štvrtok 29. júna 2017

VADNÁ (FLAWED #1) - CECELIA AHERN // RECENZIA




“Nikdy never mužovi, ktorý sedí, bez pozvania, za vrchom stola v dome iného muža."


Perfektný úvod perfektnej knihy, ktorá sa paradoxne volá "Vadná". A málokedy na mňa kniha urobila taký silný dojem ako práve táto. Flawed sa dotýka problémov, ktoré sú reálne a všadeprítomné, akými sú predsudky a túžba po dokonalosti, no zároveň nastavuje zrkadlo celej spoločnosti, za ktorú je niekedy až príliš jednoduché skryť problémy jednotlivca.

Hlavná postava, Celestine, je dokonalá. Žije v spoločnosti, kde sa každá vada charakteru prísne trestá. Každý, kto sa ukáže ako "vadný", je označený a vylúčený zo spoločnosti. Celestine vždy verila v spravodlivosť systému, až do dňa, kedy v nej ľudskosť zvíťazila nad dokonalosťou a sama začala vnímať, že nie všetko je také dokonalé ako sa zdá. 

Vývoj postavy je v prípade Celestine zobrazený perfektne. Z poslušného a dokonalého dievčaťa, ktoré naivne verí v spravodlivosť spoločnosti sa stáva mladá žena pripravená postaviť sa za to, čo je správne. A táto zmena nenastáva náhle. Autorka brilantne zobrazuje všetky kroky, ktoré prispievajú k prerodu charakteru a Celestine stavia do situácií, v ktorých by ste sami nevedeli, ako reagovať. 

Toto rozhodne nie je čítanie, ktoré vám navodí príjemný pocit. Budete napätí, znechutení a vydesení, no táto kniha vás prinúti rozmýšľať. Tematika dobra a zla je silne prítomná v celom diele, no nič nie je také čierno-biele, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Najdesivejší je však obraz spoločnosti, v ktorej je nesmierne jednoduché stať sa nástrojom systému, bábkou bez hlasu a názoru, presvedčenou o tom, že "mňa sa to netýka". Aké je jednoduché pomaly a nenápadne potláčať individualitu jedincov, až do bodu, keď je z nich poslušné stádo.

Odporúčam prečítať každému, nenechajte sa odradiť ani tým, že sa kniha zaraďuje do žánru Young Adult, lebo k typickému YA nepatrí ani náhodou. V tomto prípade je vek hrdinky asi jediným indikátorom, že kniha patrí do tohto žánru - nenájdete tu žiadnu nezmyselnú romantiku, ani bezhlavé hrdinstvo. Kniha je totiž až desivo realistická.

Ak sa teda nebojíte siahnuť po knihe, ktorá vám nedá spávať ešte dlho po prečítaní, vyberte si Flawed.

Názov: Vadná (Flawed)
Autor: Cecelia Ahern
Dátum vydania: 24.3.2014 (Feiwel and Friends), CZ 2016 (Omega), u nás bude v 2017 - zatiaľ nevyšlo (Slovart)
Diel: 1 z 2 (Druhý diel - Perfect - vyjde v slovenčine tiež tento rok)
Počet strán: 336
Hodnotenie na Goodreads: 4,05/5* (9000+x)
Moje hodnotenie: 4,5/5*

2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem četla a byla z ní naprosto nadšená :) Už se nemůžu dočkat pokračování :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Tiež sa teším, škoda, že to je len duológia :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.