štvrtok 7. júla 2016

NEPOPULÁRNE NÁZORY NA KNIHY

Sto ľudí - sto chutí. To platí v každej oblasti, bez výnimky kníh. Preto sa niekedy stane, že názor väčšiny pokladáme za nepochopiteľný. Tu je niekoľko príkladov mojich nie až tak populárnych názorov na niektoré knihy podľa tagu, ktorý už nejakú dobu koluje na Youtube.

1. Populárna kniha alebo séria, ktorá sa mi nepáčila

Meno vetra (Patrick Rothfuss) – Túto knihu som začala čítať z niekoľkých dôvodov – mala nezvyčajne vysoké hodnotenie na goodreads (4.55/5 a hodnotilo ju 350 000 ľudí) a počula som, že v deji sa nachádza čarodejnícka škola (beriem čokoľvek na zmiernenie abstinenčných príznakov z nedostatku Harryho Pottera). Táto časť knihy bola dokonca celkom dobrá, no pomalý rytmus deja, zle napísaná milostná zápletka a príliš vysoké očakávania spôsobili, že Meno vetra u mňa skončilo v kategórií podpriemerné. Napriek tomu musím vyzdvihnúť niektoré vedľajšie postavy, ktoré boli zaujímavejšie ako hlavný hrdina – toho som mala niekedy chuť prefackať (vlastne celkom často). Ak však obľubujete žáner high fantasy, je možné, že sa vám kniha páčiť bude . Pre mňa slabé 3 z 5 hviezdičiek. 

2. Populárna kniha alebo séria, ktorá sa väčšine ľudí nepáči, ale mne sa páčila

Hostiteľ (Stephanie Meyer) – V tomto prípade nejde ani o až tak veľmi nepopulárnu knihu (3,75/5 na goodreads), ako o celkovú nedôveru voči autorke, ktorá je zodpovedná za mnohými nenávidený a mnohými milovaný Twilight. Práve kvôli tejto sérií je často podceňovaná a v prípade iných kníh jej čitatelia nedávajú šancu – čo je chyba. Hostiteľ je skvelý dystopický sci-fi príbeh s romantickou zápletkou, ktorý vás bude držať v napätí od začiatku do konca. Preto bol pre mňa bezpochyby hodný 5 z 5 hviezdičiek.

3. Ľúbostný trojuholník, kde hlavná postava skončila s nesprávnou osobou alebo OTP (Original true pairing), ktoré sa mi nepáčilo (SPOILER)

Harry Potter -  Odkedy som čítala Harryho pretieklo už v riekach mnoho vody a slnko zapadlo mnohokrát, no doteraz cítim krivdu, že Harry skončil s Ginny. Neviem z akého dôvodu mi to bolo tak strašne proti srsti. Možno sčasti pretože som ho vždy videla s Hermionou, no pri každej romantickej scéne s Ginny sa mi ježili chlpy. S Ronom a Hermionou som sa časom zmierila, ale Harry a Ginny? 

reaction no angry never daniel radcliffe

4. Populárny žáner, po ktorom takmer nikdy nesiaham

Romantika patrí k veľmi populárnym žánrom, hlavne medzi ženami, no mňa zatiaľ neoslovila. Dokonca mi niekedy vyslovene vadia romantické zápletky v iných žánroch. Keď je však romantická zápletka dobrá, tak zahreje aj moje ľadové srdce.

5. Populárna postava, ktorú som nemala rada

Jace (Nástroje Smrteľníkov – Cassandra Clare) – Táto séria patrí k mojim obľúbeným, no v jej začiatkoch mi Jace veľmi neimponoval. Namyslený arogantný so zjavnými sklonmi k narcizmu – aj keď sú väčšinou takéto vlastnosti obranou nositeľa voči nechceným emóciám a chápem prečo takéto postavy v literatúre vždy budú, v prípade Jace-a mu to akosi neviem odpustiť.

6. Populárny autor, s ktorým sa neviem stotožniť

Stephen King – Mnohý milovaný autor hororových žánrov bude pre mňa asi navždy záhadou.  Čítala som od neho niekoľko kníh, no zaujala ma iba jedna (Thinner – O cigánskej kliatbe, ktorá spôsobila jej obeti nezadržateľné chudnutie). Ostatné som pokladala buď za veľmi podpriemerné (Shining) alebo jednoducho celé zlé (The Dark half). Možno bol môj výber z množstva jeho kníh nešťastný, no vysoké hodnotenia na goodreads skôr napovedajú, že možno jeho štýl nie je úplne moja šálka kávy. 
reaction gg shrug jealous so what

7. Populárny knižný tróp, ktorý ma už omrzelo vidieť (alebo skôr čítať :D)

Tu sa musím čiastočne vrátiť k téme romantiky, lebo tróp, ktorý je veľmi často využívaný, no nedáva žiadny zmysel, je problém tzv. Insta-love- instantnej lásky. Ide o situácie, keď sa postava (väčšinou hlavná) zaľúbi takmer okamžite a hneď je pripravená za svoju lásku položiť hoci aj život. Chápem, že niektoré druhy príbehov takýto druh lásky na prvý pohľad vyžadujú, no v súčasnej literatúre sa tento motív takmer zneužíva a často potom pôsobí ako "lenivé písanie". Keď už mám čítať o tom, ako sa niekto zaľúbil, chcem vedieť prečo. 

8. Populárna séria, ktorú nemám záujem prečítať

Letopisy Narnie (C.S.Lewis) – Neviem prečo, ale Narnia ma nikdy neoslovila. Páči sa mi myšlienka cesty do magickej krajiny prostredníctvom nábytku – no svet za ním ma nezaujal.

 9. Hovorí sa, že kniha je vždy lepšia ako film, no je nejaký film alebo seriál, ktorý sa mi páčil viac ako kniha?

Stopárov sprievodca po galaxií (Douglas Adams) –Filmová adaptácia stopára s Martinom Freemanom a Zooe Deschanel  z roku 2005 bola podľa môjho názoru tak dokonalým stelesnením atmosféry knihy, že ju v mnohom dokonca prekonala. Možno je môj úsudok zatienený faktom, že film som videla skôr, než som čítala knihu, no každopádne, napriek viacerým odchýlkam od knižnej predlohy, je tento film podľa mňa perfektný. 
martin freeman seems legit okay nodding fair

Mali ste aj vy nejaké názory na knihy, kvôli ktorým vami vaši priatelia opovrhujú? Hlavne sa nedajte odradiť a čítajte ďalej ;-)

Poďme sa kamarátiť:
facebook: https://www.facebook.com/citamtedasom.blogspot.sk/?ref=aymt_homepage_panel
instagram: https://www.instagram.com/krachela/
goodreads: https://www.goodreads.com/user/show/12789706-andrea-salayov

4 komentáre:

  1. Ja sa priznám s Twilightom. :D Ja som tie knižky zbožňovala, keď vyšli a stále mám rada ten príbeh, aj keď veľa ľudí na to nadáva. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Twilight som zatiaľ síce nečítala, no mám celú sériu doma kúpenú :D a filmy sa mi páčili, nech si vraví kto chce, čo chce! :D

      Odstrániť
  2. Jedním slovem WOW! Tenhle článek se mi šíleně líbil! Vždys je pěkné dozvědět se něco o názorech ostatních! :-)
    Já se přiznám, že Twilight jsem v prvopočátcích přečetla třikrát po sobě jako kolovrátek a vždy jsem měla pocit, že jej čtu poprvé :)
    Hostitel je skvělý, filmová adaptace lehoulince pokulhává, ale není to úplně propadák.
    Krásný článek!!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :3 Škoda, že ten film nezachytil celkovú atmosféru knihy... sa mi zdá, že aj vynechali veľa vecí, to nemám rada :D

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.