pondelok 12. júna 2017

10 NAŠICH OBÁLOK, KTORÉ SÚ LEPŠIE AKO ORIGINÁL

Po úspechu článkov na tému nevydarených obálok, či už našich (klikni TU) alebo zahraničných (klikni TU), som sa rozhodla ukázať pár prípadov, keď sa to naozaj podarí a obálka prevzatej knihy je vydarenejšia ako pôvodná. Tu je niekoľko príkladov na české a slovenské knihy, v prípade ktorých sa to našim grafikom naozaj vydarilo. (Niektoré grafické návrhy nie sú pôvodne české alebo slovenské, ale prevzaté z inej prevzatej verzie, ktorá bola lepšia ako originál, no väčšina uvedených obálok je zásluha práve našich grafikov.)

1. Mŕtve dievča neklame (13 reasons why) - Slovart



Momentálne veľmi populárna YA kniha, Mŕtve dievča neklame, sa stala témou rozhovorov aj vďaka nedávno vydanému seriálu na Netflixe, ktorý produkovala Selena Gomez. Pôvodná obálka knihy sa mi nikdy nepáčila, možno preto, že nemám rada ľudí na obálkach, keď im vidno do tváre. Mám pocit, že to uberá čitateľa o možnosť vytvoriť si vlastnú predstavu a od zobrazenej postavy je akosi ťažšie sa odosobniť. Aj preto sa vydavatelia takýmto obálkam skôr vyhýbajú. Farebná schéma pôvodnej obálky tiež nie je žiadna výhra, nápis je nevýrazný a tie topánky, čo má slečna na sebe, mi spôsobujú nočné mory.  Zato slovenská obálka je perfektne minimalistická (čo je trend, ktorý sa mi pri obálkach páči najviac), má výraznú farbu a obrázok vystihuje, o čom príbeh vlastne je. Pre tých, ktorí náhodou nevedia - je to príbeh dievčaťa, ktoré spáchalo samovraždu, no predtým nahralo odkazy pre 13 ľudí, ktorí nejako prispeli k jej rozhodnutiu a pásky im odoslala. 

2. Mechanický anjel (Clockwork Angel) - Cassandra Clare - Slovart



Ešte predtým ako som prečítala túto steampunk historickú fantasy sériu, som si vždy v knihkupectve všimla jej obálky. Nádherné a lesklé - vždy ma lákali aspoň zistiť, o čom knihy sú. Nakoniec som neodolala a prečítala som si ju a nebola som sklamaná. Ak máte radi urban fantasy a viktoriánsky Londýn, určite po nej siahnite tiež. Pôvodná obálka (v strede) je oveľa menej výrazná a opäť je na nej človek, ktorému vidno do tváre (-_-). Zároveň má dosť veľa prvkov, ktoré sa však kvôli podobnej farbe takmer zlievajú do seba. Nové vydanie (vpravo) sa mi páči o niečo viac, no naše je stále krajšie (hlavne naživo!).

3. Mesto kostí (a celé naše pôvodné vydanie Nástrojov smrteľníkov) - Cassandra Clare - Slovart



Zostaňme ešte chvíľu pri Cassandre Clare. Jej pôvodné obálky série Mortal Instruments (v strede) veľa ľudí označuje za úplne najhoršie (podľa zoznamu na Goodreads). Mne až tak veľmi nevadia, no preferujem knihy, ktoré nemajú na polovice obálky nahú mužskú hruď. Vlastne radšej žiadnu hruď. Nové vydanie je rovnaké ako pri Pekelných strojoch vyššie - neurazí, no ani neprekvapí. ALE tieto vydania majú nádherné chrbty, ktoré po spojení vytvárajú obrázok, za čo dávam veľa pozitívnych bodov. Naše pôvodné vydanie Nástrojov smrteľníkov je krásne a jednoduché, na obálke má iba nápis a runy, vo farbe, ktorá korešponduje s pôvodným vydaním. Veľmi vydarené! Škoda, že nové slovenské vydanie už tieto obálky nemá, lebo tie nové sa s nimi vôbec nedajú porovnávať (dokonca ich môžete nájsť v mojom článku o najhorších obálkach). Nuž, možno niekedy môžeme dúfať vo vydanie týchto pôvodných. Nádej umiera posledná?

4. Nevypovedané (Unspeakable) - Abbie Rushton - Ikar



Túto knihu som nečítala, tak neviem povedať, nakoľko obálka vystihuje príbeh, no na prvý pohľad ma zaujala štýlom kresby a farbami. Pôvodná obálka nie je najhoršia, páči sa mi na nej hlavne štýl písma, no naša je oveľa krajšia, čo poviete?

5. Mluv  (Speak) - Laurie Halsová Andersonová - YOLi CZ



Contemporary Laurie Halsovej Andersonovej pojednáva o tom, aké to je, keď hovoriť nemá zmysel, no aj o tom, ako hovoriť treba. Pôvodná obálka vystihuje tematiku knihy, no vizuálne je omnoho príjemnejšia česká obálka. 

6. Archiv (Archived) - Victoria Schwab - Cooboo



Pôvodnú obálku tejto fantasy série opäť zatratila tvár, no celkovo je farebne zaujímavá a pravdepodobne by v kníhkupectve upútala moju pozornosť. No pôsobí trošku lacno.Česká obálka vyzerá luxusne a opäť dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Pri obálkach to platí takmer vždy.

7. Ohnivá kázeň (Fire sermon) - Francesca Haigová - Ikar



Dystopické Fantasy, Ohnivá kázeň, ma svojou obálkou totálne dostalo. Je úplne iná ako pôvodné vydanie, má nápad a farebne ladí. Vydania vpravo síce zachovávajú pravidlo minimalizmu a nie sú vôbec zlé, no naša obálka je jednoducho nádherná.


8. Metalurg (Steelheart) - Brandon Samderson - Slovart



Metalurg je perfektné superhrdinské fantasy, ktoré sa rozhodne oplatí prečítať. Pôvodná obálka (druhá zľava) ma však nenadchla. Páči sa mi písmo, no zobrazenie kovu na okraji pôsobí ako z lacnej hry. Jediná edícia, ktoré je naozaj pekná je nové vydanie (vpravo). A samozrejme naše vydanie (vľavo). Záhadná postava srší tajomnom a vertikálny nápis funguje skvelo. 


9. Scarlet - Marissa Meyer - Egmont



Česká obálka druhej časti mesačných kroník je úplne nádherná. Presne takto má vyzerať obálka s postavou - je tam, ale nevidíme jej črty tváre, je tajomná a obklopená temnotou lesa. Hneď nám prináša asociácie s Červenou Čiapočkou, ktorou je táto kniha inšpirovaná. A ak ste nečítali Mesačné kroniky, tak to napravte. Je to vynikajúca scifi/fantasy séria s prvkami klasických rozprávok a postavami, ktoré nebudete vedieť vypustiť z hlavy.

10. Winter - Marissa Meyer - Egmont



Na záver ešte jedna časť Mesačných kroník - tá posledná, Winter. V tomto prípade sa mi páči aj pôvodná (vpravo), no tá česká je úplne iná a rovnako skvelá, ak nie ešte lepšia. A nevadí mi ani ten kúsok tváre. 

Máte nejaké iné obľúbené obálky? Napíšte mi do komentárov! A súdite knihu podľa obalu? Lebo ja sa priznám, že väčšinou áno a niekedy je až trápne, čo som ochotná urobiť pre vydanie s obálkou, ktorú chcem. #struggleisreal 

12 komentárov:

  1. Když jsem viděla ten název článku, tak mě hned jako první napadla ta obálka k 13 Reasons Why. :D Což úplně souhlasím, že ji máte super a strašně se mi líbí, jak vám to ladí k Charliemu! :)
    A koukám, že se ti líbí obálky od Myokard (Nevypovedané a Mluv)! Mě osobně tahle ilustrátorka také hrozně baví a vždycky mám radost, když nějakou její obálku vidím. :) A ještě úplně nejvíc mě nadchlo, když jsem nedávno zjistila, že to ona vytvořila obálku pro knihu The Education of Margot Sanchez! :)
    Jo a vaše obálky ke knihám od Cassandry Clare se mi líbí též! :D :)
    Co se týče přímo původně českých obálek, tak mě hodně baví české nakladatelství Host, ti si s tím fakt dají práci. Např. naprosto zbožňuji obálky ke knihám Město schodů a Město mečů od Roberta Jacksona Bennetta. Líbí se mi i Jiskra v popelu, taky trilogie Stín krkavce od Anthonyho Ryana, či obálka Amerikány. I Argu se ty obálky dost daří (ale mají i slabší chvilky), hlavně jejich spolupráce s Kateřinou Bažantovou je fakt boží - dělá obálky např. ke knihám od Bena Aaronovitche. Celkově si myslím, že ta česká produkce obálek je každým rokem lepší a lepší. :)
    A jo, jak si víc a víc kupuji knihy v angličtině, tak hodně koukám na ty různé edice a vybírám ty, co se mi líbí. :D Třeba knihy od Neila Gaimana preferuji s obálkami a ilustracemi od Chrise Riddella, jop. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím jen s Archivem a Scarlet. :D A Winter je actually převzatá z francouzské edice, ale je fakt pecková. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmm, u Sandersona zbožňuji tu bílou edici a asi ji nikdy nic nepřekoná. Ale Metalurg je fakt krásný, mám doma. :)

    Viděla jsi Mluv v reálu? Fakt se ti líbí? Ta oranžová tam je naprostý kentus. :D Jinak mám ještě docela problém s českou Winter, ale je pravda, že Scarlet se povedla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej, tá oranžová je trošku moc neónová :D ale v tej pôvodnej obálke ma zasa dosť desia tie ústa všade :D

      Odstrániť
    2. Doteď jsem tam viděla jen listy! Tak dík, najednou mi ta původní obálka přijde absolutně geniální. Obrázková hračička! :D

      Odstrániť
  4. Do obálky Scarlet jsem se zamilovala, naše obálka je rozhodně hezčí než originál

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mně se víc než originál líbí obálka Jiskry v popelu :) Přijde mi, že ta naše má v sobě cosi magického, ale u druhého dílu to "něco" osobně postrádám.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Souhlasím maximálně tak s Ohnivou kázní, protože ostatní originální obálky se mi zdají mnohem hezčí :) každému se prostě líbí něco jiného :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvělý článek :) Souhlasím s obálkou Winter, Metalurga, Mechanického prince a Archivu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. rovnako ako teba, aj mňa vždy priťahovali obálky Pekelných strojov... a tak mám takú otázočku- môžem si ich prečítať, aj keď som nečítala Nástroje smrteľníkov? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite! Ono síce je nejaké špeciálne poradie, v ktorom by sa to malo čítať, ale podľa mňa je to úplne jedno ktorou sériou začneš... chronologicky sú Pekelné stroje úplne na začiatku, takže to je podľa mňa ideálne miesto na začatie :D Ale nemusíš sa báť, že by si niečo nepochopila, je to tam dobre vysvetlené, lebo tá hlavná postava sa tiež iba dostáva do toho sveta tieňolovcov :)

      Odstrániť
    2. super :D ďakujem pekne :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.