sobota 28. októbra 2017

EVEN THE DARKEST STARS - HEATHER FAWCETT // RECENZIA


Málokedy ma YA fantasy prekvapí tak, ako táto kniha. Even the darkest stars je high fantasy plné dobrodružstva, čarodejníc, drakov, duchov a (nezvyčajne) horolezectva! 

Kamzin je predurčená stať sa šamankou, no jej snom je skúmať priesmyky a vrcholy nedosiahnuteľných hôr. Keď do mesta príde preslávený kráľovský prieskumník, jej sen je zrazu bližšie, ako by sa mohlo zdať.

Asi najoriginálnejším faktorom celej knihy je práve spomínané horolezectvo. Nejde totiž len o náhodný element, ale dobre premyslený námet, ktorý je spracovaný veľmi realisticky. Je jasné, že autorka o tejto téme vie viac než dosť. To pozdvihlo knihu na nečakane vysokú úroveň. Veľmi zaujímavé boli scény s duchmi mŕtvych horolezcov, ktorí zostali na hore po svojej smrti, čo možno nepriamo odkazuje na fakt, že na reálnych smrteľných horách sú telá ponechávané bežne a niektorí veria, že ich duše tam zostávajú tiež. Autorka tiež poukazovala na výškovú chorobu a iné problémy, ktorým horolezci musia reálne čeliť, čo vo fantasy nie je až tak bežné a o to viac to oceňujem.

Postavy sú uchopené veľmi zaujímavo, nie sú čierno-biele a ich charaktery majú množstvo vrstiev. Špeciálne zaujímavý bol práve kráľovský prieskumník, horolezec River, pri ktorom ste nikdy nevedeli, čo od neho čakať a či mu držať palce alebo ho nenávidieť. S hlavnou hrdinkou Kamzin je ľahké sa stotožniť, je to typický "underdog", outsiderka, v ktorej sa tak trošku nájde každý. 

Čo sa týka deja, tak tam nemám vôbec čo vytknúť, je plný akcie a dobrodružstva, nečakaných zvratov a plynie prirodzene. V podstate je väčšina príbehu založená na putovaní, takže ak máte radi "putovacie" fantasy, toto si rozhodne nenechajte ujsť. V príbehu môžeme nájsť aj náznak romantickej zápletky, no nie je to nič, čo by zatienilo hlavnú dejovú líniu, čo mne osobne veľmi vyhovuje. Svet je vykreslený tiež pomerne dobre, hlavne hory, pohoria a prírodné úkazy s malebnými dedinkami roztrúsenými medzi tým. A samozrejme temné lesy plné čarodejníc.

Ak teda hľadáte YA, ktoré nie je úplne typické a obsahuje originálne elementy, Even the Darkest Stars bude rozhodne správnou voľbou!




Dátum vydania: 26.9.2017 (ANG)
Diel: 1 z 3 (zatiaľ vydané 1) 
Počet strán: 428
Žáner: fantasy, YA
Hodnotenie na Goodreads: 3,84/5* (26000+x)
Moje hodnotenie: 4,5/5*


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.