sobota 25. marca 2017

ČO JE FANTASY? PODŽÁNRE A 7 FANTASY KNIŽNÝCH TIPOV

Fantasy je môj obľúbený žáner, takže akým iným žánrom začať novú rubriku, než práve s ním? Tu je niekoľko tipov na skvelé fantasy knihy, či už ste verným fanúšikom tohto žánru alebo chcete vyskúšať niečo nové.
Čo vlastne patrí do fantasy žánru? Sú to knihy, ktoré sa odohrávajú vo vymyslenom svete a často neobsahujú žiadne prvky (miesta, udalosti, postavy) zo sveta reálneho. Vo väčšine takýchto kníh je hlavným dejovým prvkom mágia alebo iné nadprirodzené schopnosti. Existuje mnoho fantasy podžánrov, z ktorých každý sa vyznačuje špecifickými črtami. Tu sú niektoré najznámejšie:


  • high fantasy (epic fantasy) - dej a témy sú epických rozmerov, neodohráva sa v "našom" svete, základným konfliktom je súboj dobra a zla a často sa zoskupuje do sérií - jedna kniha jednoducho nestačí na vybudovanie rozsiahleho sveta a charakterov (napr. Pán prsteňov - J.R.R.Tolkien) 
  • urban fantasy - sa odohráva v mestskom prostredí, často v reálnom svete, ktorý však skrýva tajomstvá, bytosti alebo miesta, o ktorých bežní ľudia nevedia (napr. Nástroje smrteľníkov - Cassandra Clare)
  • gaslamp fantasy - sa odohráva vo viktoriánskom alebo edwardiánskom prostredí, spája v sebe fantasy a historickú fikciu (napr. Pekelné stroje - Cassandra Clare)
  • romantic fantasy - jeho stredobodom je romantický vzťah
  • contemporary fantasy - odohráva sa v reálnom svete, no obsahuje magické prvky - na rozdiel od urban fantasy sa nemusí odohrávať v meste (napr. Harry Potter - J.K.Rowling)


1. Six of Crows - Leigh Bardugo



Pomerne nová high fantasy duológia (druhá časť nesie názov Crooked Kingdom) spôsobila v zahraničí ošiaľ a my sa konečne dočkáme aj jej prekladu (15.12.2017 a 30.3.2018). Prečo by ste teda mali začať šetriť práve na túto sériu? Dej sa sústreďuje na niekoľkých charizmatických kriminálnikov, ktorí sa potrebujú dostať do najstráženejšieho väzenia a zachrániť svet. To všetko v perfektne vybudovanom svete plnom zaujímavých postáv a originálneho systému mágie. Okrem toho kniha nie je prehnane vážna a nájde sa v nej aj množstvo vtipných momentov.

2. Americkí bohovia - Neil Gaiman




Premiéra seriálu natočeného na motívy tejto knihy je už na spadnutie, takže je najvhodnejší čas pustiť sa do knižnej predlohy. V tomto prípade ide o contemporary fantasy, ktoré sa odohráva v našom svete (a nie je ťažké uhádnuť kde). V príbehu Neila Gaimana vystupujú dávni bohovia, ktorých prežitie závisí od ľudskej viery. Prelínajú sa tu prvky rôznych mytológií, no kniha je veľmi akčná a pôsobí takmer "mafiánskym" dojmom. A slovenský preklad je výnimočne dobrý.

3. Trón zo skla - Sarah J. Maas




Populárnu high fantasy sériu Trón zo skla snáď ani netreba predstavovať. Jej popularita je určite zaslúžená a jej kvalita stúpa s každou časťou (v angličtine zatiaľ vyšlo 5 dielov, záverečný šiesty vychádza už v septembri - v slovenskom preklade máme zatiaľ štyri časti, piata vychádza 30.12.2017). Hlavná postava - nájomná vrahyňa Caelena Sardothien, je prototypom silnej fantasy hrdinky, ktorá si poradí s každým, kto sa jej postaví do cesty. V priebehu série sledujeme jej osudy a dobrodružstvá a stretávame množstvo iných zaujímavých postáv - napríklad nebezpečnú čarodejnicu Manon. Ak hľadáte príjemnú Young Adult fantasy sériu, Trón zo skla určite stojí za prečítanie.


4. Temnější tvář magie - V. E. Schwab



Ďalšou fantasy sériou, ktorá má v poslednej dobe obrovský ohlas je trilógia Darker shade of magic alebo v češtine Temnější tvář magie. Odohráva sa vo svete, kde existuje niekoľko Londýnov a hlavný hrdina, Kell, je jedným z posledných, ktorí medzi nimi dokážu cestovať. Jeho záľuba v pašovaní drobností sa mu však vypomstí, keď prinesie z jedného Londýna niečo, čo malo zostať skryté. 

5. Pekelné stroje - Cassandra Clare




Cassandra Clare dokázala vytvoriť jeden z najkomplexnejších svetov súčasnej literatúry a založila na ňom nie jednu, ale hneď niekoľko sérií (vrátane najpopulárnejšej - Nástroje smrteľníkov). Chronologicky prvou, odohrávajúcou sa vo viktoriánskom Londýne, je steampunk gaslamp fantasy trilógia Pekelné stroje, v ktorej londýnski Tieňolovci ochraňujú svet ľudí pred démonmi z iných dimenzií.

6. Meno vetra (Kroniky kráľovraha) - Patrick Rothfuss




Epické fantasy Meno vetra má na Goodreads závratné hodnotenie 4,55*, no je rozhodne určené skôr pre náročnejších čitateľov. Hlavný hrdina Kvothe sa vydáva do známej školy mágie, kde sa stáva jedným z najmocnejších čarodejníkov svojej doby. Kvothe však nie je typickým hrdinom - je dokonca dosť možné, že vám väčšinu času pôjde neskutočne na nervy. Našťastie má kniha množstvo iných postáv, ktoré si zamilujete. Z tejto série zatiaľ vyšli dve časti a svet už niekoľko rokov očakáva pokračovanie, na čo autor reaguje slovami, že všetko má svoj čas a on chce knihu radšej napísať dobre, než rýchlo. Ak chcete knihu čítať v slovenčine, požičajte si ju radšej z knižnice, lebo keďže je všade vypredaná, jej cena na burzách sa pohybuje aj za hranicou 30 eur.


7. Zber kostí - Samantha Shannon




Jednou z mojich obľúbených sérií je dystopická urban fantasy heptalógia, Zber kostí, ktorá sa odohráva vo Londýne a Oxforde budúcnosti a je plná naprirodzených schopností a skvelo napísaných postáv. Táto kniha patrí opäť k náročnejším, hlavne vďaka komplexnosti jej sveta, množstvu názvov a úvodu, ktorý vás vtiahne "in medias res". V angličtine zatiaľ vyšli tri časti, v češtine dve a u nás bohužiaľ iba jedna. Celá recenzia TU

Čítate fantasy? Aké podžánre najviac vyhovujú vám? Máte nejaké obľúbené fantasy série? Dajte mi vedieť v komentároch!

9 komentárov:

  1. Chybí mi tu třeba historická fantasy, komická fantasy .. Nápad je to dobrý, ale nedotažený do konce.
    Vždycky mě obdobné typy článků dost pobaví, protože řadit Leigh Bardugo k high fantasy je prostě konec ... Ještě ke všemu, když v úvodu řadíš Tolkiena. High/epic fantasy je G.R.R. Martin, Anthony Ryan, zmíněný Tolkien, Brian Staveley, ale ani Bardugo ani Maasová se s těmito velikány nemohou vůbec potýkat. Protože právě v tomto případě se jedná o prokreslenost světů a nejen to.
    A Cassandra Clare a jeden z nejkomplexnějších světů? Ach jo.. Když jsem četla název článku, tak jsem myslela, že v něm třeba najdu typy na nefalšovanou fantasy, ne na s prominutím "holčičkovské" příběhy (ve většině případech), které jedou více méně podle stejné šablony.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za názor! Vybrala som série,ktoré mňa osobne bavili. Zmyslom článku nebolo spomenúť všetky podžánre, ani urobiť komplexný prierez všetkými dielami a históriou žánru, ale uviesť niekoľko príkladov, ako sa fantasy môže od seba odlišovať a ako je v tomto žánri pre každého niečo. Bardugo aj Trón zo skla spadá do high fantasy podľa jeho kritérií. Príkláňajú sa na jeho YA stranu, ale stále je to high fantasy. A to, že má Cassandra Clare prepracovaný svet je môj názor. Ohľadom jej sérií a štýlu písania mám viacero výhrad, no spôsob, akým vytvorila svoje prostredie obdivujem.

      Odstrániť
    2. Jenom několik poznámek. Leigh Bardugo je zcela běžně řazena do žánru high fantasy (viz např. https://www.goodreads.com/shelf/show/high-fantasy) a nazývat Anthony Ryana velikánem (obzvláště po Queen of Fire) je ještě trochu předčasné.

      Odstrániť
    3. Pod pojmem high fantasy si rozhodně představuji něco jiného, každý milovník nefalšované fantasy by tě za přirovnávání Tolkiena a Bardugo či Maas asi roztrhal na malinké kousíčky. Tady je třeba rozhodně dát na vědomí, že tato díla spadají rovněž do Young Adult, jak je níže psáno, takže směřují do trošku jiné kategorie.
      A Anthony Ryan si svoji příčku zasloužil, i když byla Královna trochu slabší, dokázal to svojí novou knihou The Waking Fire ;)

      Odstrániť
    4. Tady pozor, zařazení do žánru neznamená komparaci. Eragon je například kvalitativně slabé dílo, ale žánrem se jedná o high fantasy. Že je něco žánrově high fantasy a zároveň YA se nevylučuje, jen to určuje cílové publikum. Pokud jsem četl ten článek dobře, tak se vlastně jednalo o tipy z žánru a ne o nejlepší reprezentanty (každý by asi doporučil něco jiného a taky to na svém blogu může udělat).

      Odstrániť
    5. Vôbec sa mi nezdá, že by som porovnávala Tolkiena so SJM alebo Bardugo... Či po Pánovi prsteňov je už zakázané zaraďovať iné knihy do rovnakého žánru? High fantasy je široký pojem a je množstvo YA kníh, ktoré do neho spadá tiež.

      Odstrániť
  2. Souhlasím s komentářem výše. Alespoň dle mého názoru se do fantasy poslední dobou zařazují často knihy, které ale spadají spíše do Young-Adult (což beru jako zcela samostatný žánr. Upřímně, pokud je něco YA - ale tváří se to jako fantasy, nečtu to, protože bych se zaručeně zklamala). Jako jo, pořád mají nějaký fiktivní svět, občas nějaké nadpřirozeno, ale svými postavami a dějem spíše spadají do YA. Třeba mi přijde jako příklad urban fantasy dávat sérii, která obecně nemá dobrou pověst - když naproti tomu Gaiman má skvělé urban fantasy (třeba Nikdykde). Celkově to dělení je takové... nijaké? Protože jich je mnohem víc. (Kam bych na základě tohohle měla třeba zařadit Zeměplochu?) Prostě to stačilo nazvat "moje oblíbené fantasy série".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým súhlasím. Young Adult však nie je samostatný žáner - Young Adult teda môže byť fantasy, scifi, contemporary alebo akýkoľvek iný žáner - viac na túto tému napríklad tu - http://terribleminds.com/ramble/2013/06/04/25-things-you-should-know-about-young-adult-fiction/ ... a opäť zopakujem, tento článok nie je celkový prehľad, ani sa nesnaží uvádzať to najlepšie z toho žánru - je to jednoducho niekoľko tipov na rôzne druhy fantasy, ktoré pokladám za zaujímavé a možno niekomu rozšíri obzory :)

      Odstrániť
    2. Žánre sa delia dvojakým spôsobom - jedno delenie je podľa obsahu (romantická, fantasy...) a druhé podľa príjemcu (pre deti, mládež = YA, dospelých). Ak je teda kniha YA, stále bude radená aj do žánru podľa obsahu, napríklad fantasy, čiže jedno v žiadnom prípade nevylučuje druhé.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.