piatok 13. januára 2017

NAJHORŠIE ZMENY ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH OBÁLOK

Hovorí sa "Nesúď knihu podľa obalu!", no úprimne? Každý súdi knihu podľa obalu aspoň čiastočne. Pretože obálka môže o knihe povedať veľa - kedy bola vydaná, o aký žáner sa jedná, pre akú vekovú kategóriu je určená, dokonca vydavateľstvá využívajú rôzne triky podvedomia, aby zaistili, že kniha, ktorá je podobná bestselleru, ktorý sa vám páčil, vás zaujme hneď na prvý pohľad. Napríklad po veľkom úspechu knihy Na vine sú hviezdy začalo vychádzať množstvo žánrovo podobných kníh s obálkou v rovnakej farebnej škále alebo s názvom napísaným rovnakým písmom. Je to hotová veda.

No čo keď sa slovenské a české vydavateľstvá rozhodnú vydať zahraničnú knihu, ktorá už obálku má? Logický postup je ponechať ju v pôvodnej podobe, no nie vždy je to možné, možno kvôli drahým právam alebo snahe o originalitu, čo sa bohužiaľ, nie vždy vypláca. Tu sú niektoré prípady, kedy to vydavateľstvám veľmi nevyšlo.

1. Závist (Envy) - Elizabeth Miles



Hneď na prvý pohľad je jednoduché zistiť, prečo jedna obálka funguje a druhá nie. Farebná škála pôvodnej obálky je príjemná na pohľad, no v českej verzí bola použitá do očí bijúca červená, čo v kombinácií s neónovo zelenými očami dievčiny pôsobí chaoticky. Zmena typu písma tiež nebola najšťastnejšia. Rovnako si všimnite hornú časť šiat slečny vpravo - grafik by zrejme potreboval niekoľko lekcií práce s photoshopom. Celkovo je obrázok preexponovaný a vyváženie farieb neexistujúce. Knižku vľavo by som si v kníhkupectve všimla, pôsobila by na mňa príjemne a elegantne, no na knižku vpravo by som pravdepodobne nepozrela dvakrát. Škoda!


2. Séria Twilight (Stephanie Meyer)


Každý dobre pozná pôvodné vydanie Twilightu, s červeným jablkom na čiernom pozadí. Našťastie túto obálku pôvodné české aj slovenské vydanie zachovalo, no keď už sme si mysleli, že sme v bezpečí pred nástrahami zmenených obálok, stalo sa toto:


Červené písmo znovu útočí. Náhodné časti tváre tváriace sa zvodne. Zatiaľčo pôvodná obálka dáva zmysel a je krásne minimalistická, grafik týchto obálok by mal prehodnotiť svoje povolanie. Každá kniha má na obálke iné písmo, inak umiestnené a niekedy dokonca nečitateľné (meno autorky na strednej obálke). O tom, prečo sa na jednej obálke náhodne nachádza iba oko ani nehovorím. 

3. Všechno, úplně všechno (Everything, Everything) - Nicola Yoon


Ako zmeniť obálku z nádherného contemporary na sériu náboženských poviedok pre tínedžerov? Takto.


Pôvodná obálka je jedna z mojich úplne najobľúbenejších, hlavne kvôli množstvu krásnych detailov vo forme kvetov a rôznych iných drobností súvisiacich s dejom. Nič z toho v českej verzií bohužiaľ nenájdeme. Ale zato tam nájdeme srdiečka. Veľa srdiečok. 

4. Hlava plná duchov (A head full of ghosts) - Paul Tremblay


Túto zmenu obálky som už raz v článku spomínala, ale určite si zaslúži aj miesto na tomto zozname.


Pôvodná obálka perfektne vystihuje myšlienku celej knihy a zároveň je originálna - na prvý pohľad si pravdepodobne ani nevšimnete, že na obálke je chodba s časťou schodišťa. Na slovenskú obálku si zo susedovej studne odskočila Samara, no bohužiaľ jej to v studni pristalo viac. Nehovoriac o tom, že v tejto knihe nie sú žiadne studne, ani vraždiace videokazety. Nejde vôbec o typický prvoplánový horor, ako by slovenská obálka naznačovala. A to červené písmo ma už raz asi zabije.

5. Mladí vyvolení (Young Elites) - Marie Lu



Pôvodná obálka sa opäť vydala cestou minimalizmu. Zaujímavý font spojený s temným búrkovým pozadím vám hneď prezradí, o čom približne kniha je. Jasný príklad toho, že  menej je niekedy viac (to by si mali všetci grafici zavesiť nad posteľ, oproti záchodu a vytetovať na zadok). Česká obálka má nejaký potenciál, no podivné umelé tváre ho potlačia veľmi rýchlo. A čo to scifi písmo z 80. rokov, ktorým je napísané meno autorky?


6. Nástroje smrteľníkov (The Mortal Instruments) - Cassandra Clare


Nástroje smrteľníkov už vyšli v toľkých vydaniach, že by si zaslúžili aj samostatný článok, no ukážme si aspoň tie najhoršie:


Ehm... ??? :D Táto obálka je tak zlá, že všetky ostatné zlé obálky s ňou na obede zo závisti nechcú sedieť. 

No ani najnovšie slovenské paperbackové vydanie nie je najpodarenejšie. Určite krajšie ako výkvet grafiky hore vyššie, no dalo by sa to zvládnuť aj lepšie (hlavne, keď pôvodné slovenské obálky sú jednoduché a krásne).


Najviac mi na týchto obálkach vadí asi disproporčnosť a strnulosť postáv. O farebnej škále by sa tiež dalo polemizovať, no aspoň písmo a rozloženie textu je zvládnuté dobre. 


7. Ohniboj (Firefight) - Brandon Sanderson



V tomto prípade môžeme vidieť nevydarenú snahu o replikáciu pôvodnej obálky. Konečný výsledok vyzerá ako thriller z 90. rokov, no čuduj sa svete, kniha vyšla v roku 2015! A znova to červené písmo!

8. Vyjednávač (Warbreaker) - Brandon Sanderson



V tomto prípade uvádzam až dve anglické obálky - pôvodnú (2009) a novú (2011), lebo pôvodná obálka má tiež svoje muchy. Česká obálka nie je sama o sebe zlá, no pôsobí omnoho starším dojmom, než aký je jej skutočný vek (iba pár rokov). 

9. Napořád (Evermore) - Alyson Noel)



Ďalší pokus o napodobenie pôvodnej obálky, ktorý sa nestretol s úspechom. Krásny príklad toho, ako môže kniha využiť rovnaký nápad, farebnú škálu, aj všetky jednotlivé komponenty a stále nedosiahnuť efektu pôvodnej obálky. Hlavný problém je opať preexponovaná farba českej obálky, ako aj pozícia hlavy dievčaťa na fotke. Vo všeobecnosti by na obálkach kníh nemali byť tváre, no keď v tvári nevidno oči, obrázok pôsobí omnoho prijateľnejšie. Tulipány na pôvodnej fotke sú súčasťou obrazu, no v českej verzií vyzerajú prilepene. Písmo tiež mohlo byť lepšie (ale aspoň nie je červené).

10. Rozesmátá mrtvola (The laughing corpse) - Laurel K. Hamilton



Opäť dve anglické obálky, prvá zľava je pôvodná, nie je zlá, no meno autorky zasahujúce do obrázku pôsobí rušivo (hlavne v okolí nosa). Česká obálka je veľmi prvoplánová a písmo je opäť červené... Ešte pre istotu aj roztečené, keby nestačila mŕtvola na obálke.

Poznáte nejaké ďalšie nevydarené obálky? Dajte mi vedieť v komentároch, lebo tento článok si určite zaslúži aj pokračovanie :D

34 komentárov:

  1. Klasika jsou přebaly trilogie o Paksenarrion (Elizabeth Moon). To je podle mě top 10 :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach jaj, tie sú naozaj tiež hrozné :D Určite zaradím do druhej časti článku niekedy v budúcnosti :D Ďakujem za tip!

      Odstrániť
  2. Nieeee krvácajú mi oči!!! :D :D Akože, chápem,že sa niekedy uchýlia k vlastnej obálke. To je úplne v pohode, ale preboha ako môžu vypustiť na pulty kníhkupectiev nie ako Mladí vyvolení. Alebo pôvodná česká TMI obálka! To sa im seriózne tie obálky zdali ako dobrý nápad alebo tam majú všetci problémy so zrakom? :O

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež nad tým niekedy rozmýšľam, že ako sa to vlastne stane :D Hlavne keď pôvodná obálka je úplne pekná :D

      Odstrániť
  3. Skvělý článek :)
    Jak už jsem jednou psala v reakci na českou obálku Města z kostí: "Chudák Jace. Vypadá jak "Ivánek" z Mrazíku zkřížený s plakátem Star Wars."
    S ostatními obálkami souhlasím, i když k Anitě Blake mi tolik nevadily. Nejhorší je že, některá pokračování výše zmíněných knih, taky stojí za to (viz Mladí vyvolení nebo, Napořád). Jinak popodobně vnímám české obálky Noční směny od Cassie Alexander nebo českou verzi Falling Under od Gwen Hayes a pokračovat bych mohla dál...
    Někdy nechápu, jak to můžou vůbec v nakladatelství vypustit...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DDD S tým Jace-om si to presne vystihla :DDD NO a to je práve ten problém, že knihy s horšími obálkami sa potom logicky aj horšie predávajú a často potom nevychádzajú pokračovania kníh práve kvôli nízkym predajom...

      Odstrániť
  4. No... ony obálky Alpressu jsou celkově jedna příšernost vedle druhé :D Mně se nelíbí česká obálka Cinder a Cress, taky něco neskutečného. Ještě mě napadá Škola noci (hardback). Tam to kazí hlavně fakt, že na každou obálku z cca dvanácti dali úplně jinou holku a na mě osobně to působí hrozně nesourodě (ne že bych to jinak četla :D).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú Cinder som tiež zvažovala, že sem dám, lebo anglické sú krásne, ale nakoniec som usúdila, že niektoré sú aj horšie :D Ale Škola noci je ozaj zlá, ďakujem za tip, využijem nabudúce!

      Odstrániť
  5. Ty obálky jsou fakt šílené. Ještě třeba 'všechno, úplně všechno' docela jde, ale ten zbytek. Nějaký levný technik, co to dělal o polední pauze v práci, jinak bych to asi nenazvala.

    fakynn

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ona sama osebe naozaj nie je až taká zlá, skôr v porovnaní s tou pôvodnou, ktorá je nadpriemerne dobrá :D ale teraz ma kamarátka upozornila na slovenskú verziu a tá je ešte stokrát horšia :D ešte aj názov je hrozne preložený

      Odstrániť
  6. S většinou souhlasím... to Město z kostí je úplná příšernost. :D Ale k tomu Stmívání: jo, ty původní české jsou nic moc (anglické jsou suprovní), aaaaale píšeš, že nechápeš obálku Nového měsíce... Tu já chápu naopak ze všech nejvíc - v oku je vidět odraz vlka a celý díl je o tom, jak Bella očumuje Jacobovy svaly. Obálka má zobrazovat jak Bella kouká na Jacoba v podobě vlka. ;)
    Z těch nevydařených obálek bych rozhodně dodala Pokrevní pouta od Richelle Mead, ale ty jsou hrozné podle originálu - za to Češi nebo Slováci nemůžou. :D Potom ze série Sukuba (taky Richelle M.) díl Žár. Původní obálka byla červená, ale Češi se bůhvíproč rozhodli ji obarvit na zeleno-modro. Jenže bělmo očí nechali v původním odstínu, takže slečna na obálce vypadá jako by vyhulila celý kamion trávy. :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za vysvetlenie! Potom to dáva zmysel! :D Škoda, že tým štýlom ale nespravili aj tie ostatné :/
      No Richelle Mead je asi kapitola sama o sebe :D Ale o tej Sukube som nevedela, takže ďakujem krásne za tip, to už budem mať pomaly dosť materiálu na ďalší článok! :3

      Odstrániť
    2. Ono takhle zdálky to na té Sukubě ani vidět nejde... ale když ji máš v ruce, tak si toho hned všimneš... :D Já na to pořád musela koukat... :D
      A jj... taky si myslím, že mohly trošku víc přemýšlet u těch obálek od Stmívání. Ještě jeden malý tip: zkus pohledat ještě tudruhou obálku k Novému měsíci (je na ní vlk s lidskýma očima) - to je teprve hnus... :D

      Odstrániť
    3. Vlk s ľudskými očami??? Preboha to ako niekoho mohlo vôec napadnúť :DDDD

      Odstrániť
    4. http://i30.servimg.com/u/f30/11/85/54/80/republ10.jpg
      To je ten druhý Nový měsíc. Příšernost! :D

      Odstrániť
    5. Och môj bože :DDDD to som ani nevedela, že existuje, ale teraz už nato asi nikdy nezabudnem :DDD

      Odstrániť
  7. Teď zůstanu jen v ČR a na Slovensku, když srovnám obálky další knížky od B. Andersona. Já mam doma slovenského Metalurga a naprosto tu obalku miluji o cele graficke provedeni... Nevim jak se knizka jmenuje v cestine ale obalka je podobna jako ty uvedene od autora... :D

    Urcite by byl i zajimavy clanek na opacnem zpusobu - kdy jsou u nas lepsi obalky nez original, take jsem na nejake takove narazila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super nápad! Začnem hneď nato zbierať nápady :3 Ďakujem za tip!

      Odstrániť
  8. Jakmile mě nezaujme obálka, tak je 99% šance, že si knížku nepřečtu. Je to povrchní, ale grafici by měli odvést svou práci!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak! Hlavne, keď si knihu kupujem, lebo povedzme si pravdu, knihy sú drahé :D Tak už potom aj chcem, nech sa na ňu na tej poličke dobre pozerá!

      Odstrániť
  9. Když vidím takové bezkonkurenční obálky... PROČ?! JAK SE TO STALO?! Fajn, ne všichni můžou být umělecky nadaní. Ale logika ve stylu „Neumím kreslit. Nemám vkus. Jsem barvoslepý. Rád ničím knihy. Jop, budu grafik!" je prostě... *facepalm*
    Mě naprosto zabíjí originální obálka Mediátora (Meg Cabot) a Princezniných deníků (také Meg Cabot) - jak slovenských, tak českých. Vlastně všechny její knihy mají všude možně šílené obálky - zrovna Německu se podařilo zprasit Hrdinkou snadno a rychle (Samantha, total verliebt!) tak hodně, že jsem měla chuť začít ječet hned v onom knihkupectví. Když už je řeč o Německu, málem jsem sebou sekla, když jsem viděla německý Brisingr.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to ja sa strašne čudujem, že niektoré tie obálky prešli cez všetky kontroly zdravého rozumu a reálne ich niekto vydal :D Lebo aj keď to grafik pokazí, tak stále predsa sú ľudia, čo by sa nato mali pozrieť a realisticky to posúdiť :D

      Odstrániť
  10. Tak zrovna ta poslední s tou mrtvolou bych zas tak neodsuzovala, asi nejmene strašne:D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jo, v těch obálkách by se dalo donekonečna pokračovat, bohužel, takhle to u nás funguje, že každá druhá, která je dělaná speciálně pro naši zemi, je taková nijaká. Mám dokonce jednu knihu (někde hluboko v knihovně zahrabanou), kde si vzpomínám, že se jednalo opravdu o špatnou colorizaci černobílého obrázku, kdy i já bych odvedla lepší práci. Ale na druhou stranu myslím si, že obálky u nás jdou opravdu kupředu oproti tomu, co tu dříve bylo vydáváno.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, dokonca sa nájdu aj také, čo sú rajšie ako pôvodné, takže nejaká nádej tam svitá :D

      Odstrániť
  12. Skvělý článek a výběr děsných obálek :) Třeba z české obálky Mladých vyvolených se mi chtělo brečet, když jsem ji viděla ve srovnání s originálem :) Chápu, že ne vždycky si nakladatelství může dovolit originální obálku, ale měla by tu snad být snaha vytvořit co nejhezčí náhradu. A tyto obálky spíše vypadají, jako kdyby měly čtenáře odradit :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď práve... a hlavne keď nemajú peniaze, tak by mali ísť cestou minimalizmu, to zvládne aj menej skúsený grafik, no bohužiaľ sa toho nedržia :/

      Odstrániť
  13. Jakože spousta těch obálek (panebože - ta Závist, jakože... proč? jak?) je příšerná o tom není pochyb. Spousta grafiků má schopnosti, které možná předčím i já. Ale co nechápu... proč jim to nikdo neřekne? :D Proč nikde nesedí někdo a neříká: "Hej, ta obálka je příšerná, tohle prostě nemůžeme vydat?" ... Proč? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to by aj mňa zaujímalo :D veď tam musí byť minimálne 5 ľudí, cez ktorých tá hrozná obálka musí prejsť predtým, než ju oficiálne schvália... musí tam vládnuť nejaké rodinkárstvo alebo protekcia alebo niečo také, lebo to nie je možné, aby sa niekto na tú obálku pozrel a reálne povedal, že sa mu páči :D

      Odstrániť
  14. Obálka k českému Mestu kostí ma teda dlho desila a dosť som aj nariekala nad tým, prečo má taký super príbeh na prednej strane taký des :D Vyzerá to ako nevydarený pokus o japonský komiks. :D
    Tá Závisť je tiež hrozná. Keď som tú obálku videla prvýkrát, dosť som pochybovala o tom, že by TOTO chcel mať niekto na poličke. Ale tak no čo. Koľko ľudí, toľko chutí :D Možno sa to niekomu páči. :D Aj keď tie jej oči ma doteraz strašia v tme.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Veď práve :D Ja by som tú knihu asi musela mať otočenú chrbtom alebo niekde zahrabanú, lebo keby sa to na mňa pozeralo z poličky, tak ani nezaspím :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Super článek, po dlouhé době jsem narazil u knižního blogera na zajímavou rubriku. Víc takových článků, má to nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Som rada, že sa páči!Už pracujem na pokračovaní a plánujem aj iné podobné určite ;-)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.