utorok 3. januára 2017

NOČNÝ CIRKUS - ERIN MORGENSTERN


Poetický príbeh Erin Morgensternovej s nenapodobiteľnou atmosférou vás prenesie do do alternatívnej minulosti, kde gentlemani ešte existovali a mágia bola skutočná. 

"Otvárame za súmraku
Zatvárame za úsvitu"

Cirque de reves nie je cirkus ako každý iný. Skladá sa z niekoľkých stanov umiestnených do kruhu a v každom z nich nájdete iné potešenie pre zmysly. Autorka dej prekladá opismi rôznych miest v cirkuse a tak je jeho magická atmosféra pre čitateľa takmer hmatateľná. Nočný cirkus však nie je iba o atmosfére. Nájdete v ňom krásny romantický príbeh o zakázanej láske, ktorý pripomína klasické dramatické diela alebo umelecké alternatívne filmy, ako napríklad Moulin Rouge. 

"Rozdiel medzi súperom a partnerom je len otázkou uhla pohľadu. Keď odstúpiš nabok, tá istá osoba môže byť jedno i druhé, alebo aj niečo celkom iné. Nedá sa vedieť, ktorá tvár je tá pravá. A musíš brať do úvahy aj množstvo iných faktorov, nielen súpera."

Hoci príbeh je pôsobivý, dej nie je najsilnejšou stránkou knihy. Siahodlhé opisy síce podporujú atmosféru, no menej náročného čitateľa nemusia zaujať a zároveň spomalujú plynutie deja. Okrem toho pôsobia niektoré časti knihy chaoticky (čo bolo pravdepodobne autorkiným zámerom), keďže sa v nej stretávame s niekoľkými vzájomne sa prelínajúcimi časovými líniami. Čitateľ tak stále putuje z minulosti do budúcnosti a späť, až má nakoniec pocit, že všetko sa deje akosi nadčasovo.



Postáv je vzhľadom na dĺžku knihy veľa, no viacero si zamilujete hneď od začiatku. Len škoda, že sa viac nedozvedáme aj o ostatných, pretože sú natoľko zaujímavé, že by za to určite stáli.

Celkovo je Nočný cirkus veľmi originálna a atmosferická kniha, ktorá si získa každú poetickú a romantickú dušu, no určite nie je pre každého. Ak však máte chuť ponoriť sa do sveta artistov, kúzelníkov, voňavých nocí a karamelových jabĺk, Nočný cirkus vás prenesie do prostredia, o akom sa vám ani nesnívalo.

Čítali ste Nočný cirkus alebo nejakú inú knihu s podmanivou atmosférou? Čo si o nich myslíte? Dajte mi vedieť v komentároch :3

night


3 komentáre:

  1. Krásna foto! :3
    Ja som čítal Nočný cirkus pred asi tromi mesiacmi (preboha, ten čas ide megarýchlo) a ešte doteraz som z neho pissed off, bola to jednoducho úžasná kniha :-))
    Super recenzia! :)

    Universe of Wonderful books

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeem! :3 Ja som mala tú knihu asi pol roka doma a stále som ju nejako obchádzala, tak konečne som to dohnala :D Hlavne kvôli tomu, že teraz ochvíľku vychádza Caraval a ževraj to má nejaké prvky Nočného cirkusu, tak som chcela byť v obraze :D Tak dúfam, že to bude minimálne rovnako dobré!

      Odstrániť
    2. Ja než som ju prečítal, ležala mi na poličke vyše roka...a ešte som sa jej chcel zbaviť :DD O tom Caravale som počul, zatiaľ to vyzerá veľmi kúl :-)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.