sobota 2. decembra 2017

PREČÍTANÉ ZA NOVEMBER 2017


Síce som v novembri neprečítala ani zďaleka toľko, ako som chcela, no prečítala som niekoľko kníh, ktoré som už mala na zozname dávno. Niektoré ma sklamali a niektoré príjemne prekvapili - ako to už s knihami býva! Toto sú všetky knihy, ktoré som prečítala minulý mesiac (v chronologickom poradí):


1. A Language of Thorns - Leigh Bardugo



Počet strán: 281
Žáner: fantasy, rozprávky, poviedky
Dátum vydania: 26.9.2017 (ANG)
Hodnotenie na GR: 4,52/5* 
Moje hodnotenie: 3/5*

Čítať túto knihu bolo veľmi unikátnym vizuálnym zážitkom, lebo sú v nej ilustrácie, ktoré narastajú s každou stránkou, postupne sa zväčšujú a objavujú sa v nich nové detaily. Každá poviedka/rozprávka má svoju vlastnú farebnú škálu a vlastný rastúci obrázok, ktorý nájdete kompletný na poslednej strane poviedky. Čo sa týka obsahu, jedná sa o fantasy rozprávky zo sveta Griša, v ktorom Leigh Bardugo napísala už dve série kníh (rovnomennú Grišu a Šesť havranov - Six of Crows), no tento svet nepotrebujete vôbec poznať, aby ste si rozprávky užili. Štýlom sa veľmi podobajú na klasické "andersenovky", no s ponaučením, ktoré nie je až také typické. Každpádne je čítanie tejto knihy unikátny zážitok a ak máte čo i len trošku radi klasické rozprávky, toto je presne to pravé pre vás.

2. Forest of Thousand Lanterns - Julie C. Dao



Počet strán: 363
Žáner: fantasy, retelling
Dátum vydania: 10.10.2017 (ANG)
Hodnotenie na GR: 3,92/5* 
Moje hodnotenie: 2/5*

Ohodnotiť túto knihu nie je vôbec jednoduché. Prostredie a štýl písania sa mi páčili, no dej a postavy boli veľmi pochybné. Hlavnou postavou je Xifeng, ktorej osudom je stať sa Cisárovnou. Lebo jej to vyšlo v kartách. Ozaj. Kvôli tomu neznáša svoju tetu, Gumu. No zároveň sa z toho teší a túži po moci. Xifeng má od deviatich rokov priateľa, ktorý je milý a zlatý a miluje ju, no ona ho v podstate iba využíva a je s ním iba kým má z toho nejaký úžitok. Xifeng je vlastne celkom hrozná. Keď sa dostane na kráľovský dvor, tak sa z nej stáva úplný Lord Baelish (všetci fanúšikovia Game of Thrones *HIGHFIVE*). No to nie je to, čo mi na knihe vadí. Príbehy s antihrdinami mám celkom rada, no správanie Xifeng nedáva vôbec zmysel. Správanie väčšiny postáv nedáva vôbec zmysel. Ženy sa navzájom nenávidia a o priazeň mužov bojujú cez mŕtvoly. Najhorší trest je doslova nútený návrat do rodnej dediny, kde nie sú muži. -_- 


3. The Magician´s Guild (Společenství čarodějú) - Trudi Canavan


Počet strán: 467
Žáner: fantasy, high fantasy
Dátum vydania: 2001 (ANG), 2008 (CZ)
Hodnotenie na GR: 3,96/5* 
Moje hodnotenie: 4,5/5*

Doteraz nechápem, ako mi táto séria doteraz unikala, lebo sa odohráva na čarodejníckej škole, čo je môj najobľúbenejší tróp zo všetkých (za čo rozhodne môže Harry Potter). Veľa ľudí ju aj k Harrymu Potterovi prirovnáva a nejaká podobnosť tam určite je (čarodejnícka škola, hlavná postava zistí, že má magické schopnosti a ocitne sa na škole mágie, etc.), no nepovedala by som, že je nejako veľmi do očí bijúca. (Okrem toho pre mňa je podobnosť s Harrym Potterom skôr pozitívom, teda pokiaľ nejde o úplný plagiát alebo zle napísanú fanfikciu). Hlavnou postavou je Sonea, chudobná sirota, ktorá zrazu zistí, že má magické schopnosti. Štýl písania je skvelý, kniha sa číta veľmi rýchlo a príjemne, a napriek tomu, že má takmer 500 strán som ju stihla prečítať za jeden deň. A hneď som si objednala celý zvyšok série! Ak ste ako ja a hľadáte niečo podobné Harrymu Potterovi, ale nie príliš podobné, určite skúste túto sériu.

4. The God Delusion (Boží Blud) - Richard Dawkins



Počet strán: 374
Žáner: non fiction
Dátum vydania: 2006 (ANG), 2016 (CZ)
Hodnotenie na GR: 3,89/5* 
Moje hodnotenie: 4/5*

Richard Dawkins je vedec (konkrétne biológ), ktorý sa snaží bojovať proti nevedomosti a zaslepenosti spôsobenej náboženstvom. V tejto knihe rozpráva o rôznych témach, napríklad o evolúcií, ktoré podkladá vedeckými dôkazmi. Ak vás baví veda a chcete sa dozvedieť množstvo zaujímavých faktov, túto knihu určite odporúčam.

5. His Bloody Project - Graeme Macrae Burnet



Počet strán: 280
Žáner: historická fikcia, krimi
Dátum vydania: 2015 (ANG)
Hodnotenie na GR: 3,95/5* 
Moje hodnotenie: 2,5/5*

Neviem prečo, ale často sa mi stáva, že keď čítam knihu, ktorá bola ovenčená všetkými možnými literárnymi cenami, mne pripadá neskutočne nudná. To bol presne aj tento prípad. His bloody project sa odohráva na konci 19. storočia v Škótsku a sleduje priebeh zločinu, o ktorom vieme od začiatku kto ho spáchal a ako sa stal. Preto som celý čas čakala na nejaký plot twist alebo vysvetlenie... ale žiadne neprišlo. Dej je podávaný formou rôznych dokumentov a svedectiev, čo je väčšinou zaujímavé, no tu mi skôr pripadalo repetitívne. Kniha síce realisticky zobrazila dobový život a problémy ľudí v danom období, no pre mňa to bolo bohužiaľ málo.


6. The Kind Worth Killing (Na Zabitie / Na Zabití) - Peter Swanson


Počet strán: 320
Žáner: thriller, krimi
Dátum vydania: 2015 (ANG), 2015 (CZ), 2017 (SK) 
Hodnotenie na GR: 4,03/5* 
Moje hodnotenie: 5/5*

Tak toto bol thriller, ako sa patrí! Niekoľko krát mi padla sánka a nikdy som netušila, čo bude nasledovať ďalej a ako kniha vlastne skončí. Dej sa začína na letisku, kde sa hlavný hrdina, Ted, stretáva s hlavnou hrdinkou, Lily (kniha má niekoľko perspektív), ktorí sa spolu dohodnú, že zabijú Tedovu nevernú ženu. Nič však nie je tak, ako to na prvý pohľad vyzerá! Rozhodne odporúčam.

7. Vražda v Orient Exprese - Agatha Christie



Počet strán: 274
Žáner: thriller, krimi, klasika
Dátum vydania: 1934 (ANG)
Hodnotenie na GR: 4,16/5* 
Moje hodnotenie: 5/5*

Ak patríte k tým ľuďom, čo už prečítali každý druh detektívky a väčšinou viete už v polovici knihy, kto je vrah - verte mi, pri tejto knihe nebudete mať ani poňatia. Netuším, kam na to Agatha Christie chodí, no nie nadarmo je to kráľovná detektívneho žánru. A ak nemáte na čítanie čas, môžete si na tento príbeh skočiť aj do kina, nová adaptácia s kopou známych hercov mala nedávno premiéru.

Celkový súhrn vyzerá takto:
Počet prečítaných kníh: 7
Žánre: fantasy 3,  krimi 4 (z toho 1 klasika)
Najobľúbenejšia kniha: The Magician´s Guild
Najmenej obľúbená kniha: His Bloody Project
Klasika mesiaca: Vražda v Orient Exprese

Čo ste čítali vy? Zaujalo vás niečo z môjho zoznamu? Dajte mi vedieť! :3

1 komentár:

  1. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Na Forest of Thousand Lanterns se chystám také a doufám, že to nebude úplné zklamání...

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.