piatok 8. septembra 2017

PREČÍTANÉ ZA AUGUST 2017 // MINIRECENZIE



1. Daughter of the Burning City - Amanda Foody



Počet strán: 384
Žáner: YA fantasy
Dátum vydania: 25.7.2017 (ANG)
Hodnotenie na GR: 3,82/5* (900+x)
Moje hodnotenie: 4,5/5*


Daughter of the Burning city je perfektnou voľbou pre všetkých, ktorým učarovala atmosféra Caravalu alebo Nočného cirkusu. Tentokrát je putovný nielen cirkus, ale celý festival, obrovské mesto, v ktorom mágia funguje - a prekvitá. Hlavná postava, Sorina, vie vytvárať ilúzie, ktoré sú natoľko realistické, že po vytvorení vedia žiť vlastným životom. Táto časť bola pre mňa na začiatku nepochopiteľná, no netrvalo dlho a mechanizmy sveta som nakoniec ovládala. Najlepšie na knihe je však to, že hoci patrí YA (Young Adult), nevyužíva takmer žiadne typické YA trópy alebo klišé a dej nie je predvídateľný. Je aj omnoho temnejšia ako väčšina kníh tohto druhu - hlavnou dejovou líniou je vyšetrovanie záhadných vrážd. 

2. The Circle (Kruh) - Dave Eggers



Počet strán: 493
Žáner: Sci-fi, dystopia
Dátum vydania: 2013 (ANG), 2015 (CZ), 2015 (SK)
Hodnotenie na GR: 3,46/5* (131 000+x)
Moje hodnotenie: 2,5/5*


Priznám sa, že po tejto knihe som siahla jedine kvôli filmu s Emmou Watson, ktorý nedávno vyšiel, lebo som chcela najskôr poznať jeho predlohu. Kruh je obrovská spoločnosť, ktorá vlastní viac. než by mala a s pomocou najnovších technológií posúva hranice ľudských možností. Otázne je, kedy už technológia prekračuje hranice a koľko súkromia sú ľudia ochotní obetovať pokroku. Čítať o všetkých možných vynálezoch a o tom, ako by zlepšili kvalitu života bolo zaujímavé, no kniha mala aj viacero nedostatkov. Postavy boli veľmi pasívne, hlavná hrdinka takmer ani nerozmýšľala sama, ale preberala všetky názory iných. Najviac mi však vadilo, že čítanie tejto knihy vo mne vyvolávalo obrovský stres. Prečo? Opisuje totiž všetky možné úkony hlavnej hrdinky, ktoré musela vykonávať ako zamestnanec kruhu. A to veľmi detailne. Všetky monitory, ktoré sledovali jej úspešnosť, povinné využívanie sociálnych sietí, proste stále na ňu niečo niekde pípalo a svietilo a nakoniec aj tak dostala vynadané od šéfa, že sa málo zapája do aktivít. Pre mňa nočná mora. Vo filme zmenili dosť veľa vecí, hlavná hrdinka mala úplne inú povahu a záver bol tiež diametrálne odlišný. Celý článok o tom nájdete TU.


3. Isla and the Happily Ever After (Isla a šťastné konce) - Stephanie Perkins




Počet strán: 339
Žáner: romantika, YA contemporary
Dátum vydania: 2014 (ANG), 2015 (CZ)
Hodnotenie na GR: 4,1/5* (77 000+x)
Moje hodnotenie: 3/5*


Posledný diel zo sladko-zaľúbenej série od Stephanie Perkins ma trošku sklamal. Síce sa znova ocitáme na internátnej škole v Paríži, všetko bolo až prehnane sladké (čo bola síce aj prvá časť - Anna and the french kiss, ale tam to bolo akosi vyváženejšie). Ako ľahké čítanie na leto môže byť, ale žiadne zázraky nečakajte.


4. Unwind (Uvoľnení) - Neal Shusterman



Počet strán: 335
Žáner: YA dystopia
Dátum vydania: 2007 (ANG), 2016 (SK)
Hodnotenie na GR: 4,18/5* (153 000+x)
Moje hodnotenie: 5/5*


Ja dystopie môžem. Tie najznámejšie, ako Hry o život alebo Divergencia, patrili k prvým sériám, ktoré som prečítala. No v súčasnosti je ťažké nájsť nejaké dobre napísané a originálne, ktoré sa jedna na druhú nepodobajú ako vajce vajcu. Ale konečne sa to podarilo. Neal Shusterman napísal sériu, ktorá môže hravo konkurovať tým už spomínaným. A v niečom ich možno aj prekonáva. Unwind sa odohráva vo svete, kde po obrovských vojnových konfliktoch medzi hnutiami pro-life a pro-choice prišlo k dohode, že namiesto potratov, nechcené deti budú môcť byť "uvoľnené", kedykoľvek medzi ich 13. a 18. rokom života. Byť uvoľnený znamená byť rozobratý na kúsky, stať sa ultimátnym darcom orgánov. Hlavnou postavou príbehu je Connor, ktorý je na úteku pred uvoľnením, ktoré podpísali jeho rodičia ako trest. Kniha je napísaná perfektne, z viacerých uhlov pohľadu, s viacerými dejovými líniami, ktoré spolu vytvárajú epické dielo, rozhodne hodné pozornosti.

5. Wake of Vultures - Lila Bowen




Počet strán: 342
Žáner: YA western, fantasy
Dátum vydania: 2015 (ANG)
Hodnotenie na GR: 3,96/5* (2250+x)
Moje hodnotenie: 1/5*


Keď som sa dozvedela, že táto kniha je upírsky western, hneď som ju brala do rúk. No počiatočné nadšenie ma rýchlo opustilo. Postavy nemali žiadnu hĺbku, dialóg bol stupídny, všade samé klišé a dej nedával zmysel. S týmto názorom som však v menšine, lebo kniha má na Goodreads veľmi vysoké hodnotenia, dokonca dostala 5* od niektorých z mojich obľúbených autorov. A 5* jej dal aj Patrick Rothfuss (autor populárnej fantasy série Meno vetra). Sto ľudí, sto chutí!

6. Unwholly (Unwind #2) - Neal Shusterman




Počet strán: 416
Žáner: YA dystopia
Dátum vydania: 2012 (ANG)
Hodnotenie na GR: 4,25/5* (37 000+x)
Moje hodnotenie: 5/5*


Jednoducho viete, že séria je dobrá, keď za jeden mesiac prečítate viac než jednu jej časť. Tak som aj ja neodolala druhej časti Uvoľnených a zostala som z tejto série rovnako nadšená! Stretávame známe postavy, no aj niekoľko nových, ktoré sú rovnako skvelé. Dej je nepredvídateľný a záver ma prinútil hneď siahnuť po ďalšej časti...

7. The Good Daughter - Karin Slaughter




Počet strán: 528
Žáner: thriller, crimi, adult, mystery
Dátum vydania: 8.8.2017 (ANG)
Hodnotenie na GR: 4,24/5* (7 000+x)
Moje hodnotenie: 4,5/5*


Keďže som nechcela prečítať celú Unwind sériu za týždeň (aby mi vydržalo dlhšie tešiť sa na ňu), tak som sa prinútila siahnuť po niečom inom. Vybrala som si thrillerovú novinku, ktorá vyšla v angličtine len 8.8. a napriek veľmi pozitívnym recenziám som nemala vysoké očakávania. Veď viete ako to s thrillermi chodí. Všetci tvrdia, že je to ďalšie Gone Girl a nikdy to nie je pravda. Ani tu to nebol ten prípad, ale kniha bola skvelá, a čo je pri thrilleroch najdôležitejšie - nepredvídateľná. Príbeh sa odvíja okolo dvoch dejových línií - prvou je zločin z minulosti, v ktorom útočníci držali v lese so zbraňou dve sestry, no iba jednej sa podarilo uniknúť... Druhá dejová línia sa odohráva v prítomnosti a jej centrom je streľba v škole, ktorá si vyžiadala niekoľko obetí, no niektoré detaily akosi nesedia... Jednoducho napínavé čítanie,  ktorého vám bude behať mráz po chrbte a miestami budete znechutení. Ale v dobrom.

8. Unsouled (Unwind #3) - Neal Shusterman




Počet strán: 404
Žáner: YA dystopia
Dátum vydania: 2013 (ANG)
Hodnotenie na GR: 4,23/5* (19 000+x)
Moje hodnotenie: 4/5*

... a tak som neodolala a pustila som sa aj do tretieho pokračovania Uvoľnených. Zatiaľčo bola táto časť stále skvelá, páčila sa mi o niečo menej ako dve predchádzajúce. Ale iba o trošku. O taký malý chĺpok menej. Pôsobila totiž trošku ako predvoj k záverečnej časti, ako príprava na veľké finále, ktorého sa neviem dočkať!

9. Wonder Woman: Warbringer - Leigh Bardugo





Počet strán: 384
Žáner: YA fantasy
Dátum vydania: 29.8.2017 (ANG)
Hodnotenie na GR: 4,26/5* (19 000+x)
Moje hodnotenie: 2/5*


Jedna z najočakávanejších kníh roka, Wonder Woman od autorky Griše a Six of Crows, bola pre mňa obrovským sklamaním. Možno som mala príliš veľké očakávania alebo som bola ovplyvnená filmovým spracovaním Diany, no knižná adaptácia bola jednoducho krokom vedľa. A to hneď z niekoľkých dôvodov:
1. Zo štýlu písania by ste neuhádli, že knihu napísala Leigh Bardugo. Štýl je detinský a miestami sa podobá na zlú fanfikciu. Keby som nevedela, kto je autorom, stavila by som sa, že to je Rick Riordan, lebo postavy a dej nesú veľmi veľa znakov jeho kníh (grécka mytológia, hrdina zistí, že je "potomok bohov" a má zvláštne schopnosti, hrdinovia sa musia dostať na určité miesto do určitého času, lebo svet bude v ohrození, postavy sú teenageri, veľa narážok na modernú pop-kultúru, magické pomôcky... etc etc).
2. Kniha sa nečíta ako epické superhrdinské fantasy, ale ako podpriemerné middlegrade (t.j. knihy určené mladším -násť ročným)
3. Dej je predvídateľný, veľmi predvídateľný a miestami kopíruje film, čo netuším, či bolo zámerné, ale každopádne je to zvláštne (a nepáči sa mi to), hlavne keď kniha má inú zápletku
4. Postavy sú nudné a je ich zbytočne veľa
Napriek mojím pripomienkam, však kniha dostáva veľmi vysoké hodnotenia, čiže je možné, že vám sa páčiť bude. Ak však máte podobný vkus ako ja (alebo vám vadia v knihách rovnaké veci), prečítajte si radšej niečo iné. Napríklad autorkiných Šesť havranov, ktorí práve vyšli v preklade. Tí rozhodne stoja za to!

Celkový súhrn vyzerá takto:
Počet prečítaných kníh: 9
Žánre: fantasy 3,  scifi 1,  contemporary 1 , krimi 1, dystopia  3
Najobľúbenejšia kniha: Unwind
Najmenej obľúbená kniha: Wake of the Vultures


Čo ste čítali vy? Zaujalo vás niečo z môjho zoznamu? Dajte mi vedieť! :3

7 komentárov:

  1. Já četla Unwind loni na jaře (česky to vyšlo jako Bez šance) a stejně jako ty jsem byla nadšená. Bohužel to zatím nevypadá, že by Knižní klub chystal další díl (ačkoli mi asi před rokem na dotaz psali, že jednají o právech. Tak to asi nedopadlo.) Na Kruh se výhledově chystám. :)
    Za srpen se mi do ruky dostala třeba Růže a dýka, Nebudete se bát ničeho zlého a Losing It (nedočetla jsem). Myslím, že je to všechno. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by bola škoda, keby to nakoniec nevydali :/ Lebo je to lepšie ako veľa vecí, ktoré vychádzajú stále, hlavne v rámci YA :D lebo v slovenčine to už asi nevyjde ďalej, už som aj videla tú prvú časť vo všelijakých výpredajoch... škoda škoda :/ A držím palce, nech sa Kruh páči!

      Odstrániť
    2. No, tak podle Databázeknih.cz to vypadá, že opravdu nic nebude. Ale zato by u nás příští rok měla vyjít kniha Scythe.
      Děkuji. :)

      Odstrániť
    3. To som tiež čítala a je to úplne super! Neal Shusterman sa asi pomaly zaraďuje k mojim najväčším obľúbencom :D Zatiaľ som bola všetkým od neho iba príjemne prekvapená

      Odstrániť
  2. Už dva dni sa chystám Ti sem postnúť svoj klasickú súhrn a nemôžem sa k tomu dokopať :-D z Tvojho zoznamu som nečítala nič, ale chcela by som skúsiť Uvoľnených :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež som mala z Isly taký zbytočne presladený pocit.:D A super, že sa ti Unwind páčilo, s tvojím názorom súhlasím... Len neviem, či sa dostanem k ďalším dielom, mala som po dočítaní jednotky taký uzavretý pocit.:D Inak som z tvojho zoznamu nič nečítala. Upírsky western znel fajn, ale tuším si ho nechám ujsť.:D A na WW sa chystám, tak som zvedavá, či sa mi to bude páčiť - Six of Crows zbožňujem, ale teraz neviem, čo čakať od WW.:D Už film ma trochu sklamal, takže by ma fakt potešilo, keby táto kniha dopadla lepšie.:P

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.