štvrtok 2. marca 2017

PREČÍTANÉ ZA FEBRUÁR 2017


Aj keď má február iba 28 dní, bol to skvelý mesiac na čítanie. Podarilo sa mi prečítať 12 kníh, a veľa z nich ma prekvapilo svojou kvalitou. A jedna aj (bohužiaľ) nekvalitou. Tu sú všetky knihy, ktoré som prečítala minulý mesiac.

1. Americkí bohovia - Neil Gaiman



Túto knihu som už mala doma nejaký ten čas, no z niekoľkých dôvodov som sa jej vyhýbala. Prvým bola jej hrúbka, hoci nemá ani zďaleka toľko strán, na koľko vyzerá. Druhým bol samotný autor, lebo jeho Oceán na konci ulice ma vôbec neoslovil a bála som sa, že aj Americkí bohovia budú trpieť podobným syndrómom pokrivenej reality, čo je vraj pre Gaimana typické. No mýlila som sa! Americkí bohovia sú parádny urban fantasy epos s neuveriteľne prepracovanými postavami a rýchlym dejom. Niektoré dejové odbočky by kľudne obstáli aj ako samostatné poviedky a to jedny z najlepších, aké som kedy čítala! Našťastie sa môžeme tešiť na seriál, ktorý podľa traileru vyzerá veľmi sľubne.



2. Saga Vol. 2 - Fiona Staples, Brian K. Vaughan



Túto komiksovú sériu som už chválila minulý mesiac a pokračovanie v ničom nesklamalo. Ak hľadáte scifi/fantasy so skvelou grafikou, Saga je to pravé.


3. Under the banner of heaven - Jon Krakauer



Jon Krakauer patrí k mojim obľúbeným autorom skutočných príbehov, recenzia na jeho najznámejšiu knihu Do divočiny TU. V knihe Under the banner of heaven opisuje vraždu matky a dieťaťa, ktorá bola motivovaná mormonskou vierou. Zároveň odkrýva celé desaťročia mormonskej histórie, hlavne otázku polygamie a jej dopad na spoločenstvá, ktoré ju praktikujú (spoločenstvá žijúce na území USA ešte aj dnes, a v ktorých je bežnou praxou brať si za manželky dievčatá, ktoré nemajú ani 12 rokov). Pre zaujímavosť uvádzam niekoľko faktov o mormonoch:

  •  - momentálne ich je na svete viac ako židov
  • - veria, že satan má v moci všetku vodu a preto sa od nej treba držať čo najďalej
  • - veria, že ak máte tmavú pleť a konvertujete k nim, vybledne vám
  • - majú zakázané piť kávu a čaj
  • - nosia zázračné spodné prádlo, ktoré ich chráni pred hriešnymi myšlienkami


... tento zoznam by mohol pokračovať ešte dlho, no viac možno v nejakom budúcom článku :D . Ak sa teda chcete dozvedieť niečo viac o tomto pre nás obskúrnom náboženstve, Under the banner od Heaven je dobrý začiatok. (Ak obľubujete broadwayské muzikály, tak vrelo odporúčam muzikál The book of mormon od tvorcov South Parku).

4. Caraval - Stephanie Garber



Skvelé YA fantasy Caraval vás prenesie do sveta, v ktorom sa prelína mágia s realitou a nebudete vedieť, čo je skutočné. Celá recenzia TU. A nedávno bolo potvrdené, že sa ho dočkáme aj v slovenčine! 


5. Milk and Honey - Rupi Kaur



Zbierky poézie sú veľmi ošemetná záležitosť. Keďže poézia je veľmi subjektívna, často sa stáva, že máva veľmi rozdielne ohlasy a to je aj prípad ospevovanej zbierky Milk and honey. Rozpráva o láske, rozchode a je značne feministická, no na mňa pôsobila lacno, ohrane a gýčovo. Chýbala mi v nej originalita. 

6. Saga Vol. 3 - Fiona Staples, Brian K. Vaughan



Ďalší diel Sagy - ďalší skvelý zážitok!

7. Big Little Lies (Veľké malé klamstvá/ Sedmilhářky) - Liane Moriarty



Blížiaca sa premiéra tohto HBO seriálu ma prinútila siahnuť po knihe, ktorú som si až prekvapivo užívala. Austrálsky prímorský malomestský život matiek nie je moja primárna oblasť záujmu, no v tomto prípade to nejakým spôsobom fungovalo a postavy som si neuveriteľne obľúbila. Celá recenzia TU

8. Burn for burn (Oko za oko) - Jenny Han



Možno som už stará a vyrástla som z kníh o tínedžeroch, ale táto kniha ma vôbec nenadchla. Celá jej zápletka je založená na pomste, čo ma najskôr zaujalo, no priamo v knihe mi to vadilo. Všetky postavy sú k sebe zlé a fakt, že jedna z postáv bola znásilnená je adresovaný len krátko a s tým, že "zabudni na to", čo si postava zobrala k srdcu, k udalosti sa nevyjadrovala a správala sa, ako by sa nič nestalo. (???) 

9. The Dream Thieves (Havraní chlapci #2) - Maggie Stiefvater



Konečne sa mi dostalo do rúk pokračovanie Havraních chlapcov a bolo skvelé! Ronan dostáva v knihe oveľa viac priestoru (yaay) a Ganseyho chcem stále domov. Už sa neviem dočkať ďalšej časti! (Našťastie už mám doma celý zvyšok série).


10. The Giver - Lois Lowry



Typický dystopický príbeh o spoločnosti, v ktorej všetko funguje, neexistuje bolesť ani strach a každý má svoje miesto. Ak ste už prečítali Hry o život aj Divergenciu a máte chuť na trošku dystopie, táto kniha určite nesklame. (Mňa síce sklamal záver, ale to je otvorené na diskusiu!).

11. Mŕtve dievča neklame (13 reasons why) - Jay Asher



Hannah Bakerová spáchala samovraždu. Trinásť ľudí a trinásť dôvodov prečo. A Clay je jedným z nich. Celá recenzia TU. Mimochodom - od vydania článku s recenziou bol zverejnený nový trailer na seriál a pre mňa bol teda obrovským sklamaním, lebo sa nedrží knižnej predlohy a vyzerá to tak, že tvorcovia sa snažili pridať množstvo akcie, čo je väčšinou skôr na škodu. :( 


12. Pet Sematary (Cintorín zvieratiek) - Stephen King



Môj turbulentný vzťah k majstrovi hororu pokračuje ďalšou kapitolou - Cintorín zvieratiek. Našťastie ma táto kniha nesklamala toľko, ako napríklad Žiarenie. Určite patrí k tým lepším. Príbeh sa drží klasických hororových námetov - mladá rodina si kúpi dom, za ktorým je tajomný cintorín pre zvieratá a zem, ktorá patrí indiánom. Začnú sa diať záhadné veci... Dejovo som s knihou nemala žiadny veľký problém, snáď len to, že po polovici sa dalo veľmi jednoducho predpokladať, ako sa udalosti budú vyvíjať ďalej. Problém som mala hlavne s Kingovými opismi deja - aj najbežnejšiu udalosť, ktorá nemá vôbec vplyv na posúvanie deja, dokáže opisovať 10 strán. A k tomu neustále opisovanie počasia. Kniha sa potom číta veľmi pomaly, no treba uznať, že jej atmosféra bola miestami skutočne desivá.

Celkový súhrn vyzerá takto:
Počet prečítaných kníh: 12
Žánre: horor 1, non fiction 1, contemporary 3, scifi 2, dystopia 1, fantasy 3, poézia 1
Najobľúbenejšia kniha: Big Little Lies/Caraval
Najmenej obľúbená kniha: Milk and Honey/Burn for Burn

Čítali ste niektoré z týchto kníh alebo to máte v pláne? Čo ste čítali vo februári? Dajte mi vedieť v komentároch! 

5 komentárov:

  1. Slušné číslo! A nová inspirace pro mě (můj nekonečný seznam knížek, které plánuju číst, ti děkuje :D) Nalákala jsi mě hlavně na Američtí bohové a na re-read Řbitova zvířátek.

    - Caraval jsem si objednala na začátku měsíce, když jsem přečetla několik pochvalných recenzí. No, knížka došla a na GR začaly vyskakovat jen negativní recenze! :D
    - Jsem ráda, že tahle knížka od Kinga byla lepší než ty, co jsi už četla. Já můžu doporučit ještě Rose Madder. Už to bude pár let, co jsem ji četla, ale vím, že mi přišla dost děsivá tenkrát :D
    - 13 Reasons Why čtu právě teď, už jsem za půlkou. Knížka mě baví, což naprosto nechápu, protože ty důvody mi přijdou "nedostatečné" (ale čekám, že se na sebe budou nabalovat jako koule) a každý příběh se opakuje. Navíc mám problém věřit Clayovi, že mu na ní záleželo.

    Já nějak nemám pořád štastnou ruku na výběr (anebo jsem až moc přísná), protože tenhle měsíc se mi líbil jen Dvůr (ok, miluju ho!! :D ) a SoC, jinak nic moc nebo ještě horší:
    Alexa Riley - My New Step Dad, Leigh Bardugo - Six of Crows, Ransom Riggs - Knihovna duší, Nikita Rae - Winter, Sierra Simone - Priest, Sarah J. Maas - Dvůr trnů a růží, J.J. McAvoy - A Bloody Kingdom, Lauren Oliver - Chvíle před koncem, Zayn Malik - autobiografie (haha :D), Heidi McLaughlin - 12 Days of Forever

    Co máš v plánu na březen?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tip, Rose Madder pridaný do wishlistu! :D

      Ak sa ti páčil Dvor, tak počkaj na dvojku, tá ťa dostane do kolien :D Ja už rátam dni do vydania trojky :D

      Noo a to jedobrá otázka, čo budem čítať :D V poslednej dobe som si naobjednávala veľa kníh z betterworldbooks, tak mám až príliš veľa možností :D Teraz čítam An Ember in the ashes a je to super! Určite chcem prečítať ďalšiu časť Raven boys, možno Young elites, Scorpio races, Falling kingdoms... to tu mám všetko na kôpke, tak uvidím, načo budem mať náladu... a čo mi ešte dorazí z bwb, lebo už som aj zabudla, čo som si všetko objednala :D Ty máš čo v pláne na marec?

      Odstrániť
    2. Pořád slýchám a čtu, že dvojka je ještě lepší! Neumím si to představit. :D
      Dvůr jsem četla v češtině a tak mám dilema, jestli počkat měsíc na překlad nebo se vrhnout na originál. S fantasy v aj ještě trochu bojuju, občas mi něco unikne..

      Ty knížky nás jednou zruinujou! Já už si musela dát strop na koupené knížky za jeden měsíc. Už teď potřebuju novou knihovničku!
      To je hezký překvápko, když zapomeneš, že jsi něco objednala a pak ti přijde knážka :D

      Já bych chtěla přečíst Crooked Kingdom, Three Dark Crowns, Caraval a The Light Between Oceans.. No a taky bych chtěla konečně pokračovat v re-readu Harryho Pottera

      Tvůj výběr zní skvěle. Snad přečteš všechno, co bys chtěla :)
      BTW. tyhle články (přečteno za...) mě baví úplně nejvíc <3

      Odstrániť
    3. Ja sa tiež snažím limitovať nákupy kníh, ale nejako sa mi to nedarí dodržiavať :D problém je potom naozaj s tým, kam ich dávať, lebo momentálne bývame s priateľom v jednoizbovom byte a on má tiež kopu kníh :D a už máme 4 knižnice z ikey, všetky úplne preplnené :D našťastie sa nám snáď podarí na jeseň presťahovať do väčšieho, lebo tie knihy snáď už budem dávať aj na balkón :D

      Crooked Kingdom musím aj ja už prečítať! V kníhkupectve som ho držala v ruke, ale je to nejaké zvláštne vydanie, väčšie ako prvá časť, tak ma to odrádza od kúpy :D

      Odstrániť
  2. Moc pěkné čtecí skóre :) Četla jsem Dárce a ten byl úžasný, mile mě překvapil. A lákák mě Caraval, takže mě potěšila novinka, že bude i ve slovenštině :) Snad se ho dočkáme i v češtině :) Tak krásné čtení i v březnu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.