sobota 24. marca 2018

MÁGIA A SANKT PETERBURG - THE CROWN´S GAME - EVELYN SKYE // RECENZIA


"Vika Andreyeva vie privolať sneh a zmeniť popol na zlato.
Nikolai Karimov vidí cez steny a vie vytvoriť mosty zo vzduchu.

Obaja sú kúzelníci - jediní dvaja v Rusku - a so stúpajúcou hrozbou od Osmanskej ríše a Kazachov, cár potrebuje mocného kúzelníka na svojej strane. A tak zaháji Kráľovu hru, najdôležitejšiu skúšku, akou kúzelník musí prejsť. Víťaz sa stane kráľovským kúzelníkom a cárovým najbližsím radcom. Porazený zomrie."


The Crown´s Game je kniha, ktorú nebudete mať problém prečítať na jedno posedenie. Jej atmosféra je úplne čarovná a miestami pripomína Nočný cirkus, Caraval alebo Heartless (Bez srdce). Celá je popretkávaná kúskami mágie.

Hneď z úvodu je však kniha dosť predvídateľná, čo môže čitateľ vnímať ako negatívum. Keď sa k tomu pridá aj niekoľko klišé trópov, môže mať dokonca chuť knihu odložiť, no to by bola chyba. Lebo po pár desiatkach strán zrazu všetko dáva oveľa väčší zmysel a dej už nie je zďaleka tak predvídateľný.

Prostredie knihy je jednoducho magické. Sankt Peterburg príbehu dodáva romantickú atmosféru a autorka ho dokázala opísať veľmi detailne a živo, takže čitateľ môže takmer cítiť vôňu mesta. V knihe nájdete aj množstvo opisov jedla, úvodná scéna sa dokonca odohráva v pekárni, čo tiež pridáva atmosfére niečo navyše.

Postavy boli vykreslené zaujímavo a podrobne, ani absencia typického záporáka nebola vôbec na škodu. V popredí deja je trojica postáv - Vika, Nikolai (kúzelníci z úvodu) a Pasha, cárovič, ktorý je zároveň Nikolaiovým najlepším priateľom. Medzi postavami vznikajú v priebehu deja zaujímavé a prepletené vzťahy, ktoré niekedy síce hraničia s klišé, no autorka z toho nakoniec vyšla so cťou.


No ani vedľajšie postavy nezaostávajú. Mojou obľúbenou bola Galina, Nikolaiova patrónka, ktorá je mierne vulgárna a nepríjemná žena v stredných rokoch, ktorej ide iba o svoje vlastné záujmy, no ani sa s tým netají. (A predstavovala som si ju ako Mariah Carey :D )

sassy mariah carey GIF

Pre viacerých čitateľov bola najproblematickejšia na kniha jej romantická zápletka. Pre mňa to problém nebol, hoci väčšinou som voči romantike veľmi kritická. Ono totiž tá romantická zápletka nie je vôbec úplne v popredí deja a nie je ani prehnaná. Áno, vyskytuje sa tu tak kritizovaná láska na prvý pohľad, no je skôr platonická. Neodohráva sa žiadne "ach bože milujem ťa, vezmime sa, majme deti, ujdime spolu... a ako sa to vlastne voláš?", skôr niečo v zmysle "hmm celkom sa mi páčiš, škoda, že jeden z nás musí zomrieť, bolo by lepšie keby sa tomu dalo nejako vyhnúť...". Takže tak. Nič intenzívne, pri čom by ste museli prevracať očami. Za zmienku však ešte stojí, že áno, aj v tejto knihe máme milostný trojuholník, teda skôr milostný štvorec, no dej nikdy príliš neprezrádza, ktorým smerom sa veci budú uberať, takže to tiež nie je až také otravné, ako by sa mohlo zdať (alebo ako väčšinou v knihách milostný trojuholník otravný býva).

Celkovo ma kniha príjemne prekvapila. Ak hľadáte ľahké atmosferické YA, ktoré vo vás vzbudí nejaké emócie, a v ktorom vám osud postáv nebude ukradnutý, The Crown´s Game je pre vás možno to pravé.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.