tým budete totiž rozmýšľať až do konca. Počas Caravalu nie je nič také, akým sa zdá a ničím si nemôžete byť istý. No je to naozaj iba hra?

"Čokoľvek ste o Caravale počuli, nedá sa to ani len porovnať so skutočnosťou. Je viac než len hra alebo predstavenie. Je to to najbližšie k mágií, čo na tomto svete nájdete..."

Prostredie románu Stephanie Garberovej je skutočne originálne a v niečom dokonca pripomína magickú atmosféru Nočného cirkusu. Tam však podobnosti s touto knihou končia, pretože Caraval je omnoho akčnejší a jeho finále vás doslova pohltí. Ak ste niekedy videli film Dokonalý trik (Prestige), tak viete o čom hovorím (ak ste ho nevideli, tak to je chyba!). 



Celá kniha je orientovaná na dej, no postavy neboli nijako zanedbané, dokonca sú zvládnuté lepšie ako vo väčšine kníh - Scarlet, Donatella aj Julian majú každý svoju osobnosť a nikto nie je dokonalý, čo je občas v literatúre problém. Tu postavy robia chyby, sú ovládané svojimi túžbami a prízemnými lákadlami, no to im iba dodáva na reálnosti. Záporák je taktiež presne taký, aký má byť - desivý, tajomný a krutý. Celá kniha sa však nesie v znamení pochybovania o každej drobnosti, takže aj postavy nie sú nikdy čierno-biele a tak nebudete vedieť, kto patrí na ktorú stranu a koľko strán vôbec existuje. 



Štýl písania je o dosť jednoduchší, než pri Nočnom cirkuse, kniha je skôr určená pre mladšie publikum, čo však vôbec neprekáža, skôr naopak - číta sa vďaka tomu veľmi plynulo a rýchlo. 

Rýchly dejový spád zaujal aj filmové štúdiá, a tak práva na sfilmovanie Caravalu úspešne kúpilo štúdio 20th Century Fox. Či sa nakoniec adaptácia podarí (a v akom časovom rozmedzí) je otázne, takže nám zostáva len dúfať, že sa Hollywood nakoniec rozhýbe a Caraval uvidíme skôr, než desiaty remake Spidermana. 

Chystáte sa pustiť do Caravalu? A ak by ste mali možnosť naozaj ho navštíviť, zúčastnili by ste sa ako hráči alebo len pozorovatelia? Dajte mi vedieť!


6 komentárov:

  1. Povedená recenze a krásné fotky :)
    Jak už jsem ti (myslím) psala, na Caraval se moc těším, Noční cirkus patří k mým vůbec nejoblíbenějším knihám, počkám si ale na překlad, na čtení v angličtině jsem děsný lenoch :D
    Měj se krásně :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak teda ted si mě dostala. Tento žánr vůbec nečtu. Opravdu. Ale tahle kniha mě zaujala, asi láska na první pohled. Ale to dělá ta obálka. Hypnotizující!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A tieto vydania mali dokonca pod obálkou štyri rôzne obrázky (hodiny, šaty, cirkusový stan alebo ružu)! Ja som mala hodiny, ale aj tie ostatné sú úplne nádherné :3 Každopádne je to skvelá kniha zvnútra aj navonok!

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia. Kniha ma naozaj zaujala, aj keď si ani poriadne neviem predstaviť, o čom by to asi mohlo byť. Ale znie to dobre. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je ťažko povedať bez spoilerov, lebo je to samý plot twist :D Ja som tiež nevedela do čoho idem, ale to bolo práveže dobre :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.