utorok 8. mája 2018

PREČÍTANÉ ZA APRÍL 2018 // MINIRECENZIE


1. Daughter of Smoke and Bone (Dcéra dymu a kostí) - Laini Taylor


Počet strán: 422
Žáner: fantasy, urban fantasy
Dátum vydania: 2011
Hodnotenie na GR: 4,03/5* 
Moje hodnotenie: 5/5*

Prečo mi nikto nepovedal, že toto zahraničné fantasy sa odohráva v Prahe? Laini Taylor dokázala zachytiť atmosféru Prahy presne takým spôsobom, akým som si to predstavovala a zachytila ju presne takú, aká je - magickú a plnú tajomstiev. A to všetko zasneným štýlom písania, ktorý ovláda jedine Laini. Takže tak. Ak čítate fantasy, toto si rozhodne nenechajte ujsť, veď ako často sa stáva, že sa takáto dobrá kniha odohráva v krajine, kde žijete? Dej sleduje Karou, študentku umenia, ktorá má prirodzene modré vlasy a obrovské množstvo tajomstiev. A na väčšinu z nich nepozná odpoveď ani ona sama. Nevie, kto presne je, ani odkiaľ pochádza, no dokáže robiť veci, ktoré nikto iný nedokáže. Napríklad vie, ako splniť želanie. Časť deja sa okrem Prahy odohráva aj na rôznych iných miestach sveta, takže priaznivci meniaceho sa prostredia a kníh s cestopisným nádychom si prídu na svoje. Zvyšok deja je veľmi zvláštny, no nesmierne originálny a napísaný spôsobom, že vám nakoniec bude pripadať vcelku realistický. Je tu aj romantická dejová línia, no v tejto knihe mi ani tak nevadila. Rozhodne odporúčam prečítať, kniha vyšla aj v češtine aj v slovenčine, no pokiaľ viem, v slovenčine vyšli iba prvé dve časti trilógie, čo je obrovská škoda. Posledná časť vyšla v češtine po dlhej prestávke minulý rok, takže náš čitateľ má predsa len šancu zistiť, ako to všetko dopadlo. (Lebo vydať iba jednu alebo dve časti trilógie by malo byť ilegálne.)

2. The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle - Stuart Turton


Počet strán: 512
Žáner: mystery, thriller, krimi
Dátum vydania: 2018
Hodnotenie na GR: 4,18/5* 
Moje hodnotenie: 2/5*

Táto kniha mala veľmi zaujímavú a originálnu zápletku. Hlavná postava vyšetruje vraždu, no každý deň sa zobudí v tele iného človeka, ktorý s ňou mal niečo spoločné a daný deň tak prežíva stále dokola, no vždy z inej perspektívy. Teoreticky to znie super (a množstvo čitateľov z toho bolo nadšených), no ja som sa nemohla preniesť cez nelogickosť celej tejto myšlienky. Teda napríklad - ako môže byť hlavný hrdina naraz v niekoľkých telách? Keďže ide stále o jeden a ten istý deň, tak veľakrát počas toho dňa stretne osobu, v ktorej tele sa už zobudil predtým a teda v dobe stretnutia je stále zároveň aj v jej tele. A dáva rady sám sebe. Je to chaotické. A nedáva to zmysel. Okrem toho mi kniha pripadala celkovo pomerne nudná, záhada nebola až tak záhadná, a síce na konci prišlo nejaké to odhalenie, už som bola tak znudená, že ma to vlastne ani nezaujímalo. Dve hviezdičky dávam za nápad, a aj to len s prižmúreným okom.

3. Children of Blood and Bone - Tomi Adeyemi


Počet strán: 531
Žáner: fantasy, YA
Dátum vydania: 2018
Hodnotenie na GR: 4,35/5* 
Moje hodnotenie: 2,5/5*

Máloktorá kniha bola tento rok viac očakávaná (a vychválená) ako táto. Takže som si nemohla pomôcť, iba byť skeptická. A bohužiaľ som mala pravdu. Dej sleduje Zélie, ktorá patrí k bielovlasým potomkom kmeňa, kde všetci s bielymi vlasmi vedeli ovládať určitý druh mágie. No niečo sa stalo a mágia zmizla (aké originálne...). A za všetko môže vlastne zlý kráľ, no jeho deti nie sú zlé a tiež ho vlastne nenávidia (ehm, autorka priveľa čítala Trón zo skla? Kde kráľ urobil s mágiou to isté a tiež sa jeho syn obrátil proti nemu? nevadí, ďalej). Potom tu máme problém romantickej linky a to už som bola vážne na knihu naštvaná - hrdinovia sa neznášajú a o deň už bez seba nemôžu žiť? Okrem toho sa nakoniec všetky postavy museli spárovať a to mi tiež pripadá zbytočné a nereálne. Ale aby som nebola len negatívna - na knihe sa mi páčila mytológia, ktorá je veľmi podrobná a zaujímavá a systém mágie tiež. Bohužiaľ postavy a dej neboli vôbec originálne a nedá sa povedať, že by do žánru priniesli niečo nové. A to je škoda.

4. I Am Legend (Já, legenda) - Richard Matheson


Počet strán: 160
Žáner: dystopia, horor, scifi, klasika
Dátum vydania: 1954
Hodnotenie na GR: 4,06/5* 
Moje hodnotenie: 4/5*

Názov Ja, Legenda si pravdepodobne všetci spájajú s filmom s Willom Smithom, ktorý je na knihe založený, no ak ste ho aj videli, knihu si určite prečítajte tiež, lebo je úplne iná. A oveľa viac upírska. Ak neviete o čom hovorím a o knihe, ani o filme ste nikdy nepočuli - dej sleduje hrdinu, ktorý je v podstate posledným človekom na zemi, lebo všetkých ostatných skolil upírsko-zombie vírus, takže len pochodujú bez duše a snažia sa dostať aj jeho. Plus smutná scéna so psom (ktorá našťastie v knihe nie je až tak smutná ako vo filme). Hlavný rozdiel medzi filmom a knihou je asi v samotnom víruse. Pokiaľ ma pamäť neklame, tak vo filme sa jedná skôr o zombie vírus a nikdy nepadne žiadne slovo o upíroch. Kniha je veľmi upírska, hlavný hrdina vešia na dom cesnak, zrkadlá a podobne, čo sa mi páčilo viac. A záver má kniha úplne iný a podľa môjho názoru lepší. A celé to má len 160 strán, čiže to stihnete aj na jedno posedenie. 

5. Tithe (Modern Faerie Tales #1) - Holly Black


Počet strán: 332
Žáner: fantasy, urban fantasy, YA
Dátum vydania: 2002
Hodnotenie na GR: 3,73/5* 
Moje hodnotenie: 3/5*

Od Holly Black som pred pár mesiacmi čítala novinku The Cruel Prince, ktorá ma veľmi pozitívne prekvapila, a tak som chcela zistiť, či aj jej ostatné knihy sú podobne dobré a ako si vlastne vyslúžila prezývku Kráľovná víl (lebo píše fantasy o vílach). Tak som si vybrala pomerne populárne klasické YA, Tithe. Posun z roku 2002 do súčasnosti k jej najnovšej knihe je zjavný, jej novinka je omnoho vyspelejšia a originálnejšia, no ani Tithe nie je tak úplne zlé. Je to príbeh o dievčati, ktoré zistí, že je víla (fairy) a preto ich ako dieťa vídavala. A tak vlastne rieši krízu identity, zatiaľčo sa na scéne objaví vcelku sexy vílí muž, ktorý je taký ten typ zlého chlapca, ktorému v šestnástich žiadna neodolá. A popri tom majú plán na zvrhnutie zlej vílej kráľovnej, ale ten až tak nevyjde podľa ich predstáv a vlastne zvyšok si môžete prečítať. Ako ľahkú YA jednohubku v štýle Nástrojov smrteľníkov odporúčam.

6. Elantris - Brandon Sanderson


Počet strán: 622
Žáner: fantasy, high fantasy
Dátum vydania: 2005
Hodnotenie na GR: 4,17/5* 
Moje hodnotenie: 5/5*

S každou prečítanou knihou od Sandersona sa ubezpečujem, že je to naozaj jeden z najlepších fantasy autorov súčasnosti, ak nie úplne najlepší. Elantris je jeho prvotina a okamžite sa stala jednou z mojich obľúbených kníh. A chcela som ju čítať znova v momente, keď som zatvorila jej poslednú stránku. Čo je znak, že bola naozaj dobrá. Celú recenziu nájdete TU. Snáď iba dodám, že Elantris má všetko, čo má dobré fantasy (a dobrá kniha celkovo) mať - zaujímavú zápletku, napínavý dej, niekoľko uhlov pohľadu a komplexné postavy, ktorých osud vám nebude ľahostajný. Kniha vyšla aj v češtine a v blízkej dobe bude tu na blogu súťaž o autorov podpis (spolu s niekoľkými inými knihami), tak si ju nenechajte ujsť, ak patríte ku skalným fanúšikom ako ja. 


7. The Couple Next Door - Shari Lapena


Počet strán: 330
Žáner: krimi, thriller, mystery
Dátum vydania: 2016
Hodnotenie na GR: 3,75/5* 
Moje hodnotenie: 3,5/5*

Túto knihu by som pokojna zaradila do skupinky s populárnymi thrillermi ako Dievča vo vlaku alebo Gone Girl. Tiež tu máme krimi prípad (unesené dieťa) a postavy s toľkými psychickými problémami, že by uživili tak desať terapeutov. Čo je vlastne základ dobrého thrilleru. Celkovo zápletka dosť pripomínala stále (oficiálne) nevyriešený prípad Madeleine Mccann, ktorá zmizla z hotelovej izby v Portugalskom prímorskom mestečku, zatiaľčo sa rodičia zabávali na večeri v rezortnej reštaurácií. Niečo veľmi podobné sa stalo aj v knihe, kde rodičom zmizlo dieťa z postieľky, zatiaľčo večerali na párty v susednom dome. Dej je veľmi napínavý a má toľko zvratov, že sa vám zatočí hlava (ten na konci si autor mohol kľudne odpustiť). Štýl písania je príliš jednoduchý a na môj vkus mdlý, miestami text pôsobí ako pubertálny denník, no dej to celkom zachraňuje a posúva všetko do sféry čitateľnosti. Dokonca do takej miery, že som knihu prečítala na jedno posedenie. Celkovo by som ju hodnotila ako jednu z lepších thrillerových jednohubiek.

8. Sky in the Deep - Adrienne Young


Počet strán: 352
Žáner: fantasy (oficiálne, ja by som to skôr označila za historickú fikciu)
Dátum vydania: 2018
Hodnotenie na GR: 4,19/5* 
Moje hodnotenie: 2/5*

Sky in the Deep bola tiež jedna z veľmi očakávaných kníh a opäť jedna, čo ma sklamala. Zaraďuje sa do fantasy a bola opisovaná ako fantasy verzia seriálu Vikingovia so silnou ženskou hrdinkou a kopou akcie a mytológie. Neviem, kto to písal, ale asi sme nečítali rovnakú knihu, lebo Sky in the Deep nie je vlastne ani fantasy. V knihe nie je žiadna mágia, fantasy tvory, ani absolútne nič, čo by indikovalo príslušnosť do žánru, možno jedine vymyslené názvy severských kmeňov, čo však mohlo byť aj v historickej fikcií. Ženská hrdinka nie je silná, ale ufrflaná a otravná a väčšinu deja sedí a prikladá do ohňa a zbiera rastlinky. Najlepšia scéna je v prvej kapitole, je to scéna z boja, no od tohto miesta to ide vcelku dolu vodou. Takmer som sa unudila k smrti. Mytológia bola zaujímavá, no bohužiaľ celú knihu sa jej zachrániť nepodarilo.

Celkový súhrn vyzerá takto:

Počet prečítaných kníh: 8
Najobľúbenejšia kniha: Elantris
Najmenej obľúbená kniha: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle
Klasika mesiaca: I Am Legend

Čo ste čítali vy? Zaujalo vás niečo z môjho zoznamu? Dajte mi vedieť! :3

3 komentáre:

  1. Na Dceru kostí a dýmu se už chystám hrozně dlouho :D Children of Blood and Bones mě nedávno zaujalo v edičáku Hostu, Sky in the Deep taky, akorát tu má v plánu myslím Fragment. Tak snad budou další ohlasy příznivější :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľa ľudí má na to pozitívne recenzie, tak verím, že áno :) ja som asi prehnane kritická :D

      Odstrániť
    2. Mno... já se s tebou docela často shodnu, takže... :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.