sobota 3. júna 2017

PREČÍTANÉ ZA MÁJ 2017 // MINIRECENZIE


Všetky knihy, ktoré som prečítala v máji v chronologickom poradí!

1. A Court of Wings and Ruin (ACOTAR #3) - Sarah J. Maas



Počet strán: 699
Dátum vydania: 2.5.2017 (Bloomsbury)
Hodnotenie na GR: 4,59/5*
Moje hodnotenie: 3,8/5*

Toto bola pre mňa (a mnohých iných) rozhodne najočakávanejšia kniha roka. Sarah J. Maas je zárukou kvality, no tentokrát asi doplatila na nedostatok času, ktorý na písanie mala. Kniha však  nie je zlá, no predchádzajúcej časti nesiaha ani po päty. Dej je miestami strašne rozťahaný (scéna zo zasadania, ktorá sa vlečie cez niekoľko kapitol) a romantické napätie medzi hlavnými postavami úplne vymizlo. Feyre je omnoho pasívnejšia ako by som chcela. Našťastie všetko zachraňujú iné postavy (hlavne Nesta) a štýl písania, ktorý je vecný, no dostatočne detailný a má typické "Maasovské" čaro. Knihe rozhodne chýba niekoľko kôl editovania a škrtania. A možno aj prepisovania. Čo bohužiaľ autorka nemala, keďže momentálne produkuje aj dve knihy ročne, čo je pri ich počte strán rozhodne príliš veľa. Osobne by som radšej mala jednu knihu za dva roky, ktorá mala čas dozrieť a nebola v ničom uponáhľaná. Lebo táto bohužiaľ bola. 


2. Dumplin´ - Julie Murphy



Počet strán: 384
Dátum vydania: 15.9.2015 (Balzer and Bray)
Hodnotenie na GR: 3,87/5*
Moje hodnotenie: 3/5*

O existencií tejto knihy viem už dlhšie, no k čítaniu ma dohnala informácia o jej filmovom spracovaní, v ktorom sa objaví Jennifer Aniston. A dej mal byť o typických amerických súťažiach krásy. A pozitivite k svojmu telu. Tu však opäť nemôžem súhlasiť.
Hlavná hrdinka, Willowdean Dickson, je typická teenegerka s pár kilami navyše, no jej matka (vo filme Jennifer Aniston) je bývalou kráľovnou krásy a spomínané súťaže aj každoročne organizuje. Svoju dcéru prezýva Dumplin´  - niečo ako Pampúšik. To nie je veľmi pekné! No ale poďme ďalej. Kniha má pozitívne zobrazovať vzťah k telu. Kde??? Ako? Willowdean spomína svoje telo a rozmýšľa o všetkom, čo je na ňom zlé takmer na všetkých 384 stranách. Dokonca odmietne chlapca, ktorý sa jej páči len preto, lebo sa bojí, čo by povedali ľudia, keby ju s ním videli (v zmysle, že je na neho príliš tučná). ??? Pre mňa by bola kniha pozitívna, keby sa hmotnosť hlavnej hrdinky neriešila vôbec. Nie je predsa jedno koľko kíl majú hrdinovia, aby mohli zažívať všetky bežné teenegerské zážitky? 

3. Last Night I Sang to the Monster - Benjamin Alire Sáenz



Počet strán: 239
Dátum vydania: 1.9.2009 (Cinco Puntos Press)
Hodnotenie na GR: 4,18/5*
Moje hodnotenie: 2,3/5*

Benjamin Alire Sáenz je u nás známy hlavne kvôli jeho knihe Aristoteles a Dante objavujú tajomstvá vesmíru. Táto kniha je však niečo z úplne iného súdka. Ide o myšlienky a pocity človeka, ktorý sa snaží vymaniť zo závislosti a zlepšiť svoj život. Zobrazuje všetky možné druhy utrpenia, ktoré mladý človek môže zažiť a preto je veľmi citovo náročná. Zároveň nemá takmer žiadny dej, čiže ak preferujete dejovo orientované knihy, túto radšej vynechajte. Je napísaná dobre, no mňa bohužiaľ neoslovila tak ako iných čitateľov. 


4. The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender - Leslye Walton



Počet strán: 320
Dátum vydania: 1.1.2014 (Candlewick Press)
Hodnotenie na GR: 4,12/5*
Moje hodnotenie: 4/5*

Táto kniha je niečo podobné, ako keby ste zmiešali atmosféru Forresta Gumpa s Radou nešťastných príhod. Rozpráva príbeh štyroch generácií žien z rodiny Lavenderovcov, až po najmladšiu, Avu, ktorá sa narodila s párom obrovských krídiel. Ak vám sedí magický realizmus, toto je presne kniha pre vás. Hlavnou témou je láska vo všetkých podobách a utrpenie, ktoré so sebou prináša. Kniha je veľmi melancholická, no nie je príliš smutná, má dokonca takmer humorný podtón, čiže sa číta veľmi príjemne. 

5. A Wrinkle in Time - Madeleine L´Engle



Počet strán: 211
Dátum vydania: 1962
Hodnotenie na GR: 4,04/5*
Moje hodnotenie: 4/5*

Každý mesiac sa snažím prečítať jednu klasiku a tentokrát to bola A Wrinkle in time. Populárny detský príbeh o cestovaní v čase a priestore a dobrodružstvách v krajinách cudzích bytostí a civilizácií. A s prvkami dystopie, čo ma veľmi príjemne prekvapilo. Kniha tiež obsahuje slušnú dávku fyziky a múdrych detí, čiže za mňa rozhodne odporúčam.


6. Flame in the Mist - Renee Ahdieh



Počet strán: 393
Dátum vydania: 16.5.2017 (Putnam´s Son Books)
Hodnotenie na GR: 4,11/5*
Moje hodnotenie: 5*

Ďalšou očakávanou novinkou tohto mesiaca bol retelling rozprávky o Mulan, Flame in the Mist. Táto kniha mi vyrazila dych a preto mám na ňu aj podrobnú recenziu - TU. Určite sa oplatí prečítať si ju, ak máte radi knihy so silnými ženskými hrdinkami a s nádherným prostredím Japonska.


7. Dark Matter (Temná hmota) - Blake Crouch



Počet strán: 342
Dátum vydania: 26.7.2016
Hodnotenie na GR: 4,11/5*
Moje hodnotenie: 5*

Temná hmota je jedna z tých kníh, ktorá vám nedá spávať, kým ju nedočítate. Napínavý scifi thriller o možnosti existencie paralelných svetov vás vydesí a zostane s vami dlho po prečítaní. Kompletná recenzia TU


8. Scarlet (Mesačné kroniky #2) - Marissa Meyer



Počet strán: 454
Dátum vydania: 5.2.2013
Hodnotenie na GR: 4,3/5*
Moje hodnotenie: 4,5/5*

Scarlet je druhou časťou Mesačných kroník, populárnej série scifi rozprávkových retellingov Marissy Meyer. Zatiaľčo prvá časť, Cinder, bola založená na príbehu o Popoluške, Scarlet sleduje námet rozprávky o Červenej čiapočke. Musím sa priznať, že Cinder som zhltla na jeden dych už pred niekoľkými rokmi, no do Scarlet som sa dlho nevedela poriadne začítať a nakoniec som to vtedy aj vzdala. Teraz som jej dala druhú šancu a vôbec nerozumiem, čo mi predtým vadilo, lebo som ju prečítala takmer na jedno posedenie. Postavy sú skvelé, aj staré aj nové, niektoré sú dokonca veľmi vtipné. Dej má rýchly spád a štýl písania je perfektný. Retellingová časť je však v tomto prípade založená skôr na elementoch príbehu ako na deji samotnom (na rozdiel od už spomínanej Cinder), čo však bolo príjemnou zmenou a nebolo vôbec na škodu. Ak ste ešte nečítali mesačné kroniky, tak bežte do kníhkupectiev!

Celkový súhrn vyzerá takto:
Počet prečítaných kníh: 8
Žánre: fantasy 3, scifi 2, klasika 1, magický realizmus 1, contemporary 1
Najobľúbenejšia kniha: Dark matter
Najmenej obľúbená kniha: Last night I sang to the monster
Klasika mesiaca (knižná výzva): A Wrinkle in Time

Čo ste čítali vy? Zaujala vás nejaká z týchto kníh? Dajte mi vedieť! :3

3 komentáre:

  1. Z tohto mám určite zálusk na Mesačné kroniky a na Sarah, len pred sebou tlačím množstvo iných čitateľských plánov :-)

    Tento mesiac inak tiež menej, ale mala som aj menej času, aj som čítala ťažké knihy (tri z nich mám vlastne stále rozčítané, takže tie ani nedávam do celkového zoznamu)

    Ale teda:
    1) Terezínsky deník (Eva Roubíčková) - unikátne dielo mladej dievčiny z Terezína počas druhej svetovej vojny, ktorý je priamym dielom z tej doby (teda nie písaný "post" ako veľa iných). Eva bola presne ten typ, ktorý mohol prežiť v nevyhladzovacom koncentračnom tábore - bola mladá, silná, vedela pracovať, mala nezlomného ducha a riadnu dávku šťastia.

    2) Mechanická princezná (C. Clare)- dočítala som trilógiu a bola som z nej príjemne prekvapená. Samotný štýl autorky mi až tak v tejto trilógii nevyhovoval, na druhej strane, prostredie a celá časť okolo parabataistva bola super, takže suma sumárum neviem, či to nebola aj najlepšia knižka, ktorú som od nej čítala, hoci som pol knihy vlastne čakala čo sa stane a kedy sa to konečne stane.

    3) In Nomine Mortis (Guy Rademacher) - historický román so zaujímavou zápletkou a celkom slušným prevedením, ale niečo tam strašne škrípalo, takže za mňa asi druhýkrát nie. Rozuzlenie ma vôbec nedojalo, začiatok bol nudný a hlavný hrdina naivný, hoci mu to celkom myslelo (a bol na to náležite hrdý, aby sa vzápätí zľakol či svojou pýchou na seba nespáchal smrteľný hriech... ach).

    4) Chlapec na vrchole hory (John Boyne) - re-reading v rámci mojej súkromnej prípravy na besedu s autorom.

    5) Chlapec v pásikavom pyžame (John Boyne) - kúpené, podpísané a prečítané večer po besede. Obe knihy sú výborné, Boyne vie, ako pritiahnuť mladého čitateľa, hoci jeho myšlienky sú dospelé a páči sa mi jeho téza, že ťažké témy nie sú len pre dospelých.

    6) Vytrvalost - pozoruhodný život a doba Emila Zátopka (Rick Broadbent) - toto bola úžasná kniha. Na Zátopka mám slabosť, súvisí to s nejakými osobnými vecami a toto dielo je nielen o ňom, ale aj o jeho spolubežcoch plus autor podáva obraz doby. Hrá trochu na city, ale v tomto prípade je to úplne v poriadku. Odporúčam každému.

    7) Aye-aye a já (Gerald Durrell) - v rámci výzvy, ďalší re-reading. Je to jedna z mnohých kníh o výpravách Geralda Durrella sa rôznymi zvieratami do rôznych častí sveta. Tento raz na Madagaskar sa zaujímavými aye-aye, čo sú zvieratká podobné lemurom. Durrell má svojský štýl, humor, riadnu dávku irónie i kritiky, ale vždy si zachováva láskavý podtón. A jeho prácu vo svete zoologických záhrad a ochrany druhov zvierat asi napodobní málokto, ale dal krásny návod mnohých ďalším.

    8) Krvavé země (Timothy Snyder) - na toto asi nie sú vhodné slová. Snyder opisuje obdobie 1932-1945 na území, ktoré nazval krvavým, vymedzuje ho, vysvetľuje a počíta, až kým sa nám z toho nezatočí hlava. Na konci nezabudne pripomenúť že každé číslo predstavuje mŕtveho človeka. Konkrétneho človeka.

    Takže tento mesiac za 8 (aj keď úplný koniec Snydera som dočítala až v júni, ale rátam ho sem) a až na In Nomine Mortis to bola fakt skvelá jazda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pozerám, že mi tam 2x skočilo "sa" namiesto "za" :-D asi je mi priteplo :-)

      Odstrániť
    2. Pekný výber! Mechanickú princeznú mám tiež rada, hlavne ten koniec bol úplne dojemný :3 Ďakujem za skvelé tipy!

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.