štvrtok 3. augusta 2017

DAUGHTER OF THE BURNING CITY - AMANDA FOODY // RECENZIA



V súčasnosti vychádza toľko Young Adult fantasy kníh, že je ťažké nájsť nejakú, ktorá by netrpela typickými trópmi tohto žánru - ako napríklad prehnaná láska na prvý pohľad alebo hlavná hrdinka s magickými schopnosťami, ktoré zachránia celý svet. Amanda Foody sa však vybrala inou cestou, za čo jej budú rozhodne vďační všetci čitatelia, ktorí síce majú radi YA, ale už ich nebaví čítať to isté stále dokola.

"Dcéra horiaceho mesta" je o putujúcom festivalom meste, ktorého obyvatelia ovládajú rôzne magické triky. Čiže ak patrí Nočný cirkus alebo Caraval k vaším obľúbeným knihám, atmosféra tejto bude presne podľa vášho gusta. Hlavnou hrdinkou je Sorina, ktorá má schopnosť vytvárať ilúzie, dokonca ilúzie ľudí, ktorí po vytvorení dýchajú a žijú vlastným životom. Tieto ilúzie sa stávajú jej rodinou a kolegami v iluzionistickom predstavení. Keď sa však stávajú po jednom cieľom neznámeho vraha, Sorina rýchlo pochopí, že celá jej rodina je v ohrození. Ale kto zabíja ilúzie, ktoré by nemali byť schopné zomrieť?



Sorina nie je typická YA hrdinka. Jej schopnosti nezachraňujú svet, ani nie sú v danom prostredí extra výnimočné. Nie je v ničom vyvolená, ani stratená princezná, ani vyhlásená kráska, ani nič podobné. Čo je veľmi osviežujúce čítanie. Ak by nemala schopnosť vytvárať ilúzie, dokonca by ste mohli povedať, že pôsobí úplne reálne. O takých postavách čítam najradšej, lebo ich konanie dáva zmysel  a viem sa s ním stotožniť.

Čo sa týka ostatných postáv, tak autorka naozaj nesklamala a do pomerne krátkej knihy sa jej podarilo zakomponovať veľké množstvo postáv, ktoré sú všetky originálne a ľahko zapamätateľné. Bohužiaľ mnohé z nich nemali dosť priestoru, keďže kniha má necelých 400 strán. Bolo by zaujímavé vidieť, ako by autorka rovnaký príbeh rozpracovala, keby mala strán dvakrát toľko. A to si hovorím málokedy, väčšinou mi pripadá, že príbeh je rozťahaný a autor mohol kľudne nejakú časť vyhodiť pri editovaní. Tu je to presne opačný prípad. Amanda Foody vytvorila neuveriteľne komplexné prostredie, s politikou, intrigami a plnohodnotnými postavami, ktoré by ľahko obstáli aj ako oveľa objemnejšie dielo. Zatiaľ bohužiaľ nie sú ohlásené ani žiadne pokračovania, a aj keď záver knihy bol ukončený dobre, ak by autorka chcela, pokračovať v príbehu by nebol problém. 

Najviac ma však na knihe prekvapil dej, ktorý bol originálny a nedalo sa vôbec predpokladať, ktorým smerom sa autorka vydá. 

Čiže ak vás láka prostredie s vôňou varenej kukurice a cukrovej vaty, a ktoré je navyše plné mágie, táto kniha naplní všetky vaše očakávania. A možno ich dokonca aj prekoná!

Názov: Daughter of the burning city
Autor: Amanda Foody
Dátum vydania: 25.7.2017 v AJ 
Diel: 1 z 1 (zatiaľ)
Počet strán: 384
Hodnotenie na Goodreads: 3,82/5* (350+x)
Moje hodnotenie: 4,5/5*


2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Kniha mě láká od té doby, co jsem ji viděla na fotkách u Fairylootu :) A po tvé recenzi jsem si už jistá, že si ji jednoduše musím přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Určite si ju prečítaj, dúfam, že sa ti bude rovnako páčiť :3

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.